Reklama

Vlastné pukance zo záhradky? Je to možné! Vypestujte si popcorn

Pokiaľ si doprajete popkorn bez masla a cukru, ale napríklad so štipkou soli, nemusíte sa báť. Jedna šálka popkornu obsahuje totiž len 31 kalórií. Pukance majú vďaka vzduchu veľký objem a rýchlo zaplnia žalúdok v porovnaní s pomerne nízkym príjmom kalórií. Určite lepšia varianta ako si dať chipsy.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Asi málokto z nás ešte v živote nejedol pukance. Dávame si ich bežne v kine, zväčša ich zjeme skôr než začne film alebo len tak ku TV. Dnes Vám prezradíme postup ako si ju vypestovať doma.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Nebudete veriť, ako SLOVÁCI chovajú SLIEPKY!
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Snehový obláčik

    Kukurica pukancová, z ktorej sa vyrábajú naše obľúbené pukance, môže rásť v rôznych farbách, ale i tvaroch. Zaujímavosťou je, že aj pri rôznych zafarbeniach zŕn, vzniknú krásne biele obláčiky pukancov. To, že niektoré sú zafarbené do maslovo žltej či červenej farby, je výsledkom nás ľudí.

    Zdroj: Shutterstock

    Pôvod kukurice siaha až do Južnej Ameriky, kde si na nej pochutnávali už Indiáni

    Kde sa vzala?

    Kukurica pukancová prišla k nám do Európy z Južnej Ameriky. Konzumovali ju hlavne Indiáni a tí dokázali rozlíšiť až takmer 700 druhov. Kukuricu delili do najrôznorodejších kategórií. To ako si vypestovať túto chutnú plodinu aj u nás, si prezradíme na druhej strane.

    Anketa

    Máte radi pukance?

    • Áno0%
    • Nie0%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: shutterstock

    Dnes azda najpopulárnejšia kukurica na svete – pukancová – bola údajne prvá, na akej si ľudia pochutnávali.

    Ako na to?

    Asi tým najideálnejším a azda aj tým najefektívnejším spôsobom je kúpiť si semená kukurice v obchode. POZOR! Treba hľadať semená kukurice pukancovej.

    Prvým základným krokom je, že zrná dáme na mokrú papierovú utierku, poprípade do mokrej vaty. Aby sme zvýšili rýchlosť rastu kukurice, tak utierku alebo vatu zabalíme do igelitového vrecúška. V ňom bude kukurici dobre, keďže sa bude nachádzať vo vlhkom prostredí.

    Podstatným faktorom je, že semená by nemali byť vystavené priamemu kontaktu slnku, keďže by im priame slnko mohlo ublížiť. Preto radšej hľadáme svetlé prostredie, kde ich môžeme nechať klíčiť aj dva týždne.

    Klíčky dávame potom do zeme. Tá by v žiadnom prípade nemala byť chladná, ale skôr teplá. Odporúča sa teplota okolo 10°C. Kukuricu treba často polievať, keďže má rada vlhké prostredie. Pokiaľ si ju zasadíte, musíte sa aj o ňu príkladne starať. A čo Vy viete, možno o nedlho si už budete pochutnávať na domácich pukancoch. A keď píšeme domácich, tak tu to platí dvakrát.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS