Slováci jedia žalostne málo OVOCIA! Patríte medzi výnimky a dodržiavate DENNÚ DÁVKU?
28. 2. 2025, 14:00

Zdroj: shutterstock
Ovocie zlepšuje kondíciu, pozitívne pôsobí na metabolizmus a je rýchlym a ľahkým zdrojom energie. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a ostatných zdraviu prospešných látok.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Profimedia
Zdroj: profimedia.sk
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Zloženie plodov
Plody ovocia z väčšej časti tvorí voda (60 až 90 percent hmotnosti), s výnimkou škrupinového ovocia. To je bohaté hlavne na tuky. Pre organizmus sú nenahraditeľné a rýchlo prijateľné monosacharidy (glukóza, fruktóza), ktoré v závislosti od ovocného druhu tvoria 5 až 30 percent hmotnosti plodu. Obsah bielkovín je zväčša nižší s výnimkou gaštanu jedlého (takmer 10 percent).
Zdroj: Shutterstock
Prísun vitamínov a minerálov z ovocia je pre telo prínosom.
Šťavnaté bohatstvo
Ovocie je dobrým zdrojom minerálnych látok, hlavne draslíka, vápnika, železa a horčíka a ich obsah je vyšší najmä v drobnom ovocí a slivkovinách. Nenahraditeľnými sú antioxidanty. Veľmi dobrým zdrojom trans- a cisresveratrolu je bobuľové ovocie. Marhule, broskyne a rakytník majú vysoký obsah karotenoidov. Vhodným zdrojom vitamínu C je ruža šípová, rakytník, ríbezle čierne a drieň veľkoplodý. Najviac vlákniny nájdete v jablkách. Ovocie obsahuje aj významné organické kyseliny a aromatické látky.
Zdroj: shutterstock
Niektoré druhy ovocia môžu spôsobiť nafukovanie.
Odporúčaná dávka
Odporúčaná denná dávka podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je 400 g na osobu v čerstvom stave. V súčasnosti je spotreba ovocia na Slovensku na úrovni viac ako 62 kg na osobu za rok (170 g/deň), čo predstavuje jednu z najnižších hodnôt v rámci Európy. Najzarážajúcejšie na tom však je, že viac ako polovicu z toho tvorí ovocie dovážané z južných krajín.
Zdroj: shutterstock
Pomaranče a citróny sú väčšinou v obchodoch balené v plastových sieťkach.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.