Všimli ste si modré kvietky popri chodníku? Toto sú veci, ktoré ČAKANKA VYLIEČI!
3. 8. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Čakanka obyčajná, kedysi známa aj ako cigória alebo cigorka, je liečivá rastlina. Spoznajte jej účinky!
Zdroj: KP
Zdroj: Canva
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Už v starom Egypte ju považovali za chutnú bylinku a liečivú rastlinu. Známa však bola aj v starovekom Ríme a Grécku. Verilo sa, že čakanky sú vlastne zakliati ľudia, ktorí sa premenili na jej kvety. Dobrí na biele a zlí na modré. Ale dnes už vieme, že to pravda nie je, pretože aj modrá čakanka má neskutočne liečivé účinky!
Zber a spracovanie
Čakanka kvitne práve v tomto období, teda od júla do septembra. Liečivé sú hlavne korene, ale aj kvitnúca vňať. Koreň sa umyje a nakrája na kolieska. Listy čakanky sa zbierajú na priame konzumovanie, uplatnia sa hlavne v letných šalátoch. Určite ste už počuli o cigorke, je to čakanková káva. Pripravíte si ju tak, že koreň opražíte a pomeliete. Ide o zdravú náhradu kávy, ktorá má príjemnú vôňu.
Čo všetko čakanka vylieči? Čítajte na ďalšej strane...

Čakanka obsahuje inulín, minerálne látky a ďalšie prospešné látky, ktoré majú liečivé účinky. V ľudovom liečiteľstve sa využíva koreň, kde sa sústredí najviac prospešných látok. Tie sú aj vo vňati, avšak v menšom množstve.
Čakanka podporuje funkciu pečene, používa sa v čajových zmesiach vhodných na problémy so žlčníkom. Je vhodná aj pri diétach, zlepšuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus, lieči gastritídu. Je vhodná aj pre použitie pri angíne, zápaloch dýchacích ciest. A čo je najlepšie, priaznivo pôsobí aj na srdce a nervovú sústavu. Pomôže však aj pri vyrážkach, opuchlinách a vredoch. Kvety sa používajú pri problémoch s očami, hlavne pri zápalových ochoreniach.
Pripravte si čakankový čaj. Recept na ďalšej strane...

Čakankový čaj si pripravíte z 1 lyžičky čakankovej vňate s koreňom. Zalejte ho vriacou vodou a nechajte lúhovať 20 minút. Pite vždy pred jedlom, maximálne trikrát denne.
Čaj na žlčníkové kamene je vhodné piť tiež pred jedlom. Zmiešajte rovnaké množstvo čakanky, mäty, slamihy, ľubovníka, lastovičníka a rebríčka. Na pol litra vriacej vody použite 1 polievkovú lyžicu zmesy, nechajte prejsť varom a lúhujte ešte 15 minút.