Reklama

Nikdy neohrievajte týchto 8 potravín v mikrovlnke! Hrozí otrava, podráždenie aj rakovina!

V mikrovlnke ohrejete jedlo úspornejšie ako na sporáku.

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Jej prvý model vážil 400 kíl a stál 3-tisíc dolárov. Pomáha nám už 75 rokov a väčšina ľudí si bez nej nedokáže predstaviť život. Niektoré jedlá by ste v nej ale nemali nikdy ohrievať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Orechy zavarené v mikrovlnke vydržia dlho!

    Cvikla

    Po zohriatí v mikrovlnnej rúre sa vytvárajú karcinogénne nitrozamíny. Ak vaše jedlo obsahuje cviklu, radšej ho zohrejte na sporáku či v rúre.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:30
    Remaining Time 0:30
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Čo nepatrí do mikrovlnky? Zohrievanie potravín môže spôsobiť otravu či výbuch

      Listová zelenina

      Šalát, špenát a ďalšie druhy listovej zeleniny obsahujú dusičnany, ktoré sú za normálnych okolností zdravé. V mikrovlnke sa však môžu premieňať na nitrozamíny. Tieto dusíkaté látky sú karcinogénne!

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Zeler

      Podobne, ako pri predchádzajúcich druhoch zeleniny, aj zeler môže po vložení do mikrovlnky produkovať nitrozamíny. Tieto látky sa nachádzajú dokonca aj v cigaretách, o ktorých škodlivosti niet pochýb.

      Zdroj: Shutterstock

      Vajcia

      Ohrievaním vajec v v mikrovlnke sa v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. Výsledkom je explózia potraviny v mikrovlnke, vo vašej ruke, na tanieri alebo dokonca vo vašich ústach. V mikrovlnke ich preto nevarte!

      Huby

      Zdroj: Shutterstock

      Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby z predchádzajúce dňa, radšej ich zjedzte studené, ako by ste ich mali zohrievať.

      Zdroj: Shutterstock

      Čili papričky

      Dať čili papričky do mikrovlnky je nebezpečné. Obsiahnutý kapsaicím sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

      Zdroj: Shutterstock

      Hrozno

      Ohriatím čerstvého hrozna si môžete privodiť popáleniny. Pod šupkou sa nachádza veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Čerstvé hrozno preto rozhodne do mikrovlnky nepatrí.

      Ryža

      Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, môže spôsobiť po chvíli otravu jedlom.

      Autor článku

      redakcia Záhradkár

      Kolektív autorov
      Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.