Vieme, čo sa počas dozrievania deje v ovocí, a vy by ste to mali vedieť tiež
27. 10. 2022, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: Ján Krošlák
Výsledkom snaženia každého ovocinára je dopestovanie kvalitných a chutných plodov, z ktorých sa bude tešiť nielen v čase zberu a krátko po ňom, ale aj počas dlhých zimných mesiacov.
Zdroj: Roman Hanc
Zdroj: Ján Krošlák
Zdroj: Ján Krošlák
Galéria k článku
Radosť z kvalitnej úrody je však, okrem iného, podmienená správnym termínom zberu. Na jeho presné určenie a hlavne správne pochopenie toho, ako tento proces prebieha, si treba ujasniť niekoľko dôležitých faktov.
Čo sa teda deje pri dozrievaní v plodoch?
Dozrievanie je fyziologický proces, pri ktorom sa nielen zelená farba šupky mení na žltú či červenú, ale hlavne dochádza k zmenám v zložení.
- Postupne sa hromadia asimiláty, mení sa zastúpenie jednotlivých organických látok – nahromadený cukor sa postupne premieňa na oligosacharidy až monosacharidy, obsah pektínu a vlákniny sa najskôr zvyšuje, neskôr zásluhou rozkladných procesov klesá, mení sa zastúpenie kyselín.
- Do obdobia zrelosti sa zvyšuje obsah vitamínu C, potom však klesá a, naopak, stúpa obsah aromatických látok.
- V niektorých plodoch je zjavný vysoký obsah trieslovín spôsobujúcich trpkosť, no existujú druhu, pri ktorých dochádza za určitých podmienok a pôsobením enzýmov k ich odbúraniu.
- Počas dozrievania sa rozkladajú látky zabezpečujúce spevňovanie bunkových stien, čo je dôvodom mäknutiu dužiny.
Pri úplnej zrelosti plodov sú všetky spomenuté procesy prakticky ukončené a nastáva rozklad, ktorý možno nazvať hnitím. Ak teda chcete pozberať naozaj svieže a chutné ovocie, musíte to stihnúť skôr, ako sa tieto procesy ukončia. Ako však určiť správny termín bez potrebného prístrojového vybavenia? Pravdou je, že ide o pomerne zložitý proces, no existuje niekoľko možností, vďaka ktorým to zvládne aj začínajúci záhradkár. Ktoré to sú? Dozviete sa na ďalšej strane článku.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Skúšku oddeliteľnosti stopky plodu od konárika môžete pri zisťovaní zrelosti uplatniť pri jablkách, hruškách, ale aj niektorých kôstkovinách.
6 možností, ako určiť správny termín zberu ovocia
1. Počet dní od plného kvitnutia po zberovú zrelosť: Dĺžku intervalu zistíte z pomologického opisu odrody. Pri viacročnom pestovaní stromu ju však dokážete odsledovať, čo bude presnejšie.
2. Oddeliteľnosť stopky plodu od konárika: Zisťuje sa miernym pootočením plodu smerom ku konáriku. Ak sa ľahko oddelí, ovocie je vhodné na zber. Plody neotáčajte okolo stopky, lebo by sa mohla vytrhnúť a ovocie by rýchlo podliehalo skaze.
3. Podľa opadu plodov: V tomto prípade však musí zber nasledovať veľmi rýchlo, najmä pri odrodách náchylných na opadávanie, pri ktorých je navyše použiteľnosť tejto metódy problematická.
4. Vyfarbenie a vývin semien: Semená zrelých plodov sú spravidla vyplnené a majú hnedú šupku. Aj tu však existujú výnimky, konkrétne skoré odrody jabloní a hrušiek, kde je vývin semien neskorší a táto metóda sa preto pri nich nedá využiť.
5. Vyfarbenie plodov: Najmä pri skorších odrodách jadrovín, pri kôstkovinách a drobnom ovocí ide o pomerne spoľahlivú metódu. Základná farba šupky musí dosiahnuť požadovaný odtieň a intenzitu zafarbenia. Druhy ovocia, pre ktoré je charakteristické líčko krycej farby, majú plody pochádzajúce z rôznych častí koruny farebne nevyrovnané, preto tento znak nie je vždy spoľahlivý.
6. Organoleptické posúdenie zrelosti: Jednoducho povedané, ovocie ochutnáte. Posúdiť však musíte nielen chuť, ale aj konzistenciu dužiny, jej arómu a celkový vzhľad plodu, pričom by ste opäť mali vedieť, aké charakteristiky sú v týchto prípadoch typické pre danú odrodu. Letné odrody jabĺk a hrušiek sa zberajú týždeň pred dozretím, lebo ak sa nechajú dozrieť na strome, majú múčnatú alebo hniličnatú konzistenciu a fádnu chuť. Pri odrodách jadrovín určených na skladovanie je však táto metóda prakticky nepoužiteľná, lebo typickú chuť a arómy získavajú až po niekoľkých týždňoch od zberu, práve počas uskladnenia.
Zdroj: shutterstock.com
Pre hrušky je dobrým kritériom určenia zberovej zrelosti korkovitosť lenticel plodu. Pri nedozretých sú biele, pri dozretých hnedé a vystúpené.