Reklama

Vieme, čo sa počas dozrievania deje v ovocí, a vy by ste to mali vedieť tiež

Termín zberu a stupeň zrelosti hrá veľkú úlohu v tom, koľko vám uskladnené jablká či hrušky v pivnici vydržia.

Zdroj: Ján Krošlák

Reklama

Výsledkom snaženia každého ovocinára je dopestovanie kvalitných a chutných plodov, z ktorých sa bude tešiť nielen v čase zberu a krátko po ňom, ale aj počas dlhých zimných mesiacov.

Radosť z kvalitnej úrody je však, okrem iného, podmienená správnym termínom zberu. Na jeho presné určenie a hlavne správne pochopenie toho, ako tento proces prebieha, si treba ujasniť niekoľko dôležitých faktov.

Čo sa teda deje pri dozrievaní v plodoch?     

Dozrievanie je fyziologický proces, pri ktorom sa nielen zelená farba šupky mení na žltú či červenú, ale hlavne dochádza k zmenám v zložení.

  • Postupne sa hromadia asimiláty, mení sa zastúpenie jednotlivých organických látok – nahromadený cukor sa postupne premieňa na oligosacharidy až monosacharidy, obsah pektínu a vlákniny sa najskôr zvyšuje, neskôr zásluhou rozkladných procesov klesá, mení sa zastúpenie kyselín.
  • Do obdobia zrelosti sa zvyšuje obsah vitamínu C, potom však klesá a, naopak, stúpa obsah aromatických látok.
  • V niektorých plodoch je zjavný vysoký obsah trieslovín spôsobujúcich trpkosť, no existujú druhu, pri ktorých dochádza za určitých podmienok a pôsobením enzýmov k ich odbúraniu.
  • Počas dozrievania sa rozkladajú látky zabezpečujúce spevňovanie bunkových stien, čo je dôvodom mäknutiu dužiny.

Pri úplnej zrelosti plodov sú všetky spomenuté procesy prakticky ukončené a nastáva rozklad, ktorý možno nazvať hnitím. Ak teda chcete pozberať naozaj svieže a chutné ovocie, musíte to stihnúť skôr, ako sa tieto procesy ukončia. Ako však určiť správny termín bez potrebného prístrojového vybavenia? Pravdou je, že ide o pomerne zložitý proces, no existuje niekoľko možností, vďaka ktorým to zvládne aj začínajúci záhradkár. Ktoré to sú? Dozviete sa na ďalšej strane článku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Skúšku oddeliteľnosti stopky plodu od konárika môžete pri zisťovaní zrelosti uplatniť pri jablkách, hruškách, ale aj niektorých kôstkovinách.

    6 možností, ako určiť správny termín zberu ovocia

    1. Počet dní od plného kvitnutia po zberovú zrelosť:  Dĺžku intervalu zistíte z pomologického opisu odrody. Pri viacročnom pestovaní stromu ju však dokážete odsledovať, čo bude presnejšie.
     
    2. Oddeliteľnosť stopky plodu od konárika: Zisťuje sa miernym pootočením plodu smerom ku konáriku. Ak sa ľahko oddelí, ovocie je vhodné na zber. Plody neotáčajte okolo stopky, lebo by sa mohla vytrhnúť a ovocie by rýchlo podliehalo skaze.
     
    3. Podľa opadu plodov: V tomto prípade však musí zber nasledovať veľmi rýchlo, najmä pri odrodách náchylných na opadávanie, pri ktorých je navyše použiteľnosť tejto metódy problematická.
     
    4. Vyfarbenie a vývin semien: Semená zrelých plodov sú spravidla vyplnené a majú hnedú šupku. Aj tu však existujú výnimky, konkrétne skoré odrody jabloní a hrušiek, kde je vývin semien neskorší a táto metóda sa preto pri nich nedá využiť.
     
    5. Vyfarbenie plodov: Najmä pri skorších odrodách jadrovín, pri kôstkovinách a drobnom ovocí ide o pomerne spoľahlivú metódu. Základná farba šupky musí dosiahnuť požadovaný odtieň a intenzitu zafarbenia. Druhy ovocia, pre ktoré je charakteristické líčko krycej farby, majú plody pochádzajúce z rôznych častí koruny farebne nevyrovnané, preto tento znak nie je vždy spoľahlivý.
     
    6. Organoleptické posúdenie zrelosti: Jednoducho povedané, ovocie ochutnáte. Posúdiť však musíte nielen chuť, ale aj konzistenciu dužiny, jej arómu a celkový vzhľad plodu, pričom by ste opäť mali vedieť, aké charakteristiky sú v týchto prípadoch typické pre danú odrodu. Letné odrody jabĺk a hrušiek sa zberajú týždeň pred dozretím, lebo ak sa nechajú dozrieť na strome, majú múčnatú alebo hniličnatú konzistenciu a fádnu chuť. Pri odrodách jadrovín určených na skladovanie je však táto metóda prakticky nepoužiteľná, lebo typickú chuť a arómy získavajú až po niekoľkých týždňoch od zberu, práve počas uskladnenia.

    Zdroj: shutterstock.com

    Pre hrušky je dobrým kritériom určenia zberovej zrelosti korkovitosť lenticel plodu. Pri nedozretých sú biele, pri dozretých hnedé a vystúpené.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS