Reklama

Chutná i liečivá... Táto BYLINKA vás prenesie na slnkom zaliaty juh Európy: Reč je o...

Pamajorán obyčajný alebo ináč nazývaný aj OREGANO. Vedeli ste, že sme ho v stredoveku pestovali aj na našom území? Ide teda o naše slovenské korenie. Pochádza z Turca, kde boli viaceré mníšske rády, ktoré sa venovali liečiteľstvu.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare). Veľa ľudí ani len nepozná názov tejto voňavej bylinky, ktorá je typická pre juh Európy, konkrétne pre Taliansko. Bez čoho by sa nezaobišla pizza, bruschetta či bolonské špagety? No bez OREGÁNA. Vedeli ste, že sa dá využiť aj mimo brány kuchyne?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Účinný domáci POSTREK na VOŠKY: Pripravte si ho podľa nášho návodu!

    Kde sa vzal?

    Jeho pôvod môžeme datovať už do starovekého Grécka či dokonca Egypta. Tam boli neoddeliteľnou súčasťou najrôznejších náboženských rituálov. Mnohí ho nosili aj ako istý druh talizmanu. V minulosti ho ľudia vysádzali aj na hroby, verili tomu, že ochráni duše mŕtvych. Lekári zase pamajorán využívali na liečenie bolestí hlavy, ďalej ako dezinfekciu či ako čaj na celkové upokojenie. Bratia Česi na pamajorán majú výborné pomenovanie a to "dobromysl".

    Zdroj: Shutterstock

    Táto bylinka vám pomôže aj pri dráždivom kašli.

    Táto bylinka dorastá do výšky až 60 cm. V lete sa jej kvety farbia do fialova. Keď si pár lístkov zoberieme do rúk a podrvíme ich, okolie, ale aj naše ruky budú voňať podobne ako po majoráne či materine dúške. Oregano je trváca rastlina, ktorá potrebuje suchšiu hlinito-piesočnatú pôdu. Sadíme ju na jar do bylinkového záhona. Pokiaľ sa o ňu budete dôkladne starať, doprajete je dostatok slnka, tak Vám radosť bude robiť i niekoľko sezón.

    Dá sa využiť i mimo kuchyne

    Najviac liečivých látok obsahuje oregano približne 2 týždne pred rozkvitnutím. Preto si zber oregana naplánujte na začiatok leta. Rastlinu zviažte do zväzku a usušte. Potom ich môžete rozdrviť a dať do fliaš, ktoré položíme na tmavé a suché miesto. Využívame ju hlavne pri varení ako koreninu. Oregano sa ideálne sa hodí na pizzu, ale aj do šalátov, pokrmov z rajčín, mäsa, do zemiakov či ku grilovanému mäsu. Môže sa hodiť aj do krémových polievok, ktoré vyzdvihne na vyšší level. Len opatrne s ním. Je dosť aromatický.

    Zdroj: Shutterstock

    Oregano sa dá využiť aj pre zdravie a wellness

    Oregano nie je len bylinkou, s ktorou dochucujeme jedlá. Je aj výborným prírodným liekom. Obsahuje Tymol, čo je druh silice, ktorá pôsobí antibakteriálne, zmierňuje kŕče či dokonca pôsobí proti plesňovo. Môžete si ho pridať aj do kúpeľa či ho vypiť v podobe čaju. Vtedy blahodarne pôsobí na naše priedušky, pomáha vykašľať hlieny či podporuje naše trávenie. Z vňate si môžete spraviť aj domáci olej v pomere 1:1. Olej mierne zahrejeme, dáme podrvené lístky a nalejeme do fľašky. Necháme lúhovať dva týždne, občas premiešame a následne scedíme. Takýto olej sa hodí aj na prečistenie organizmu, podporu trávenia či proti akné a štípancom od hmyzu.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS