V noci opäť mrzlo! Záhradkári aj ovocinári robili, čo sa dalo. Takto to vyzeralo
7. 4. 2025, 18:00

Zdroj: Záhradkár
Uplynulú noc sa výrazne ochladilo, mráz postavil na nohy pestovateľov ovocia na celom našom území. Teplota klesala pod nulu ešte pred polnocou. Ovocinári aj záhradkári sa snažili urobiť všetko, aby im úroda nezmrzla.
Zdroj: Martin Medòanský
Zdroj: Martin Medòanský
Zdroj: Martin Medòanský
Galéria k článku
Jarné mrazy si pomaly vyberajú svoju daň. Spálili kvitnúce magnólie, zničili vzídenú zeleninu a poškodili aj úrodu ovocia. Niektorí záhradkári sú skeptickí natoľko, že vyhlásili koniec úrody marhúľ v tomto roku. Ľubo Jurečko z Turian nad Ondavou mal v záhrade teplotu tesne nad nulou. Ako sám napísal:
Marhuľa krásne zakvitla ,štvrtok piatok bolo slnečné počasie aj opeľovači boli, ale teraz už to asi nerozchodí
Zdroj: Ľubo Jurečko/facebook
Marhuľa krásne zakvitla ,štvrtok piatok bolo slnečné počasie aj opeľovači boli ale teraz už to asi nerozchodí. Napísal Ľubo Jurečko/facebook
Komentáre k jeho príspevku pestovateľa chlácholia, že teplota 0,4°C ešte nemusí znamenať koniec, nakoľko ešte nemrzne. Pre mladé plôdiky sú deštrukčné hodnoty pod nulou, lebo voda v nich sa mení na ľadové kryštáliky, ktoré zväčšením objemu bunky roztrhajú a tým zabránia ich fungovaniu. Po roztopení ľadu bunka odumiera, čo sa navonok prejaví zastavením rastu, sčernaním a opadnutím poškodených plôdikov.
Zdroj: Dixel Dixel/facebook
Takto vyzerala mrazivá noc v Podhájskej
Mrzlo aj v Podhájskej. Majiteľ stromov pod pseudonymom Dixel Dixel uverejnil fotku broskyne v plnom kvete, ktorú chránil postrekom. Dlhokánske cencúle sa tvorili už večer, kedy teplota klesla na -2°C. Nad ránom dokonca klesla až na -5°C.
Mnohí sa spoľahli na použitie podporných postrekov, ktoré deklarujú odolnosť stromu proti mrazom. Podľa nášho názoru to pomôcť môže, nakoľko živiny v nich obsiahnuté pomáhajú stromom vyrovnať sa so stresom a to nielen s chladom, ale aj so suchom, ktoré sa prejaví neskôr. Bez zvyšovania teploty vzduchu pri poklese pod bod mrazu, sa na ne spoliehať nestačí.
Kúrili aj veľké sady
Pre ovocinárov sú mrazy zaťažkávajúcou skúškou každý rok. Je to zdroj obživy pre ich rodiny, ale pre zamestnancov. Stresy spojené s pálením parafínových sviec a piecok na pelety sa nedajú opísať. Samotnému kúreniu predchádza organizácia ľudí ochotných pomôcť. Stráviť noc v sade, keď mrzne, nie je med lízať. Ťažké je aj rozhodnutie, kedy zdroj tepla zapáliť, aby došlo k čo najmenšiemu poškodeniu, lebo pri tak nízkych teplotách sa stopercentná úspešnosť dá očakávať len minimálne.
Zdroj: facebook/sadynovosady
Kúrili aj v Cabaj-Čápore
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.