Reklama

Toto je výber najlepších VIANOČNÝCH KOLÁČIKOV podľa tradičných receptov

Vianočné koláčiky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pripravili sme pre vás výber tých najlepších vianočných koláčikov! Skúsite ich aj vy?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČIKY z babkinho receptára nesklamú

    Grilážky

    Potrebujete:  300 g kryštálového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko (397 g), 250 g masla, 100 g mletých orechov, 6 obdĺžnikových tortových oblátok

    Postup: Z cukru pripravte karamel, vlejte doň kondenzované mlieko a varte na miernom ohni, kým nebudete mať hladkú hustú hmotu. Pridajte zomleté orechy a maslo, dobre premiešajte a natierajte hmotou oblátky. Prikryte fóliou, zaťažte a nechajte v chlade cez noc. Krájajte až na druhý deň.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
      Zdroj: NMH

      Medovníčky

      Potrebujete: 160 g kryštálového cukru, 160 g medu, 120 g masla, 500 g hladkej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 1 KL mletej škorice, 1 KL perníkového korenia, 2 celé vajcia

      Postup: Cukor, med a maslo dajte do hrnčeka a na miernom plameni nechajte zohriať, aby sa zmes spojila. Do múky primiešajte všetky sypké suroviny a prilejte ešte teplú medovú zmes. Do nie úplne vychladnutého cesta zamiešajte obe vajcia a vypracujte hutné cesto. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať dve hodiny. Na mierne pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a vykrajujte. Pred pečením medovníčky potrite vajcom, ktoré ste vyšľahali s trochou kakaa. Pečte na 170 až 180 stupňoch.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        10 NAJ malých vianočných koláčikov z Dobrého jedla

        Linecké

        Potrebujete: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, ríbezľový lekvár ako plnka

        Postup: Zo surovín pripravte cesto. Nechajte ho aspoň hodinu v chladničke odležať. Potom ho vyberte a rozvaľkajte na hrúbku 2 až 3 mm a vykrojte ľubovoľný tvar pomocou formičiek. Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte na 180 °C dozlatista. Potom ich nechajte vychladnúť a zlepte pomocou obľúbeného lekváru. Poprášte práškovým cukrom a hotovo. 

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          10 najkrajších vianočných koláčikov z Dobrého jedla

          Kokosové ježe

          Potrebujete: 2 vajcia, 300 g cukru, 200 g masla, 4 dcl mlieka, 300 g múky, 1 prášok do pečiva, 150 g čokolády a strúhaný kokos

          Postup: Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte 100 g masla a ďalej šľahajte. Potom pridajte 2 dcl mlieka, múku a prášok do pečiva. Cesto vylejte do vymasteného pekáča a pečte pri 200 °C do zlatohneda. Na polevu roztopte 100 g masla, čokoládu a pridajte 2 dcl mlieka. Nechajte vychladnúť, nakrájané cesto máčajte do čokolády a potom hneď v kokose.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            TEASER: Marcelkine krehké šamrole: Rozsýpajú sa vám v ústach!

            Bratislavské rožky

            Potrebujete (na 30 rožkov): 370 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 1 droždie, 500 g hladkej múky, 150 g vlašských orechov, 150 g mletého maku, 300 g práškového cukru, 1 čl soli, 150 g domácej masti

            Postup: Zo 125 ml mlieka, lyžice cukru, lyžice múky a droždia si pripravíme kvások. Po vzídení kvások zmiešame s múkou, kryštálovým cukrom, soľou a roztopenou masťou a poriadne vymiesime na tuhé nelepivé cesto a necháme vykysnúť. Cesto si rozdelíme na rovnaké časti, jeden rožok by mal mať okolo 30 gramov + rovnako plnky. Plnku si pripravíme tak, že mak (alebo orechy), práškový cukor a 125 ml mlieka zmiešame, dáme na panvicu a za pravidelného miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia.  Jednotlivé kúsky vyvaľkáme, plníme plnkou a zatáčame do rohlíčkov. Orechové do tvaru písmena C a makové do tvaru písmena U. Hotové rožky potrieme žĺtkom a počkáme, kým vrstva zaschne. Pečieme 10 minút v rozohriatej rúre na 200 °C.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Slávne vianočné keksíky SPEKULATIUS: Ozdobia váš sviatočný stôl!
              Zdroj: NMH

              Cookies

              Potrebujete: 142 g hladkej múky, 1/4 KL sódy bikarbóny, štvrť balíka kypriaceho prášku, 1/2 KL soli, 113 g masla, 90 g krupicového cukru, 1 vajce, čokoláda, sušené brusnice alebo hrozienka

              Postup: Múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ zmiešajte. V druhej miske spojte roztopené maslo, cukor a vajce. Zo všetkého vymiešajte hustú zmes. Veľkou lyžicou naberajte priamo na plech vystlaný papierom a pritlačte. Do koláčikov naukladajte polámané kúsky čokolády, prípadne brusnice, hrozienka, lentilky alebo oriešky. Pešte pri 175 °C počas 10 minút.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Úžasné DOMÁCE PEČIVO: Susedom bude až nosy vykrúcať!

                Zázvorníky

                Potrebujete: 250 g hladkej múky, 50 g cukru, 50 g mandlí, 30 g med, 20 g masla, 1 vajce, čierne korenie, períkové korenie, škorica, kardamóm, soľ, 30 g zázvoru, 1/2 čl sódy bikarbóny a med a vajce na potretie.

                Postup: Všetko spolu poriadne zmiešajte do cesta, rozvaľkajte na tenší plát, povykrajujte požadované tvary a uložte na plech vystlaný paprierom na pečenie. Pečte pri 170 °C počas 10 minút.

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Vianočné KOLÁČIKY BEZ LEPKU: Celiatici, tieto RECEPTY sú pre vás

                  Vanilkové rožteky

                  Potrebujete: 240 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g mletých orechov, 1 vajce, 100 g práškového cukru, štipku soli, práškový a vanilkínový cukor na obalenie

                  Postup: Zo surovín vypracujte cesto. Cesto nechajte v chladničke aspoň hodinu. Spracujte ho potom do valca s priemerom asi 1,5 cm. Z valčeka ukrajujte kúsky vo veľkosti tiež asi 1,5 cm v rukách vytvarujte do tvaru rohlíčka. Naukladajte na plech vystlaný papierom a pečte na 180 °C dozlatista. Ešte horúce ich obaľte v práškovom cukre, ktorý ste zmiešali s vanilínovým cukrom.