Uskladnite si správne ovocie a zeleninu
1. 8. 2012, 9:07 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:38)

Zdroj: Profimedia.sk
Reklama
Ak ste si dopestovali chutné plody a chcete sa zásobiť vitamínmi počas dlhého zimného obdobia, poradíme vám ako ich správne uskladniť. Zo zdravých plodov sa budete môcť tešiť až do jari.
- Zásadne neskladujte akékoľvek ovocie či zeleninu v jednej miestnosti spoločne s benzínom, naftou, postrekmi, hnojivami, motorovými mazadlami, farbami či riedidlami. Na tieto veci si urobte miesto radšej v záhradnom domčeku alebo v garáži.
- Spoločne neukladajte do jednej pivnice tie druhy zeleniny a ovocia, ktoré sa navzájom nepriaznivo ovplyvňujú. Napríklad karfiol, kel, kapusta a zemiaky uskladnené hneď vedľa jabĺk postupne zmenia ich chuť. Mrkva spolu s jablkami zasa spôsobí horknutie ovocia.
- Aj rôzne odrody jabĺk sa navzájom ovplyvňujú. Kombinácia skorých a zimných jabĺk nie je práve najšťastnejšia, pretože zrelé jablká urýchľujú dozrievanie neskorých odrôd, ktorým sa tak skracuje skladovateľnosť.
- Ak máte priestor na skladovanie malý a nemôžete skladovať zeleninu a ovocie oddelene, skúste zeleninu ukladať do piesku, alebo ich skladujte v polyetylénových vrecúškach. Takýmto spôsobom obmedzíte vzájomné nepriaznivé pôsobenie a najmä koreňovú zeleninu, ako je mrkva, zeler, petržlen, paštrnák a cvikla takto ochránite pred vädnutím.
- Ovocie ukladajte do debničiek vždy v jednej vrstve tak, aby bolo zabezpečené dobré prúdenie vzduchu. Používajte len nízke debničky, plastové alebo drevené a naplnené debničky môžete pokojne klásť aj na seba.