Vedeli ste, že ochorieť môže aj VÍNO? Takto spoznáte, že je nápoj POKAZENÝ
14. 1. 2025, 14:00

Zdroj: shutterstock
Chyby vína sú zapríčinené rôznymi fyzikálno-chemickými procesmi, ktoré prebiehajú vo víne počas procesu jeho výroby a zrenia. Víno mení základné parametre ako vzhľad, chuť a vôňu.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Ing. Jaroslav ŠUCHMA
Hnednutie
Zdroj: shutterstock
Preventívna ochrana proti všetkým chorobám je dostatočne alkoholické víno s obsahom alkoholu nad 12 obj. percent, s priemerným množstvom organických kyselín, skladovaním vína vo vhodnom prostredí v stále doliatych nádobách, uzavretých bez prístupu vzduchu, dôslednou hygienou prostredia vinárskych priestorov a technologických zariadení.
Hnednutie je zapríčinené vysokým vystavením vína vzdušnému kyslíku, slabej hodnote oxidu siričitého vo víne a obsahu fenolických látok. Môžete mu predísť pravidelným dolievaním nádob vínom po vrch nádoby alebo doliatím fľaše destilátom. Počas starostlivosti musíte sledovať správny obsah síry. Ak je hnednutie už veľmi výrazné, musíte použiť aktívne uhlie, ktoré však odstráni z vína nielen nežiaduce látky, ale aj aromatické a ďalšie cenné látky.
Sírka
Zdroj: shutterstock
Víno začína zrieť po stočení z kalov. Zretie je charakteristické oxidačnými a redukčnými procesmi. K látkam, ktoré podliehajú zmenám, patria cukry, organické kyseliny a dusíkaté látky.
Sírka je typická zápachom pokazených vajec. Spôsobuje ho sulfan, ktorý je produktom kvasiniek. Ak chcete sírke predísť, musíte v správnom čase víno stiahnuť z kvasničných kalov. Keď zareagujete pri sírke okamžite, môže sa vám podariť ju úplne odstrániť. Vo väčšine prípadov je však víno už čiastočne degradované z aromatickej i chuťovej stránky a stáva sa nekonzumovateľným.
Birzovatenie
Zdroj: shutterstock
Výroba vína je zložitý proces premeny šťavy zo zrelého hrozna na trblietavý mok plný vôní a chutí. Je to proces, ktorý vinár ovplyvňuje, vstupuje doň a svojím umením prispieva k tomu, aby výsledkom bol produkt, ktorý napĺňa jeho predstavy.
Birzovatenie spôsobujú kožkotvorné kvasinky, ktoré vytvárajú na povrchu vína nenaplnenej nádoby sivobiely povlak (kožku). Povlak postupne hrubne a časti sedimentujú na dno nádoby. Tým sa vo víne vytvorí zákal a nežiaduce látky octového charakteru. Víno sa stáva zvetraným v chuti, má takzvanú starinku a farba sa mení na hnedú. Predchádzať sa mu dá dolievaním nádoby po vrch, správnou dávkou oxidu siričitého, správnym stočením a filtráciou.
Myšina
Zdroj: shutterstock
Pri číridlách nie sú takmer žiadne špecifické zásady, ktoré treba dodržať. Či ide o víno biele, ružové, červené, suché, so zvyškovým cukrom, mladé, alebo vyzreté, použitie číriacich prostriedkov nahrádza proces samočistenia vína.
Myšina patrí medzi nevyspytateľné a ťažko liečiteľné choroby. Negatívne ovplyvňuje senzorické vlastnosti. Vo víne sa vytvára pachuť po myšacom moči, ktoré vytvárajú baktérie mliečneho kvasenia. Na myšinu sú viac náchylnejšie červené vína ako biele a ružové. Slabé prejavy sa dajú odstrániť aktívnym uhlím a následnou sterilnou filtráciou.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.