Zimný (predjarný) rez je v povedomí mnohých záhradkárov základným úkonom pri pestovaní ovocných drevín, hoci sa u niektorých modernejších pestovateľských tvarov, ako sú napríklad štíhle vreteno, superštíhle vreteno alebo Solax, začína obmedzovať.
Do popredia sa tu dostáva rez letný, spolu s ohýbaním konárov. Rovnako sa minimalizuje aj u rodiacich stromov teplomilných kôstkovín. V tomto prípade je často len malá oprava letného rezu.
Čas zimného rezu
Zimný rez sa vykonáva v čase, keď sú ovocné dreviny bez listov, teda počas vegetačného pokoja. Je to obdobie približne od decembra do marca až polovice apríla podľa toho, ako sa vyvíja počasie.

Najvhodnejšie je začať rezať po prechode hlavných mrazov, teda v predjarí, keď je predpoklad, že teplota už neklesne pod -10 °C, aby ste minimalizovali riziko namrznutia rezných rán.
Rez ukončite na začiatku rašenia, keď v stromoch opäť začína aktívne prúdiť miazga. Režte výlučne v dňoch bez mrazu, optimálne je, ak sa teplota pohybuje v rozmedzí 2 – 5 °C.
Čo zahŕňa zimný rez
Vo všeobecnosti slúži zimný (predjarný) rez ovocných drevín na podporu vegetatívneho rastu, reguláciu rodivosti a v neposlednom rade na tvarovanie koruny. Podľa vývojového štádia jednotlivých stromov preto, môže byť rez výchovný – tvarovací (zahŕňa aj rez po výsadbe), udržiavaci(reguluje rodivosť) alebo zmladzovací, ak pestujete staršie stromy, čo potrebujú obnoviť vegetatívny rast a zvýšiť kvalitu plodov.
Na dosiahnutie želaného pestovateľského tvaru, intenzity rastu a správnej rodivosti však len rez nestačí. Preto počas vegetácie zodpovedne uplatňujte aj ďalšie pestovateľské opatrenia, ako je vyrovnaná výživa, závlaha či ochrana proti chorobám a škodcom.
Presvetlite koruny
Príliš hustá koruna stromu je vhodné prostredie na rozvoj chorôb a škodcov. Hlavný cieľ zimného rezu je preto presvetľovanie koruny odstraňovaním príliš zahusťujúcich konárov alebo takých, čo rastú do jej stredu alebo sa križujú.
Ako prvé odstráňte všetky suché, choré a poškodené konáre. Potom odrežte nežiaduce tenké výhonky rastúce kolmo nahor – vlky.
Väčšie konáre režte na konárový krúžok tesne pri kmeni a to tak, že najskôr odpílte konár asi 10 cm od kmeňa a až potom dopílte zvyšok. Ranu ošetrite. V presvetlenej korune bude dostatok svetla, čo podporí rast zdravých výhonkov a listov, vývoj zdravých dobre vyfarbených plodov tej správnej veľkosti a chuti.
Nepodceňte zákonitosti rastu
Častá chyba je každoročné skracovanie jednoročných výhonkov. Takto docielite ovocinársky neprijateľný, metlovitý vzrast stromu, čo so sebou prinesie okrem nízkej produkcie aj veľa zbytočných rezných rán. Samozrejme, skracovaniu niektorých jednoročných výhonkov sa hlavne pri výchovnom reze nevyhnete. Režte však s rozumom na púčik smerujúci von z koruny alebo použite dvojstupňový sektorový rez, čo sa osvedčil už aj u kôstkovín.