Reklama

Slováci jedia žalostne málo OVOCIA! Patríte medzi výnimky a dodržiavate DENNÚ DÁVKU?

V súčasnosti je spotreba ovocia na Slovensku na úrovni viac ako 62 kg na osobu za rok (170 g/deň), čo predstavuje jednu z najnižších hodnôt v rámci Európy. Najzarážajúcejšie na tom však je, že viac ako polovicu z toho tvorí ovocie dovážané z južných krajín.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Ovocie zlepšuje kondíciu, pozitívne pôsobí na metabolizmus a je rýchlym a ľahkým zdrojom energie. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a ostatných zdraviu prospešných látok.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aj ovocie môže byť problém, ak neviete ako ho KONZUMOVAŤ
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Zloženie plodov

    Plody ovocia z väčšej časti tvorí voda (60 až 90 percent hmotnosti), s výnimkou škrupinového ovocia. To je bohaté hlavne na tuky. Pre organizmus sú nenahraditeľné a rýchlo prijateľné monosacharidy (glukóza, fruktóza), ktoré v závislosti od ovocného druhu tvoria 5 až 30 percent hmotnosti plodu. Obsah bielkovín je zväčša nižší s výnimkou gaštanu jedlého (takmer 10 percent).

    Zdroj: Shutterstock

    Prísun vitamínov a minerálov z ovocia je pre telo prínosom.

    Šťavnaté bohatstvo

    Ovocie je dobrým zdrojom minerálnych látok, hlavne draslíka, vápnika, železa a horčíka a ich obsah je vyšší najmä v drobnom ovocí a slivkovinách. Nenahraditeľnými sú antioxidanty. Veľmi dobrým zdrojom trans- a cisresveratrolu je bobuľové ovocie. Marhule, broskyne a rakytník majú vysoký obsah karotenoidov. Vhodným zdrojom vitamínu C je ruža šípová, rakytník, ríbezle čierne a drieň veľkoplodý. Najviac vlákniny nájdete v jablkách. Ovocie obsahuje aj významné organické kyseliny a aromatické látky.

    Zdroj: shutterstock

    Niektoré druhy ovocia môžu spôsobiť nafukovanie.

    Odporúčaná dávka

    Odporúčaná denná dávka podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je 400 g na osobu v čerstvom stave. V súčasnosti je spotreba ovocia na Slovensku na úrovni viac ako 62 kg na osobu za rok (170 g/deň), čo predstavuje jednu z najnižších hodnôt v rámci Európy. Najzarážajúcejšie na tom však je, že viac ako polovicu z toho tvorí ovocie dovážané z južných krajín.

    Zdroj: shutterstock

    Pomaranče a citróny sú väčšinou v obchodoch balené v plastových sieťkach.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.