Takto to robíme MY! TOP recepty na vianočný ZEMIAKOVÝ ŠALÁT od redaktoriek Záhradkára
22. 12. 2024, 11:00

Zdroj: redakcia Záhradkár
Obdobu nášho zemiakového šalátu nájdete takmer všade vo svete. Menia sa iba príležitosti, pri ktorých sa pripravuje, a použité ingrediencie. Nechajte sa inšpirovať aj rodinnými tipmi od nášho redakčného kolektívu Záhradkár.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CW2mSMlvzIq/
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Inšpirácie z redakcie
- Lea: Zemiaky aj vajíčka varíme deň vopred. Z koreňovej zeleniny dávame mrkvu, petržlen aj zeler. Tajomstvom nášho šalátu je cibuľová zálievka, ktorú pomaly varíme z krájanej šalotky, octu, hnedého cukru a po vychladnutí do nej pridávame soľ a koreniny. Aby šalát dlhšie vydržal, nedávame majonézu ani sterilizovaný hrášok či kukuricu.
- Janka: Namiesto cukru pridávame do zemiakového šalátu strúhané jablko, ktoré ho krásne zjemní a ochutí. Podľa chuti dávame aj šťavu zo sterilizovaných kyslých uhoriek. Majonézu nedávame, ale osvedčil sa nám grécky jogurt. Z koreňovej zeleniny, okrem mrkvy a petržlenu, pridávame do šalátu zeler.
- Jarka: U nás v rodine pridávame namiesto majonézy ľahší grécky jogurt a moja mamina používa kyslú smotanu. V mnohých rodinách sa nedávajú kyslé uhorky, my ich pridávame aj s trochou nálevu. Rovnako aj malé množstvo plnotučnej horčice.
- Júlia: Šalát robíme z 2 kg zemiakov, najlepšie sa nám osvedčili ružové. Pridáme uvarenú mrkvu s cibuľou, zavárané uhorky a 10 vajec. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, lyžicou horčice a veľkým množstvom domácej majonézy. Všetko zamiešame, najlepšie rukami a podľa chuti prilievame vodu z uhoriek.
- Marcela: Zemiaky, koreňovú zeleninu a vajíčka uvaríme vopred a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu tiež nakrájame, osolíme, ale nikdy ju nevaríme v náleve. Do zeleniny pridávame tatársku omáčku, biely jogurt a na zjemnenie do šalátu prilejeme klasickú šľahačkovú smotanu. Konzistencia je spočiatku riedka, ale počas noci zemiaky smotanu krásne vsiaknu.
Zdroj: shutterstock
Každá rodina má osvedčený recept, v ktorom nesmú chýbať tajné ingrediencie. Ak ste však naklonení vyskúšať malé nepatrné vylepšenia, máme pre vás aj pár tipov.
Inšpirácie zo sveta
Španielsko: červená paprika, zelené olivy a červený vínny ocot
Francúzsko: hovädzie mäso, estragónový ocot
Taliansko: olivový olej, svetlý vínny ocot a cesnak
Anglicko: pažítka, dijonská horčica a majonéza
Stredomorie: syr feta, uhorka šalátová a citrónová šťava
Argentína: kôpor a zelené olivy
Grécko: pamajorán (oregano), rozmarín, červený vínny ocot a citrónová šťava
Írsko: nakladaný kôpor a údená paprika
Karibik: sladké zemiaky, kukurica a arašidy
Nemecko: slanina, ocot zo cideru a cukor
Japonsko: šalátová uhorka, kukurica a ryžový ocot
Zdroj: shutterstock
V našich kuchárskych knihách sa recept na zemiakový šalát dlho nevyskytoval. Prvý, ktorý aspoň čiastočne zodpovedal dnešnej podobe, sa objavil v kuchárke z päťdesiatych rokov.