Uskladnenie na pár hodín
Už pár hodín po zbere majú bylinky tendenciu vädnúť. Ideálny spôsob pre udržanie ich čerstvosti je, keď ich ponoríte do pohára s vodou. Tento spôsob je ideálny pre použitie ešte v ten istý deň.

Uskladnenie na pár dní
Čerstvo nazbierané bylinky zabalte do plastových uzatvárateľných vreciek a odložte ich do chladničky. Niektoré bylinky, ako napríklad bazalku, je pred uskladnením v chladničke zabaliť ešte do mierne navlhčenej kuchynskej utierky. Takto pripravené bylinky skladujte maximálne 2 až 3 dni v priehradke na zeleninu.

Uskladnenie na pár týždňov
Mrazené bylinky chutia najlepšie vtedy, keď ich zozbierate ešte pred rozkvetom. Ak máte možnosť, zbierajte ich skoro ráno, hneď ako vyschne rosa. Vtedy sú listy najviac aromatické. Bylinky, ako napríklad petržlen, kôpor, koriander, pažítka či medovka je potrebné pred zamrazením nasekať. Naopak, bobkový list, rozmarín, šalvia alebo tymián by sa nemal nekať, trhajú a zamrazujú sa celé vetvičky.
Nasekané bylinky môžete dať buď do dóz vhodných na zamrazenie alebo ich vložte do formy na ľad, zalejte vodou a po zamrznutí ich preložte do uzatvárateľného vrecka a ponechajte v mrazničke. Vydržia vám tak čerstvé a plné vitamínov aj niekoľko týždňov.

Uskladnenie na pár mesiacov
Dobrým sušením vám bylinky vydržia aj niekoľko mesiacov. Rozložte ich voľne na plachtu, zviažte rohy plachty a zaveste do vzdušného miesta bez vyššej vlhkosti. Sušenie robte určite v tieni, nie na priamom slnku, ktoré by spôsobilo sčernanie listov.
Ešte lepším spôsobom sušenia je v malých snopoch (zväzkoch), kedy bylinky zavesíme dolu hlavou za stopku. Znova platí, že musia byť na suchom a dobre vetranom mieste. Takýmto spôsobom sa v listoch nahromadí najviac chute. Po vysušení je potrebné bylinky skladovať v hermeticky uzatvárateľnej nádobe, ideálne sklenenej a na tmavom mieste.
Bylinky naložené v octe alebo v za studena lisovanom oleji vám vydržia približte 4 mesiace. Ocot má vďaka fermentácii, ktorou prešiel, schopnosť konzervovať. Olivový olej tiež, ale o niečo menšiu.

Uskladnenie na pár rokov
Soľ je jedným z najlepších konzervantov. Ideálnym pomerom pre takéto spracovanie byliniek je 1:4 alebo 1:5, kde väčšiu pomernú časť tvoria bylinky. Ale pozor, pomer sa neudáva v hmotnosti ale v objeme, preto použite pre meranie množstva odmerku. Pri tomto spracovaní sa používajú čerstvé nasekané bylinky, ktoré sa na striedačku prekladajú soľou. Ideálna je hrubozrnná soľ.
Môžete vyskúšať aj rôzne kombinácie byliniek. Dôležité je, aby sa soľ s bylinkami nakladala do nepriehľadného pohára alebo do keramickej nádoby, ktorá by mala byť tiež hermeticky uzatvárateľná. Takto zakonzervované bylinky vám vydržia aj niekoľko rokov.
