Všetko, čo potrebujete vedieť o pestovaní papriky: Priesady, sejba a výber substrátu
19. 2. 2025, 11:00

Zdroj: shutterstock
Pestovanie papriky začína už vo februári a správna metóda sejby môže byť rozhodujúca pre úspešnú úrodu. Vyberte si medzi výsevom naširoko alebo ušetrite čas s pikírovaním a sejte do zakoreňovačov, v každom prípade zabezpečte priesadám optimálne podmienky na rast.
Zdroj: Tip
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Milo/tip
Galéria k článku
Priesady papriky rastú pomaly, preto je vhodné vysiať ich vo februári, skorší termín je vhodný v prípade, ak plánujete výsadbu do vykurovaného skleníka alebo fóliovníka. Môžete si vybrať, či použijete metódu sejbou na široko s následným pikírovaním, alebo sa rozhodnete pre sejbu do zakoreňovačov.

Sejba do zakoreňovačov je výhodnejšia
Použitím rašelinových zakoreňovačov (napríklad Jiffy tabliet) zabezpečíte priesadám dostatok priestoru. Tým sa vyhnete potrebám na pikírovanie a ušetríte čas. Nevýhodou je, že tieto zakoreňovače je potrebné zakúpiť. Ak sa priesady rýchlo vyvinú, než ste očakávali, môžete ich presadiť do väčšieho kelímka (napríklad jogurtového), ktorý môžete tiež použiť na priame zasadenie. Do kelímka vložte dve semená a rastlinky sa budú po vyklíčení o seba opierať, podobne ako rastliny papriky vysadené po dve na hriadke. Nezabudnite na dno kelímka urobiť dieru na odtok vody.
Pikírovanie priesad papriky
Priesady papriky sú pripravené na pikírovanie, keď vytvoria prvý pravý list. Na tento účel použite tenký kolík, kliniec alebo špeciálny kolík na pikírovanie. Opatrne uvoľnite priesadu zo substrátu, v novom kelímku urobte dieru a do nej vložte korienky rastlinky. Jemne prihrňte.
Zdroj: shutterstock
O kvalitnom substráte hovoríme vtedy, keď je v zložení prítomný aj kompost, ktorý sa považuje za najcennejší a najbohatší zdroj základných živín a stopových prvkov.
Podmienky pre zdravé priesady
Paprika je teplomilná rastlina, najlepšie sa jej darí pri teplote medzi 20 až 25 °C. Umístite ju na miesto chránené pred priamym slnkom. Substrát by mal byť mierne vlhký, ale nie premokrený.