Reklama

Vegeta našich starých mám: Vňať ligurčeka sa už stáročia používa ako obľúbená korenina

Vňať ligurčeka môžete zberať počas celej vegetácie.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Vňať tejto silne aromatickej rastliny sa už stáročia používa ako obľúbená korenina na dochucovanie jedál, no ligurček dokáže oveľa viac.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Ako rastú KUCHYNSKÉ INGREDIENCIE? Pozrite si zábery z ďalekej Srí Lanky
    Zdroj: Záhradkárstvo Dráb

    Ligurček lekársky (Levisticum officinale) je trvalka, ktorá na vhodnom stanovišti dorastá do výšky i 2 m. Listy sú perovitozložené a kvety drobné v bledožltej farbe. Plodom sú žltohnedé dvojnažky.

    Zdroj: Shutterstock

    Ligurček môžete pestovať zo semien, ktoré sa vysievajú skoro na jar alebo skoro na jeseň.

    Môžete ho pestovať zo semien, ktoré sa vysievajú skoro na jar alebo skoro na jeseň. Klíčia však veľmi pomaly, preto je jednoduchšie zaobstarať si už hotové priesady. Vyhovuje mu slnečné, ale aj polotienisté stanovište, pričom niektorí pestovatelia uvádzajú, že v polotieni má vňať silnejšiu vôňu i chuť. Pôda by mala byť bohatá na živiny, preto ligurčeku doprajte dobre vyzretý kompost. V období sucha zalievajte. Hoci mráz zničí nadzemnú časť, podzemok je mrazuvzdorný, a tak ligurček bez problémov prečká do jari, keď opäť vypučí. Dostatočne rozrastený a zdravý trs môžete skoro na jar rozmnožiť jeho rozdelením.

    Zdroj: Shutterstock

    Ligurček sa neodporúča vysievať alebo vysádzať na hriadku po mrkve, petržlene, kôpre či rasci.

    Ligurček môže potrápiť alternáriová škvrnitosť listov. Prejavuje sa vo forme drobných tmavohnedých škvŕn, ktoré sa zväčšujú a postupne zachvátia celú vňať. Ochorenie sa šíri za daždivého počasia a v prehustených porastoch.

    Ochrana: Pomôže redší spon, vzdušné a slnečné stanovište a ničenie napadnutých rastlinných zvyškov.

    Všetko o jeho využití, zbere a spracovaní sa dozviete na ďalšej strane >>>

    Vňať ligurčeka môžete zberať počas celej vegetácie, teda od jari, keď rastlina vypučí, až do príchodu prvých silnejších mrazov, ktoré spália nadzemnú časť. Sušte ju pri teplote do 35 °C v sušičke alebo zviazanú vo zväzočkoch zavesených na tienistom a vzdušnom mieste. Okrem listov sa môže zberať koreň, ktorý sa vykope na jeseň alebo na jar a nakrájaný sa suší pri teplote do 40 °C. Má ešte výraznejšiu chuť a vôňu ako listy. Dobre usušený je pekný biely a môžete ho pomlieť na jemný aromatický prášok.

    Zdroj: Profimedia

    Ligurček môžete použiť v čerstvom, sušenom aj mrazenom stave, pričom práve zamrazený si zachová najviac vône a chuti.

    Hoci je známy najmä ako dochucovadlo, ktoré sa najčastejšie pridáva do polievok, omáčok, marinád na mäso a ryby či do varených zemiakov, nie nadarmo má druhové pomenovanie lekársky. Obsahuje vitamín A, C, vitamíny skupiny B. Z minerálov možno spomenúť železo a vápnik. Je výhodou pridať ho do jedla, pretože má dobrý vplyv na trávenie. Zároveň je účinný pri pocite nafúknutého brucha a kŕčoch. Pôsobí antioxidačne a pomáha, aj keď chcete schudnúť. Prispieva k prečisťovaniu krvi, zlepšuje krvný obeh. Má močopudné účinky a možno po ňom siahnuť aj pri zápale močových ciest. Priaznivo pôsobí aj pri ochoreniach dýchacích ciest, pretože pomáha s odhlieňovaním. Celkovo má posilňujúce účinky na celý organizmus, zvlášť na nervy. Úplne vyhnúť by sa mu mali tehotné a dojčiace ženy a tí, ktorí majú ťažkosti s obličkami.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.