Nikdy neohrievajte týchto 8 potravín v mikrovlnke! Hrozí otrava, podráždenie aj rakovina!
7. 3. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:38)

Zdroj: shutterstock
Jej prvý model vážil 400 kíl a stál 3-tisíc dolárov. Pomáha nám už 75 rokov a väčšina ľudí si bez nej nedokáže predstaviť život. Niektoré jedlá by ste v nej ale nemali nikdy ohrievať!

Cvikla
Po zohriatí v mikrovlnnej rúre sa vytvárajú karcinogénne nitrozamíny. Ak vaše jedlo obsahuje cviklu, radšej ho zohrejte na sporáku či v rúre.

Listová zelenina
Šalát, špenát a ďalšie druhy listovej zeleniny obsahujú dusičnany, ktoré sú za normálnych okolností zdravé. V mikrovlnke sa však môžu premieňať na nitrozamíny. Tieto dusíkaté látky sú karcinogénne!
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zeler
Podobne, ako pri predchádzajúcich druhoch zeleniny, aj zeler môže po vložení do mikrovlnky produkovať nitrozamíny. Tieto látky sa nachádzajú dokonca aj v cigaretách, o ktorých škodlivosti niet pochýb.
Zdroj: Shutterstock
Vajcia
Ohrievaním vajec v v mikrovlnke sa v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. Výsledkom je explózia potraviny v mikrovlnke, vo vašej ruke, na tanieri alebo dokonca vo vašich ústach. V mikrovlnke ich preto nevarte!
Huby
Zdroj: Shutterstock
Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby z predchádzajúce dňa, radšej ich zjedzte studené, ako by ste ich mali zohrievať.
Zdroj: Shutterstock
Čili papričky
Dať čili papričky do mikrovlnky je nebezpečné. Obsiahnutý kapsaicím sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.
Zdroj: Shutterstock
Hrozno
Ohriatím čerstvého hrozna si môžete privodiť popáleniny. Pod šupkou sa nachádza veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Čerstvé hrozno preto rozhodne do mikrovlnky nepatrí.
Ryža
Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, môže spôsobiť po chvíli otravu jedlom.