Sušíte bylinky do zásoby na zimu? Tu je 6 základných pravidiel, ktoré by mal ovládať každý
24. 7. 2024, 16:00 (aktualizované: 29. 7. 2024, 11:02)

Zdroj: shutterstock
Pri zbere rozličných byliniek na sušenie rozhoduje počasie, ale aj spôsob zberu. Nemenej dôležitá je technika sušenia, obvzlášť má na kvalitu vplyv teplota sušenia. Ak preženiete povolenú hranicu, silice sa znehodnotia. Neskôr na kvalitu vplýva spôsob skladovania a čas.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Na spôsobe zberu záleží
V závislosti na zberanej časti rastliny, prispôsobte aj zber. Ak potrebujete nasušiť kvety a listy, zberajte ich ručne. Pri zbere nechtíka si môžete pomôsť aj ostrými a čistými nožnicami. Tie sa vám zídu aj pri zbere vňate šalvie. Korene a podzemky (čakanky, púpavy) vyberajte z pôdy vhodným náradím. Pri zbere koreňov dbajte, aby v pôde nejaké ostali, aby sa na tomto stanovišti zachoval zberaný druh bylinky.
Na kvalitu byliniek má vplyv aj čas, kedy sa rozhodnete ich pozberať. Najviac silíc sa v bylinkách nachádza počas slnečných dní dopoludnia.
Zdroj: shutterstock
Zozberané bylinky voľne vkladajte do košíka, papierových vriec alebo do plátennej tašky, nikdy však nie do plastového vrecka, pretože by došlo k ich nežiaducemu zapareniu.
Spôsob sušenia
Väčšina éterických olejov obsiahnutá v bylinkách je citlivá na teplotu sušenia, ktorá ak presiahne hranicu 35 stupňov, oleje vyprchajú. Preto ak sušíte bylinky inak ako rozprestreté na site v tienistej suchej miestnosti, dbajte, aby sa priestor neprehrial. Iné je to napríklad pri ovocí, ktoré obsahuje ďaaleko viac vody a preto je vyššia teplota vítaná.
Správne usušené oregano, šalvia, tymian, rozmarín na intenzite vône len získajú, naopak koriander bude jemnejší.
S množstvom nasušenej hmoty to zbytočne nepreháňajte, nasušte si len toľko, koľko spotrebujete do ďalšej sezóny. Skladovaním totiž bylinky strácajú na kvalite.

Bez slnka a zbytočnej vlhkosti
Nasušené bylinky si najdlhšie zachovajú svoje vlastnosti, ak ich uskladníte na suchom a tmavom mieste, ideálne dobre uzavreté. Praktické sú keramické či sklené dózy s tesnením, ktoré neprepustí dovnútra prach a vlhkosť. Nádoby označte názvom a dátumom zberu, v zime tak ľahko identifikujete druh bylinky, ktorá sušením samu seba zďaleka už nepripomína. Obzvlášť si dajte pozor na označenie koreninových zmesí, tie podľa vône nemusíte rozoznať.