Nielen vlhkosť
Hoci praskanie plodov čerešní vzniká hlavne vplyvom vysokej vlhkosti a výdatných zrážok v čase dozrievania, výskumy dokazujú, že náchylnosť na praskanie je čiastočne aj odrodová vlastnosť, ktorá závisí od sily a elasticity šupky plodov.

Vznik praskliny
Pri dozrievaní sa mení nielen škrob na cukor, ale aj veľkosť plodov. Kolíše obsah vody, dochádza k teplotným a morfologickým zmenám. To všetko má za následok zmenu osmotického tlaku v bunkách plodu.
Praskanie plodov je intenzívnejšie, ak výdatnejším dažďom predchádzalo dlhšie obdobie sucha.

Práve zvýšená vlhkosť v čase dozrievania náhle zväčší objem buniek tak, že pokožka sa nedokáže rýchlo prispôsobiť a v dôsledku napätia praskne. Prasknutie sa najčastejšie objaví v okolí stopky plodu, lebo v plodovej jamke sa môže hromadiť voda.