Reklama

Takto to robíme MY! TOP recepty na vianočný ZEMIAKOVÝ ŠALÁT od redaktoriek Záhradkára

 Nechajte sa inšpirovať rodinnými tipmi od nášho redakčného kolektívu Záhradkár.

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

Obdobu nášho zemiakového šalátu nájdete takmer všade vo svete. Menia sa iba príležitosti, pri ktorých sa pripravuje, a použité ingrediencie. Nechajte sa inšpirovať aj rodinnými tipmi od nášho redakčného kolektívu Záhradkár.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Overené triky, ako pripraviť vianočný zemiakový ŠALÁT
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Inšpirácie z redakcie

    • Lea: Zemiaky aj vajíčka varíme deň vopred. Z koreňovej zeleniny dávame mrkvu, petržlen aj zeler. Tajomstvom nášho šalátu je cibuľová zálievka, ktorú pomaly varíme z krájanej šalotky, octu, hnedého cukru a po vychladnutí do nej pridávame soľ a koreniny. Aby šalát dlhšie vydržal, nedávame majonézu ani sterilizovaný hrášok či kukuricu.
    • Janka: Namiesto cukru pridávame do zemiakového šalátu strúhané jablko, ktoré ho krásne zjemní a ochutí. Podľa chuti dávame aj šťavu zo sterilizovaných kyslých uhoriek. Majonézu nedávame, ale osvedčil sa nám grécky jogurt. Z koreňovej zeleniny, okrem mrkvy a petržlenu, pridávame do šalátu zeler.
    • Jarka: U nás v rodine pridávame namiesto majonézy ľahší grécky jogurt a moja mamina používa kyslú smotanu. V mnohých rodinách sa nedávajú kyslé uhorky, my ich pridávame aj s trochou nálevu. Rovnako aj malé množstvo plnotučnej horčice.
    • Júlia: Šalát robíme z 2 kg zemiakov, najlepšie sa nám osvedčili ružové. Pridáme uvarenú mrkvu s cibuľou, zavárané uhorky a 10 vajec. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, lyžicou horčice a veľkým množstvom domácej majonézy. Všetko zamiešame, najlepšie rukami a podľa chuti prilievame vodu z uhoriek.
    • Marcela: Zemiaky, koreňovú zeleninu a vajíčka uvaríme vopred a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu tiež nakrájame, osolíme, ale nikdy ju nevaríme v náleve. Do zeleniny pridávame tatársku omáčku, biely jogurt a na zjemnenie do šalátu prilejeme klasickú šľahačkovú smotanu. Konzistencia je spočiatku riedka, ale počas noci zemiaky smotanu krásne vsiaknu.

    Zdroj: shutterstock

    Každá rodina má osvedčený recept, v ktorom nesmú chýbať tajné ingrediencie. Ak ste však naklonení vyskúšať malé nepatrné vylepšenia, máme pre vás aj pár tipov.

    Inšpirácie zo sveta

    Španielsko: červená paprika, zelené olivy a červený vínny ocot
    Francúzsko: hovädzie mäso, estragónový ocot
    Taliansko: olivový olej, svetlý vínny ocot a cesnak
    Anglicko: pažítka, dijonská horčica a majonéza
    Stredomorie: syr feta, uhorka šalátová a citrónová šťava
    Argentína: kôpor a zelené olivy
    Grécko: pamajorán (oregano), rozmarín, červený vínny ocot a citrónová šťava
    Írsko: nakladaný kôpor a údená paprika
    Karibik: sladké zemiaky, kukurica a arašidy
    Nemecko: slanina, ocot zo cideru a cukor
    Japonsko: šalátová uhorka, kukurica a ryžový ocot

    Zdroj: shutterstock

    V našich kuchárskych knihách sa recept na zemiakový šalát dlho nevyskytoval. Prvý, ktorý aspoň čiastočne zodpovedal dnešnej podobe, sa objavil v kuchárke z päťdesiatych rokov.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.