Sviatočné POLIEVKY od západu po východ: Overené triky na RYBIU POLIEVKU + RECEPT
21. 12. 2024, 11:00

Zdroj: shutterstock
Naši predkovia aj na veľké sviatky jedávali zvyčajne len to, čo sa doma urodilo. Boli to jednoduché, skromné jedlá, a predsa sa Vianoce pokladali za najkrajšie sviatky.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Tretí chod
Takmer na celom Slovensku sa podávala polievka z kyslej kapusty s hrachom, so šošovicou a s fazuľou. V katolíckych rodinách bola bezmäsitá, ochutená sušenými hríbmi a ovocím. Rozdiely v receptoch sú však také zjavné, že iný pokrm môže mať na tanieri už váš sused. „Dokonca sú už aj rodinné recepty kapustnice, ktoré sa tradujú po generáciách,“ vysvetlila etnologička Katarína Nádaská. Ako dodala, existujú však dva základné typy a to ako pôstne jedlo bez pridaného mäsa a mäsitý variant. Podľa etnologičky je a aj v minulosti bolo v mnohých regiónoch zvykom variť toto jedlo aj na Silvestra. „Keďže už nebol pôst, obyčajne bola s údeným mäsom, klobáskou a inými dobrotami,“ dodala Nádaská.
Zdroj: Shutterstock
Naša slovenská kapustnica je treťou najlepšou polievkou v strednej Európe.
Vianočné polievky
- Na východnom Slovensku sa podávala kyslá obilninová polievka – kyseľ.
- Na Záhorí sa namiesto kapustnice podávala kyslá šošovicová polievka.
- Na Spiši zase kyslá hubová polievka.
- Na hornej Nitre mali mrvancovú polievku, ale aj koločanku. Do uvarenej fazule sa vmiešali (rozkolotili) varené zemiaky.
- V Cerovej bola obľúbená aj šusterica – fazuľa s kyslou kapustou.
- V okolí Medzeva sa jedla riča – varená fazuľa, zelenina, cesnak, krúpy a zemiaky.
- V južných oblastiach Slovenska sa zase varila rybacia polievka.
Zdroj: shutterstock
Na vianočnom stole sa mohla v minulosti objaviť nielen kapustnica mäsitá alebo pôstna, ale taktiež aj hríbová, slivková či hrušková polievka.
Recept + overené triky
Suroviny na 1 liter polievky: 1 kg rybích odrezkov (hlavy bez žiabier, chvosty a kosti) •150 g nakrájanej koreňovej zeleniny • 1/4 póru • 10 guľôčok korenia •3 guľôčky nového korenia • 3 zrnká koriandra • lístok šalvie • soľ • bielky na vyčistenie vývaru
Postup: Všetko dajte do hrnca s 2 l studenej vody, priveďte do varu a varte pomalým varom 45 minút. Nechajte vychladnúť, z povrchu odstráňte tuk a preceďte vývar cez husté sito. Na zvýraznenie chuti pridajte jemne nakrájanú zeleninu osmaženú na masle. Varte 15 minút, pridajte obrané mäso (môžete aj ikry a mliečie) a varte ešte 10 minút.
Zdroj: shutterstock
V južných oblastiach Slovenska sa zase varila rybacia polievka.
Čírenie: Ak chcete mať vývar číry, rozšľahajte v studenom vývare 1 až 2 bielky, priveďte do varu a krátko povarte, aby sa bielok zrazil. Nabalí na seba všetky znečisťujúce zložky. Preceďte cez navlhčenú a vyžmýkanú plátennú utierku. Podľa množstva vývaru to môže trvať aj dlhšie. Do vyčereného vývaru pridajte 200 g jemne nakrájanej koreňovej zeleniny. Nakoniec môžete pridať aj hríby opečené na masle.
Zahustenie: Polievku môžete zahustiť maslovou zápražkou a pridať krutóny opražené nasucho alebo na masle. Do krémovej polievky použite bešamel s kúskami nasekaného rybieho mäsa. Môžete pridať varenú ryžu alebo jemnú zemiakovú kašu.
Zjemnenie: Polievku je možné zjemniť smotanou alebo žĺtkom vyšľahaným v mlieku.
Ochutenie: Polievku môžete okoreniť čiernym korením, novým korením, muškátovým orieškom, bobkovým listom, tymianom či bazalkou, šalviou, koriandrom, yzopom alebo estragónom. Môžete ju aj ľahko okysliť pridaním lyžice suchého bieleho vína alebo citrónovej šťavy.