V tomto období ich nájdete snáď v každej reštaurácii či kaviarni. Pripravte si ich aj doma!
Zimný grog
Jeho vznik bol zaujímavý. Od 17. storočia sa na lodiach ako lodný prídel dával posádke rum. Nedisciplinovanosť pripitej posádky však nebola zriedkavá, preto v roku 1970 dal anglický viceadmirál Vernon, prezývaný Old Grog, svojej posádke rum zriedený s horúcou vodou. Neskôr sa pridával aj cukor a limetková šťava.
Recept na grog:Do troch štvrtín hrnčeka nalejte vriacu vodu, pridajte 2 lyžičky cukru, šťavu z limety alebo citróna a 0,4 dcl rumu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: 10 málo známych FAKTOV o ČAJI, ktoré ste možno (ne)tušili
Vianočný punč
Punč, z hind. pánč - päť je horúci nápoj z Indie, ktorý sa pôvodne pripravoval z piatich prísad - alkohol, cukor, citrón, voda a čaj (alebo skôr korenie, z ktorého sa robil aj čaj).
Recept na vianočný punč:víno, voda, cukor, rum, plátky pomarančov a citrónov, sušené hrozienka, oriešky, škorica, badyán. Podľa chuti zmiešajte, nechajte prevrieť a podávajte horúce.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Urobte si voňavý vianočný punč podľa Dobrého jedla
Glogg
Jeho základom je víno. Pôvodne vznikol v severských krajinách. V minulosti sa pridaním rôznych ingrediencií takto napravovalo nekvalitné víno. V nemčine známy aj pod názvom Glühwein alebo Glödgad vin.
Recept na glogg:víno, (môžete pridať aj whiskey, bourgon alebo biely rum), kardamóm, zázvor, škorica, klinčeky, pomarančová kôra, hrozienka, olúpané mandle a cukor nechajte prevrieť a podávajte horúce.