Takto vám SEMIENKA určite vzídu! 3 overené spôsoby ako urýchlite KLÍČENIE OSIVA
18. 2. 2022, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: Shutterstock
Ošetrenie osiva pred vysievaním je zárukou skoršej, kvalitnejšej, ale i bohatšej úrody. Viete ako tomu dopomôcť?

Namáčanie
Zdroj: Shutterstock
Použitá voda na namáčanie by mala mať teplotu 18 až 20 °C. Použite len toľko vody, aby semená mohli napučať.
Obal semien obsahuje špeciálne chemické látky, ktoré spomaľujú alebo bránia klíčeniu. Namáčaním sa tieto látky uvoľnia do vody, čo klíčenie podstatne urýchli. Čas potrebný na namáčanie sa líši v závislosti od druhu, pričom pri dlhšom časovom rozmedzí je dôležité vodu pravidelne meniť a zamedziť tak rastu plesní.
Ako dlho?
• 30 až 60 hodín: mrkva, petržlen, zeler, cibuľa (po 12 hodinách vodu vymeňte)
• 25 až 40 hodín: rajčiak, paprika, baklažán
• 10 až 12 hodín: tekvica, uhorka, kapusta, reďkovka, kukurica
• 2 až 4 hodiny: šaláty, hrach, fazuľa
Zdroj: Jana Jarabincová
Aby drobné semienka zeleru spoľahlivo vyklíčili, vhodné je ich namáčanie aspoň po dobu dvoch dní.
Zdroj: Zuzka Slaninková
Osivo zalievané bežnou odstátou vodou klíči.
Nakličovanie
Ide o dlhšie namáčanie semien až po objavenie sa klíčkov, čím ich vzchádzanie zvýšite až dvojnásobne. Musíte byť dôslední a nenechať ich prerásť, aby sa vám pri vysievaní nepolámali. Nikdy ich nevysievajte do suchej pôdy bez možnosti ďalšej závlahy. Viedlo by to k ich uschnutiu. Nakličovanie sa oplatí hlavne pri väčších semenách (fazuľa, bôb, hrach, uhorka, tekvica, melón, cuketa, kukurica), ale aj pri zeleri.


Striedanie teplôt
Vyššiu odolnosť teplomilných druhov rastlín pri nepriaznivých klimatických podmienkach zabezpečíte striedaním teplôt počas desiatich až dvanástich dní pred sejbou. Semená vystavte na pol dňa teplote 20 °C a na ďalšieho pol dňa teplote v rozmedzí 0 °C až 3 °C.
Technická jarovizácia – navlhčenie semien v teplom prostredí a ich následné podchladenie v chladničke počas jednej alebo dvoch hodín. Tento postup sa osvedčil pri rajčiakoch, ale neodporúča sa pri druhoch, ktoré sú náchylné na vybiehanie do kvetu (cibuľa, kaleráb, zeler...).
Zdroj: profimedia.sk
Pri nákupe osiva radšej neexperimentujte
Kupujte už ošetrené osivo
Vyrovnané, jednotné a percentuálne vyššie schádzanie vám zabezpečí kúpa už ošetreného osiva. Semienka najskôr prejdú kalibráciou, keď dôjde k ich vytriedeniu podľa veľkosti. Následne podliehajú moreniu a obaľovaniu prípravkami, ktoré slúžia na preventívnu ochranu pred chorobami a škodcami. Moriť môžete aj sami prípravkom povoleným a zakúpeným v maloobchodnej sieti, no výhodnejšie je zakúpiť si už upravené osivo.
Správne skladovanie je základ
Na zachovanie kvality a klíčivosti skladujte osivo v suchej, chladnej, tmavej miestnosti so stálou teplotou a vlhkosťou. Napríklad v hermeticky uzatvorenom obale v zadnej časti chladničky, nikdy však na poličkách umiestnených vo dvierkach. Úplne nevhodná na uskladnenie je garáž, kôlňa, záhradný domček alebo iné miesta s meniacou sa klímou počas roka.
Pri uskladňovaní a používaní staršieho osiva myslite na to, že hoci si môže udržať klíčivosť dlhšie, ako je uvedené na vrecúšku (uhorky alebo tekvice aj niekoľko rokov), niektoré druhy dobrú klíčivosť strácajú už po roku (paštrnák, cibuľa, pór, mrkva).
