Reklama

Toto sú liečivé rastliny a plody, ktoré sa zbierajú v NOVEMBRI. Fakt!

jesenná dekorácia, žalude, šípky

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Áno, dokonca aj v novembri rastú a dozrievajú bylinky a liečivé rastliny, ktoré vám pomôžu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Toto sú nezvyčajné veci, ktoré si pripravíte z obyčajných šípok!
    Zdroj: Canva

    Borievky

    Kedysi sa pražili a používali ako náhrada kávy. Najznámejším využitím plodov borievky obyčajnej je ale borovička a gin. Avšak používajä sa aj do jedla, hlavne do omáčok k divine. Sú plné flavonoidov, pôsobia močopudne, majú dezinfekčné účinky. Pozor, môžu podráždiť kožu!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zberajte ŠÍPKY podľa bylinkárky: Takto vám znížia cholesterol a zastavia krvácanie!
      Zdroj: NMH

      Šípky

      Šípky ako typický plod jesene sú veľmi bohaté na vitamín C. Zberať ich môžete až do mrazov, pričom skúsené bylinkárky a naši predkovia hovorili, že najlepšie sú až po prvých mrazoch. Sú vhodné na čaj, ktorý posilní imunitu. Pôsobia aj mierne močopudne, preto sú vhodné aj pri chorobách močových ciest. Okrem čaju sa z nich ale pripravujú lekváre, kompóty, sirupy, šípkové víno, likér alebo šípkový prášok. Šípky sú jedným z najlepších prírodných liekov proti paradentóze a chorobám ďasien, pomáhajú aj pri nachladnutí a pri kŕčových žilách. 

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Máte večne studené ruky? Tieto bylinky vám pomôžu zahriať sa!
        Zdroj: Canva

        Trnky

        Nedozreté trnky majú trpkú chuť, tá sa však vytratí po prvých mrazoch, preto je so zberom dobré počkať. Sú bohaté na vitamín C, triesloviny a pektíny, preto sú vhodné aj pre prípravu marmelád. Z trniek sa vyrábalo aj dezertné trnkové víno, lekvár, likéry alebo pálenka.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nazbierajte si zdravé jarabinky, máme pre vás nápady na ich spracovanie!

          Jarabiny

          V surovom stave sú mierne jedovaté, ale po spracovaní poslúžia ako chutné džemy či kompóty. Aj keď po tepelnej úprave strácajú vitamín C, plody jarabiny si zachovávajú ďalšie pozitívne vlastnosti. Dobre poslúžia pri problémoch močových ciest, zbavia vás obličkových kameňov, využívajú sa pri reumatizme a podporujú trávenie.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            TEASER | 6 najlepších BYLINIEK pre zdravé TRÁVENIE bez problémov

            Žalude

            Plody duba, čiže žalude, kedysi patrili do jedálnička našich predkov. Sú bohaté na rastlinné oleje a pražené sa používali ako prísada do kávy. Dnes poznáme už aj žaluďovú múku, z ktorej sa kedysi piekol chlieb. 

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              VIDEOrecept: Superliečivý olej z pagaštanu konského
              Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

              Pagaštan konský

              Gaštany vraj odháňajú zlú energiu, majú silu liečiť, konská masť je vhodná pri reume, bolestiach kĺbov a svalov či šliach. Pagaštan pôsobí v podobe odvarov aj na omrzliny, hemoroidy, proti kŕčovým žilám, na opuchy aj proti bolestiam. Pozor, pagaštan konský nie je jedlý!

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Príroda je mocná čarodejka: Pripravte svoju imunitu na zimu pomocou liečivých byliniek.
                Zdroj: cottonbro na Pexels

                Koreň ibiša lekárskeho

                Korene nazbierané v novembri sa očistia a rýchlo usušia. Pôsobí pri zápaloch, pomáha pri odkašliavaní či angíne. Ibiš je chránený, preto jeho koreň vo voľnej prírode určite nevykopávajte.

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Izbovky so zlou energiou? Týchto sa radšej zbavte!
                  Zdroj: Canva

                  Koreň archangeliky lekárskej

                  Sušený je vhodný na prípravu čaju. Podobne ako plody, aj ten pomáha zmierniť plynatosť a kŕče pri trávení, podporuje tvorbu moču a je prevenciou pri vzniku močových kameňov, má protizápalové účinky a upokojuje podráždený žalúdok. Vyrobiť si z nich môžete aj domáci bylinný likér.

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:00
                  Remaining Time 0:00
                  Loaded: 0%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    Z čakanky využijete skutočne všetko, od kvetov až po koreň

                    Koreň čakanky obyčajnej

                    Má mierne laxatívne účinky, koreň podporuje látkovú výmenu a funkciu pečene, pôsobí priaznivo na tvorbu a vylučovanie žlče, používa sa pri žalúdočných ťažkostiach a zápche, pôsobí v tráviacej sústave protizápalovo. Môžete odvar z koreňa použiť kako obklad na kĺby ekzémy, vredy či vyrážky. Z koreňa sa vyrába aj nápoj, ktorý nahrádza kávu.