Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČIKY z babkinho receptára nesklamú
Grilážky
Potrebujete: 300 g kryštálového cukru, 1 sladené kondenzované mlieko (397 g), 250 g masla, 100 g mletých orechov, 6 obdĺžnikových tortových oblátok
Postup: Z cukru pripravte karamel, vlejte doň kondenzované mlieko a varte na miernom ohni, kým nebudete mať hladkú hustú hmotu. Pridajte zomleté orechy a maslo, dobre premiešajte a natierajte hmotou oblátky. Prikryte fóliou, zaťažte a nechajte v chlade cez noc. Krájajte až na druhý deň.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia? Zdroj: NMH
Medovníčky
Potrebujete: 160 g kryštálového cukru, 160 g medu, 120 g masla, 500 g hladkej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 1 KL mletej škorice, 1 KL perníkového korenia, 2 celé vajcia
Postup: Cukor, med a maslo dajte do hrnčeka a na miernom plameni nechajte zohriať, aby sa zmes spojila. Do múky primiešajte všetky sypké suroviny a prilejte ešte teplú medovú zmes. Do nie úplne vychladnutého cesta zamiešajte obe vajcia a vypracujte hutné cesto. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať dve hodiny. Na mierne pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a vykrajujte. Pred pečením medovníčky potrite vajcom, ktoré ste vyšľahali s trochou kakaa. Pečte na 170 až 180 stupňoch.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
10 NAJ malých vianočných koláčikov z Dobrého jedla
Linecké
Potrebujete: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, ríbezľový lekvár ako plnka
Postup: Zo surovín pripravte cesto. Nechajte ho aspoň hodinu v chladničke odležať. Potom ho vyberte a rozvaľkajte na hrúbku 2 až 3 mm a vykrojte ľubovoľný tvar pomocou formičiek. Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte na 180 °C dozlatista. Potom ich nechajte vychladnúť a zlepte pomocou obľúbeného lekváru. Poprášte práškovým cukrom a hotovo.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
10 najkrajších vianočných koláčikov z Dobrého jedla
Kokosové ježe
Potrebujete: 2 vajcia, 300 g cukru, 200 g masla, 4 dcl mlieka, 300 g múky, 1 prášok do pečiva, 150 g čokolády a strúhaný kokos
Postup: Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte 100 g masla a ďalej šľahajte. Potom pridajte 2 dcl mlieka, múku a prášok do pečiva. Cesto vylejte do vymasteného pekáča a pečte pri 200 °C do zlatohneda. Na polevu roztopte 100 g masla, čokoládu a pridajte 2 dcl mlieka. Nechajte vychladnúť, nakrájané cesto máčajte do čokolády a potom hneď v kokose.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Marcelkine krehké šamrole: Rozsýpajú sa vám v ústach!
Bratislavské rožky
Potrebujete (na 30 rožkov): 370 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 1 droždie, 500 g hladkej múky, 150 g vlašských orechov, 150 g mletého maku, 300 g práškového cukru, 1 čl soli, 150 g domácej masti
Postup: Zo 125 ml mlieka, lyžice cukru, lyžice múky a droždia si pripravíme kvások. Po vzídení kvások zmiešame s múkou, kryštálovým cukrom, soľou a roztopenou masťou a poriadne vymiesime na tuhé nelepivé cesto a necháme vykysnúť. Cesto si rozdelíme na rovnaké časti, jeden rožok by mal mať okolo 30 gramov + rovnako plnky. Plnku si pripravíme tak, že mak (alebo orechy), práškový cukor a 125 ml mlieka zmiešame, dáme na panvicu a za pravidelného miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. Jednotlivé kúsky vyvaľkáme, plníme plnkou a zatáčame do rohlíčkov. Orechové do tvaru písmena C a makové do tvaru písmena U. Hotové rožky potrieme žĺtkom a počkáme, kým vrstva zaschne. Pečieme 10 minút v rozohriatej rúre na 200 °C.
Potrebujete: 142 g hladkej múky, 1/4 KL sódy bikarbóny, štvrť balíka kypriaceho prášku, 1/2 KL soli, 113 g masla, 90 g krupicového cukru, 1 vajce, čokoláda, sušené brusnice alebo hrozienka
Postup: Múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ zmiešajte. V druhej miske spojte roztopené maslo, cukor a vajce. Zo všetkého vymiešajte hustú zmes. Veľkou lyžicou naberajte priamo na plech vystlaný papierom a pritlačte. Do koláčikov naukladajte polámané kúsky čokolády, prípadne brusnice, hrozienka, lentilky alebo oriešky. Pešte pri 175 °C počas 10 minút.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Úžasné DOMÁCE PEČIVO: Susedom bude až nosy vykrúcať!
Zázvorníky
Potrebujete: 250 g hladkej múky, 50 g cukru, 50 g mandlí, 30 g med, 20 g masla, 1 vajce, čierne korenie, períkové korenie, škorica, kardamóm, soľ, 30 g zázvoru, 1/2 čl sódy bikarbóny a med a vajce na potretie.
Postup: Všetko spolu poriadne zmiešajte do cesta, rozvaľkajte na tenší plát, povykrajujte požadované tvary a uložte na plech vystlaný paprierom na pečenie. Pečte pri 170 °C počas 10 minút.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Vianočné KOLÁČIKY BEZ LEPKU: Celiatici, tieto RECEPTY sú pre vás
Vanilkové rožteky
Potrebujete: 240 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g mletých orechov, 1 vajce, 100 g práškového cukru, štipku soli, práškový a vanilkínový cukor na obalenie
Postup: Zo surovín vypracujte cesto. Cesto nechajte v chladničke aspoň hodinu. Spracujte ho potom do valca s priemerom asi 1,5 cm. Z valčeka ukrajujte kúsky vo veľkosti tiež asi 1,5 cm v rukách vytvarujte do tvaru rohlíčka. Naukladajte na plech vystlaný papierom a pečte na 180 °C dozlatista. Ešte horúce ich obaľte v práškovom cukre, ktorý ste zmiešali s vanilínovým cukrom.