Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Toto sú nezvyčajné veci, ktoré si pripravíte z obyčajných šípok! Zdroj: Canva
Borievky
Kedysi sa pražili a používali ako náhrada kávy. Najznámejším využitím plodov borievky obyčajnej je ale borovička a gin. Avšak používajä sa aj do jedla, hlavne do omáčok k divine. Sú plné flavonoidov, pôsobia močopudne, majú dezinfekčné účinky. Pozor, môžu podráždiť kožu!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Zberajte ŠÍPKY podľa bylinkárky: Takto vám znížia cholesterol a zastavia krvácanie! Zdroj: NMH
Šípky
Šípky ako typický plod jesene sú veľmi bohaté na vitamín C. Zberať ich môžete až do mrazov, pričom skúsené bylinkárky a naši predkovia hovorili, že najlepšie sú až po prvých mrazoch. Sú vhodné na čaj, ktorý posilní imunitu. Pôsobia aj mierne močopudne, preto sú vhodné aj pri chorobách močových ciest. Okrem čaju sa z nich ale pripravujú lekváre, kompóty, sirupy, šípkové víno, likér alebo šípkový prášok. Šípky sú jedným z najlepších prírodných liekov proti paradentóze a chorobám ďasien, pomáhajú aj pri nachladnutí a pri kŕčových žilách.
Nedozreté trnky majú trpkú chuť, tá sa však vytratí po prvých mrazoch, preto je so zberom dobré počkať. Sú bohaté na vitamín C, triesloviny a pektíny, preto sú vhodné aj pre prípravu marmelád. Z trniek sa vyrábalo aj dezertné trnkové víno, lekvár, likéry alebo pálenka.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Nazbierajte si zdravé jarabinky, máme pre vás nápady na ich spracovanie!
Jarabiny
V surovom stave sú mierne jedovaté, ale po spracovaní poslúžia ako chutné džemy či kompóty. Aj keď po tepelnej úprave strácajú vitamín C, plody jarabiny si zachovávajú ďalšie pozitívne vlastnosti. Dobre poslúžia pri problémoch močových ciest, zbavia vás obličkových kameňov, využívajú sa pri reumatizme a podporujú trávenie.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER | 6 najlepších BYLINIEK pre zdravé TRÁVENIE bez problémov
Žalude
Plody duba, čiže žalude, kedysi patrili do jedálnička našich predkov. Sú bohaté na rastlinné oleje a pražené sa používali ako prísada do kávy. Dnes poznáme už aj žaluďovú múku, z ktorej sa kedysi piekol chlieb.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
VIDEOrecept: Superliečivý olej z pagaštanu konského Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová
Pagaštan konský
Gaštany vraj odháňajú zlú energiu, majú silu liečiť, konská masť je vhodná pri reume, bolestiach kĺbov a svalov či šliach. Pagaštan pôsobí v podobe odvarov aj na omrzliny, hemoroidy, proti kŕčovým žilám, na opuchy aj proti bolestiam. Pozor, pagaštan konský nie je jedlý!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Príroda je mocná čarodejka: Pripravte svoju imunitu na zimu pomocou liečivých byliniek. Zdroj: cottonbro na Pexels
Koreň ibiša lekárskeho
Korene nazbierané v novembri sa očistia a rýchlo usušia. Pôsobí pri zápaloch, pomáha pri odkašliavaní či angíne. Ibiš je chránený, preto jeho koreň vo voľnej prírode určite nevykopávajte.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Izbovky so zlou energiou? Týchto sa radšej zbavte! Zdroj: Canva
Koreň archangeliky lekárskej
Sušený je vhodný na prípravu čaju. Podobne ako plody, aj ten pomáha zmierniť plynatosť a kŕče pri trávení, podporuje tvorbu moču a je prevenciou pri vzniku močových kameňov, má protizápalové účinky a upokojuje podráždený žalúdok. Vyrobiť si z nich môžete aj domáci bylinný likér.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Z čakanky využijete skutočne všetko, od kvetov až po koreň
Koreň čakanky obyčajnej
Má mierne laxatívne účinky, koreň podporuje látkovú výmenu a funkciu pečene, pôsobí priaznivo na tvorbu a vylučovanie žlče, používa sa pri žalúdočných ťažkostiach a zápche, pôsobí v tráviacej sústave protizápalovo. Môžete odvar z koreňa použiť kako obklad na kĺby ekzémy, vredy či vyrážky. Z koreňa sa vyrába aj nápoj, ktorý nahrádza kávu.