Reklama

TOP 5 druhov zeleniny vhodných pre začiatočníkov! Vypestuje si vlastnú úrodu

Pestovanie vlastnej zeleniny nemusí byť náročné.

Zdroj: shutterstock.com

Reklama
Ing. Marcela Šišoláková

Marcela Šišoláková

Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár

Možno ste sa aj vy rozhodli, že je ten pravý čas na pestovanie vlastnej zeleniny. Tá predsa chutí oveľa lepšie, ako zelenina zo supermarketu. Navyše presne viete, ako ju pestujete, či používate chemické postreky alebo umelé hnojivá. Neviete, čím začať? Inšpirujte sa.

Pestujte to, čo jete

Ideálnou zeleninou na začiatok je práve tá, ktorú obľubujete. Či už jarná reďkovka, sladký hrášok, šťavnaté rajčiaky alebo všestranná cuketa. A vôbec pri tom nezáleží na tom, či máte k dispozícii vlastnú záhradu, komunitnú záhradu alebo len balkón. Existuje veľa odrôd zeleniny, ktorá sa dá bez problémov pestovať aj na balkóne. Úpne zbytočne by ste pestovali napríklad brokolicu, ak ju nemáte radi. Vyberajte si zeleninu, ktorá nevyžaduje postreky, zakrývanie a iné úkony pre zbehlejších záhradkárov. Len by vás to na začiatok odradilo. Dobrou voľbou sú odrody, ktoré sú odolné voči chorobám. 

Pripravte si pôdu

Či už budete pestovať na vlastnej hriadke, vo zvýšenom záhone alebo v črepníku, základom úspechu je dokonale pripravená pôda. Odburinená, prekyprená, prihnojená kvalitným kompostom.

Do zvýšeného záhona môžete pri jeho zakladaní "schovať" nepotrebný organický odpad, ako sú rastlinné zvyšky z kuchyne, podrvené konáre po reze drevín, slama z minuloročnej nástielky, opadané listy...

Do črepníka dajte len kvalitný substrát, nezabudnite na spodnú drenážnu vrstvu.

Zdroj: profimedia.sk

Kvalitná zemina je záruka úspechu.

Semená alebo sadenice?

Na začiatok si zistite, či sú semená rastlín vhodné na priamy výsev alebo vyžadujú predpestovanie napríklad v miniskleníku alebo na okennom parapete. Tento údaj nájdete na vrecku s osivom. Takisto je na vrecku aj údaj, kedy je vhodné obdobie na siatie, v akom spone a kedy sa prípadne sadenice umiestňujú von.

Zdroj: profimedia.sk

Silné priesady vypestujete v blízkosti okien alebo na okennom parapete.

TOP 5 druhov zeleniny

Rajčiaky - priesady si predpestujte na okennom parapet a po troch zmrznutých sadenice smelo vysaďte von. Saďte hlbšie, ako boli v črepníku. Nezabudnite na primeranú zálievku a dostatočnú výživu.

Zdroj: Peter Gajdoštin, dobrasemena.cz

Naučte deti jesť rajčiaky. Pestujte sladké miniodrody.

Reďkovka - táto lahodná prvá jarná zeleninka naozaj nevyžaduje veľa starostlivosti. Môžete ju siať opakovane.

Zdroj: profimedia.sk

Reďkovka je plodina, ktorá nie je náročná na teploty a množstvo svetla.

Hrach - sladkému hrášku neodolajú žiadne deti. Výhodou je, že zelenú hmotu môžete po obratí strukov zarýľovať a obohatíte tým pôdu o dusík.

Zdroj: shutterstock

Hrášok je bohatý na prírodné bielkoviny aj kyselinu listovú.

Šalát - chrumkavý hlávkový alebo ľadový šalát, baby leaf či kučeravý... je výborným zdrojom železa a kyseliny listovej. Najskôr vypestujte priesady (okrem šalátu určeného na zber mladých lístkov).

Zdroj: shutterstock.com

Baby leaf šalát zberajte už po štyridsiatich dňoch.

Cuketa - je zelenina, ktorá kraľuje v letnej kuchyni. Omáčky, prívarky, sladké i slané koláče. Môžete ju variť, piesť, grilovať, urobiť z ne dokonca rezance. Na balkóne pestujte kríčkovú formu.

Zdroj: profimedia.sk

Cuketa je úžasné zdravá.

Autor článku

Marcela Šišoláková

Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár
Som vyštudovaná záhradná architektka obľubujúca kvitnúce, jedlé a prírodné záhrady. Svojimi skúsenosťami a najmä činmi sa snažím zveľaďovať svoje okolie, edukovať nielen mládež a šíriť skúsenosti a rady renomovaných odborníkov.