Reklama

Tvarujeme jablone: Ako dosiahnuť dutú korunu

Reklama

Jablone sú náš najrozšírenejší ovocný druh. Majú najviac odrôd a môžeme ich pestovať vo všetkých polohách. Všade však závisí úroda aj od tvaru, v akom jablone pestujeme. Predstavujeme tie najvýhodnejšie.

Kedysi, keď sa ešte nepoužívali slabo rastúce podpníky, jablone sa väčšinou pestovali zo semena alebo na silno rastúcich podpníkoch. Neskôr boli vyšľachtené stredne a slabo rastúce podpníky, vďaka ktorým môžeme aj v menších záhradkách pestovať viac stromov.

Voľne rastúci zákrpok

Je akýmsi kompromisom medzi intenzívnou formou pestovania jabloní, aké predstavuje štíhle vreteno či solax, a tradičným tvarom s veľkou korunou. Výška zákrpka je ohraničená výškou kmeňa, ktorý má 60 až 80 cm, a celková výška stromu po reze by nemala presiahnuť 2,5 až 3 m, v závislosti od podpníka.

Podľa podpníka zvažujeme i použitie opornej konštrukcie. Pri slabo rastúcich podpníkoch typu M 9 konštrukciu odporúčame, naopak, pri stredne silno rastúcich podpníkoch MM 106, M 7 alebo M 4 oporná konštrukcia nie je potrebná. Pre zákrpkové tvary však odporúčame používať radšej stredne silno rastúce podpníky, napríklad MM 106.

Koruna jablone nemá žiadne poschodia, prípadne má nevýrazné druhé poschodie. Pozostáva z dominantného stredníka so štyrmi až piatimi kostrovými konármi. Pri pohľade zhora by mala mať koruna mierne elipsovitý tvar, pretiahnutý v smere radu. Ak sadíme solitérne stromy bez zapojenia do pásu, môžeme zvoliť aj kruhový pôdorys koruny.

Výsadba a prvý rez

Vzhľadom na voľnejší rast uprednostníme širší spon, teda vzdialenosť radov 4 m, medzi stromami 3 m. Vysádzame buď jednoročné stromčeky typu knipp, alebo dvojročné s korunkou a s čo najväčším bočným obrastom. Pri výchovnom reze vyberáme 4 až 5 silných a pevných bočných výhonkov s tupým uhlom odklonu od stredníka, s ideálnou dĺžkou 40 až 60 cm.

Ideálne je, ak bočné výhonky zvierajú medzi sebou uhol 90° a ich vzdialenosť na stredníku je približne 10 až 15 cm. Ak by boli príliš nahusto, v budúcnosti by nebola zabezpečená ideálna pevnosť koruny. Prvý bočný výhonok má byť vo výške 60 až 80 cm od zeme. Všetky ostatné výhonky, ktoré nebudú slúžiť na tvorbu kostry koruny, odstránime rezom na konárový krúžok.

Stredník skrátime vo vzdialenosti 30 cm od vrcholu posledného bočného výhonka. Je veľmi dôležité pripomenúť, že vybrané bočné výhonky v žiadnom prípade neskracujeme. Ak by sme tak urobili, reagovali by v mieste rezu bujnou tvorbou krátkych výhonkov a vznikla by takzvaná metla.

Čo ďalej?

Rez v ďalších rokoch pozostáva z budovania kostry a koruny. Snažíme sa odstraňovať zahus-ťujúce, prebytočné výhonky a výhonky konkurujúce stredníku. Dôležité je, aby dĺžka a najmä výška jednotlivých kostrových konárov bola rovnaká.

Kostrové konáre tvoria vlastne jedno poschodie, preto je dôležité udržiavať ich v rovnakej výške a nepripustiť, aby niektorý prevyšoval ostatné. Celkový tvar stromčeka by mal byť pyramidálny.

Dutá kotlovitá koruna

Názov znie možno zmätočne, lebo tento tvar sa používa prevažne pri broskyniach. Vybrali a zaradili sme ho však z dôvodu, že v mnohých záhradách existujú stromy, ktoré „prerástli“ majiteľovi cez hlavu. Dostávame množstvo otázok, čo so stromami, ktoré sú príliš vysoké, tienia okolité stromy a prinášajú úrodu len v najvyšších častiach koruny.

Riešením je zníženie celkovej výšky koruny a jej následná úprava do požadovaného tvaru. Pred rezom je však potrebné zvážiť, či sa vôbec oplatí pre veľkú stratu objemu koruny. Ak sa totiž chystáme takto upraviť napríklad vysokokmeň, kde prvé kostrové konáre vyrastajú vo výške 1,8 až 2,1 m nad zemou, znížili by sme síce celkovú výšku stromu, ale zároveň aj úrodu. Preto takéto zásahy odporúčame robiť na prerastených zákrpkoch a štvrťkmeňoch, vo výnimočných prípadoch na rozložitých polokmeňoch.

Základný krok

Je odstránenie stredníka v predjarnom období. Neraz aj celkom postačí, lebo účel často splní už len tento krok. Odstránením stredníka totiž otvoríme korunu, prevzdušníme ju a najmä zabezpečíme jej dostatok svetla. Podľa potreby môžeme prikročiť aj k ďalšiemu prerieďovaniu.

Treba dbať na to, aby výsledný tvar bol rovnomerný, konáre približne v jednej rovine a smerujúce von z koruny. Optimálny počet kostrových konárov by mal byť 4 až 6, umiestnené od seba približne 20 cm. Ak je konárov priveľa, odstránime nepotrebné, hlavne smerujúce v ostrom uhle nahor, a uprednostníme tie, čo majú skôr tupý uhol odklonu až do horizontálnej polohy.

Samozrejme, odstrániť treba všetky poškodené, smerujúce dovnútra koruny alebo križujúce sa konáre. Jablone sú veľmi plastický ovocný druh, sú nesmierne prispôsobivé a je možné tvarovať ich až do bizarných tvarov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS