Agrotechnické opatrenie
Z kôstkovín sa prebierka vykonáva hlavne na marhuliach, broskyniach, slivkách, menej na čerešniach a višniach, kde sa dá množstvo dopestovaného ovocia na stromoch regulovať rezom. Vo väčších ovocných výsadbách sa môžu na prebierku využívať stroje na to určené. Navyše, moderné technológie poznajú prebierku plodov, ale aj kvetov, ktorá sa vykonáva v období kvitnutia. V záhradkách sa však prebierky dajú veľmi účinne vykonať ručne.

Veľká násada plodov
V prípade, že sú ovocné stromy v dobrej kondícii a nedôjde k poškodeniu kvetov, respektíve malých plodov mrazmi, často sa stane, že nasadia príliš veľké množstvo kvetov a po dobrom opelení majú tendenciu preplodzovať. V takom prípade sa vystavujete riziku, že stromy sa nadmerne vysilia a takto oslabené sa stávajú zraniteľnejšími proti chorobám a škodcom.

Aký má vplyv?
Marhule pod vplyvom stresových faktorov môžu podliehať predčasnému úhynu stromov. Robenie alebo nerobenie prebierok teda ovplyvňuje zdravotný stav ovocných drevín. Na druhej strane má prebierka plodov aj rozhodujúci vplyv na dopestovanie zdravého, akostného a kvalitného ovocia.

Kedy vykonať?
Agrotechnický termín prebierky plodov nastáva v čase, keď sa na stromoch vytvoria malé plody. Počas vykonávania prebierky je ideálne si predstaviť veľké zrelé ovocie a odhadnúť, koľko takýchto plodov by sa zmestilo na konáre.
