Reklama

Sviatočné POLIEVKY od západu po východ: Overené triky na RYBIU POLIEVKU + RECEPT

Triky na najlepšiu rybiu polievku

Zdroj: shutterstock

Reklama

Naši predkovia aj na veľké sviatky jedávali zvyčajne len to, čo sa doma urodilo. Boli to jednoduché, skromné jedlá, a predsa sa Vianoce pokladali za najkrajšie sviatky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Viete, ako správne vybrať živú vianočnú RYBU na trhu?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Tretí chod

    Takmer na celom Slovensku sa podávala polievka z kyslej kapusty s hrachom, so šošovicou s fazuľou. V katolíckych rodinách bola bezmäsitá, ochutená sušenými hríbmi a ovocím. Rozdiely v receptoch sú však také zjavné, že iný pokrm môže mať na tanieri už váš sused. „Dokonca sú už aj rodinné recepty kapustnice, ktoré sa tradujú po generáciách,“ vysvetlila etnologička Katarína Nádaská. Ako dodala, existujú však dva základné typy a to ako pôstne jedlo bez pridaného mäsa a mäsitý variant. Podľa etnologičky je a aj v minulosti bolo v mnohých regiónoch zvykom variť toto jedlo aj na Silvestra. „Keďže už nebol pôst, obyčajne bola s údeným mäsom, klobáskou a inými dobrotami,“ dodala Nádaská.

    Zdroj: Shutterstock

    Naša slovenská kapustnica je treťou najlepšou polievkou v strednej Európe.

    Vianočné polievky

    • Na východnom Slovensku sa podávala kyslá obilninová polievka – kyseľ.
    • Na Záhorí sa namiesto kapustnice podávala kyslá šošovicová polievka.
    • Na Spiši zase kyslá hubová polievka.
    • Na hornej Nitre mali mrvancovú polievku, ale aj koločanku. Do uvarenej fazule sa vmiešali (rozkolotili) varené zemiaky.
    • V Cerovej bola obľúbená aj šusterica – fazuľa s kyslou kapustou.
    • V okolí Medzeva sa jedla riča – varená fazuľa, zelenina, cesnak, krúpy a zemiaky.
    • V južných oblastiach Slovenska sa zase varila rybacia polievka.

    Zdroj: shutterstock

    Na vianočnom stole sa mohla v minulosti objaviť nielen kapustnica mäsitá alebo pôstna, ale taktiež aj hríbová, slivková či hrušková polievka.

    Recept + overené triky

    Suroviny na 1 liter polievky: 1 kg rybích odrezkov (hlavy bez žiabier, chvosty a kosti) •150 g nakrájanej koreňovej zeleniny • 1/4 póru • 10 guľôčok korenia •3 guľôčky nového korenia • 3 zrnká koriandra • lístok šalvie • soľ • bielky na vyčistenie vývaru
    Postup: Všetko dajte do hrnca s 2 l studenej vody, priveďte do varu a varte pomalým varom 45 minút. Nechajte vychladnúť, z povrchu odstráňte tuk a preceďte vývar cez husté sito. Na zvýraznenie chuti pridajte jemne nakrájanú zeleninu osmaženú na masle. Varte 15 minút, pridajte obrané mäso (môžete aj ikry a mliečie) a varte ešte 10 minút.

    Zdroj: shutterstock

    V južných oblastiach Slovenska sa zase varila rybacia polievka.

    Čírenie: Ak chcete mať vývar číry, rozšľahajte v studenom vývare 1 až 2 bielky, priveďte do varu a krátko povarte, aby sa bielok zrazil. Nabalí na seba všetky znečisťujúce zložky. Preceďte cez navlhčenú a vyžmýkanú plátennú utierku. Podľa množstva vývaru to môže trvať aj dlhšie. Do vyčereného vývaru pridajte 200 g jemne nakrájanej koreňovej zeleniny. Nakoniec môžete pridať aj hríby opečené na masle.

    Zahustenie: Polievku môžete zahustiť maslovou zápražkou a pridať krutóny opražené nasucho alebo na masle. Do krémovej polievky použite bešamel s kúskami nasekaného rybieho mäsa. Môžete pridať varenú ryžu alebo jemnú zemiakovú kašu.

    Zjemnenie: Polievku je možné zjemniť smotanou alebo žĺtkom vyšľahaným v mlieku.

    Ochutenie: Polievku môžete okoreniť čiernym korením, novým korením, muškátovým orieškom, bobkovým listom, tymianom či bazalkou, šalviou, koriandrom, yzopom alebo estragónom. Môžete ju aj ľahko okysliť pridaním lyžice suchého bieleho vína alebo citrónovej šťavy.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.