Reklama

V Prešove založili unikátnu farmu: Viete si predstaviť pestovanie rastlín bez hliny a slnka?

Manželia Čikešovci sú na Slovensku priekopníkmi hydroponického pestovania rastlín.

Zdroj: Peter Ličák

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Veronika (41) a Štefan (41) Čikešovci patria do stále neveľkej skupiny ľudí, ktorí sa po rokoch prežitých v zahraničí odhodlali vrátiť do rodných končín. Indoorovú vertikálnu farmu, v tom čase zrejme jedinú svojho druhu v strednej Európe, založili v Prešove v netradičných priestoroch – na poschodí bývalého obchodného centra Hruška, kde v polovici deväťdesiatych rokoch úradovala administratíva obchodného domu, ktorý neprežil príchod veľkých obchodných reťazcov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:24
Remaining Time 0:24
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Jedinečná HYDROPÓNIA: Aké sú jej výhody a čo k nej potrebujete?
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Štyri roky žili na Floride, obaja pracovali v reštaurácii a kaviarni golfového klubu. „Po obchodnej akadémii sme obaja študovali odbor turizmus na Prešovskej univerzite, ale v polovici sme štúdium prerušili. Špičkovú úroveň turizmu sme v praxi okúsili v luxusnom golfovom rezorte s medzinárodnou klientelou. Pri kritériách, aké sú tam nastavené pre personál, by na Slovensku v mnohých reštauráciách a kaviarňach nemal hostí kto obsluhovať, lebo tí neschopní zamračení a leniví by skončili už po prvom dni,“ hovorí o skúsenostiach z Floridy Štefan Čikeš pre týždenník Život.

    Majiteľom klubu bol Ind, ktorý veľmi dôsledne dbal o anglický štýl golfového klubu a to isté vyžadoval od všetkých zamestnancov. „Neunikol mu žiadny prešľap v kuchyni ani v obsluhe, hneď to s previnilcom riešil a verte, že to neboli príjemné rozhovory. Vysoký štandard vyžadoval aj od hostí reštaurácie a kaviarne, hoci vonku bola 40-stupňová páľava, muži mohli vstúpiť do reštaurácie len v saku, výnimka neexistovala ani pre najbohatších a najvplyvnejších hostí. S manželkou sme pracovali v obsluhe, raz za dva týždne sme mávali školenia, aby sme aj v obsluhe hostí dosahovali tie najvyššie štandardy. V obsluhe platilo, že kuchár s michelinskou hviezdou musí mať v obsluhe čašníka na úrovni michelinskej hviezdy. Inak jeho úsilie vyjde navnivoč,“ vysvetľuje.

    Ešte stále netradičný, doslova prevratný spôsob pestovania zeleniny a bylín, ktorý sa zrodil v starovekom Egypte, sa už začína na európskom kontinente udomácňovať v Holandsku a vo Francúzsku.

    — Peter Ličák

    Inšpiráciu na prevratný spôsob pestovania zeleniny a bylín získali manželia z Prešova po návrate z Floridy na sociálnych sieťach. „V tej spleti hoaxov, urážok, výmyslov, nepravdivých slov sa mi jedného večera pošťastilo, nevedno ako, natrafiť aj na užitočnú informáciu. Na jednej zo sociálnych sietí sa rodina z Ibizy, španielskeho ostrova v Stredozemnom mori, pochválila, že si všetku zeleninu pestujú priamo v dome vo vertikálnych vežiach s cirkulujúcou vodou. Tak som hneď začala manželovi píliť uši, aby sme to skúsili aj my. Našťastie nemusela som ho vôbec prehovárať. O pár dní sme na terase domu postavili prvú trojmetrovú vežu a s veľkým napätím sme potom čakali, či sa nám v nej podarí vypestovať šalát. A podarilo sa,“ hovorí o inšpirácii na založenie indoorovej vertikálnej farmy pani Veronika.

    Keď manželia Čikešovci začali uvažovať o takomto ekologicky čistom pestovaní zeleniny a bylín vo veľkom, zistili, že jedna veža hydroponického systému s úžitkovou plochou jeden štvorcový meter vyprodukuje toľko zeleniny, ako na klasickej farme vypestujú na ploche osem štvorcových metrov. Po skúsenostiach, ktoré s hydroponickým pestovaním získali, sú manželia presvedčení, že tento uzavretý systém je ako ušitý pre malých a stredných farmárov, ktorí nemajú ornú pôdu alebo žijú v regiónoch s klimatickými podmienkami, ktoré neprajú pestovateľom zeleniny. Takých máme na severe Slovenska dosť.

    „Dnes už pestujeme v uzavretom systéme v niekdajších kanceláriách šalát, byliny aj huby v štrnástich trojmetrových vežiach vo vode obohatenej živinami a minerálmi pri stálej teplote aj vlhkosti, ktorá im najviac vyhovuje. Slnečné lúče nahrádzame mnohými luxmi zo žiariviek. Oproti klasickému pestovaniu zeleniny pod šírym nebom či v skleníkoch pri hydroponickom pestovaní ušetríme až 95 percent vody, ktorá je vo vežiach stále v obehu. Na regáloch pestujeme v biokvalite aj 30 druhov bylín. V porovnaní s bylinami pestovanými klasickým spôsobom pod šírym nebom tie naše majú podstatne výraznejšiu chuť aj intenzívnejšiu vôňu,“ konštatuje Veronika Čikešová.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.