Vysoké teploty a dažde ohrozujú VINIČ! Pri neskorom zásahu sa rozlúčte s HROZNOM
8. 7. 2023, 9:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock
S prichádzajúcim oteplením a vyššou vzdušnou vlhkosťou sa musia viničové kry popasovať s rôznymi hubovými chorobami. Tie pri nesprávnom, nedostatočnom alebo neskorom zásahu dokážu zlikvidovať celú úrodu.

Na to, aby ste zmiernili výskyt týchto ochorení alebo obmedzili ich rozvoj, musíte poznať základné symptómy, ktorými sa na kroch prejavujú, aj to, v ktorej fáze rastu viniča je najefektívnejšie proti nim zasiahnuť. Nejedného pestovateľa každoročne potrápia najmä nasledujúce tri hubové ochorenia.
Múčnatka
Napáda letorasty, listy, súkvetia a najmä nezrelé bobule. Biele až sivasté podhubie poškodzuje povrchové pletivá rastliny, obmedzuje rast napadnutých častí, spôsobuje deformácie a znižuje ich vitalitu. Mladé bobule vysychajú, väčšie praskajú. Napadnuté letorasty po zdrevnatení nesú na sebe zreteľné tmavé škvrny.
Zdroj: Matej VAČKO
Múčnatka viniča prezimuje v podobe mycélia v šupinách púčikov a v menšej miere aj na prírastkoch.
Preventívne opatrenia:
- Pestovať rezistentné odrody.
- Vinič sadiť na slnečné miesta s dobrým prúdením vzduchu.
- Vykonávať rez tak, aby porast nebol prehustený.
- Odstraňovať listy zo zóny dozrievajúcich strapcov.
Zdroj: shutterstock
V neskoršej fáze sa tieto škvrny pokryjú bielošedým náletom mycélia, na ktorom sa tvoria konídie.
Ochrana: Dobre vám poslúži prášková síra alebo aj vo forme tekutého prípravku. Pri odrodách viniča, ktoré sú na múčnatku citlivé, urobte postrek sírou už vo fáze otvárania púčikov. Sírnaté postreky možno použiť na ošetrenie krov aj v čase, keď sú už bobule vo veľkosti hrachu, a pokračovať až do uzatvárania strapcov.
Peronospóra
Nebezpečný je hlavne jej skorý výskyt, keď dochádza k napadnutiu súkvetí, prípadne mladých bobúľ. Stáva sa to najmä v čase, keď na nich ešte nie je vytvorená ochranná vosková vrstvička – do veľkosti asi 2,5 mm. Neskôr môže dôjsť k infekcii len po mechanickom poranení povrchu bobule, napríklad krúpami, obaľovačom alebo prerastením huby cez stopky.
Zdroj: Matej VAČKO
Typickým príznakom napadnutia viniča peronospórou je aj prítomnosť takzvaných olejových škvŕn na listoch. Postihnuté miesta nekrotizujú, silno napadnuté listy opadávajú.
Na listoch sa pri výskyte peronospóry najskôr objavujú svetlozelené, neskôr žltozelené, žltkasté a nakoniec hnedé nekrotické škvrny. K žltnutiu celých listov dochádza len výnimočne. Na spodnej strane škvŕn sa tvorí belavý povlak rozmnožovacích orgánov huby.
Zdroj: profimedia.sk
Peronospóre vyhovuje vlhké, daždivé a teplejšie počasie.
Ochrana: Začína sa s ňou už vo fáze tretieho plne vyvinutého listu, pričom sa volia meďnaté prípravky alebo také, ktoré inhibujú vývoj patogénu a podporujú tvorbu obranyschopných látok v rastline. Preventívne opatrenia sú rovnaké ako v prípade múčnatky.
Zdroj: profimedia.sk
Napadnuté bobule sa zafarbia do sivozelena a postupne zasychajú.
Pleseň sivá
Pôvodcom je huba Botrytis cinerea, preto sa toto ochorenie označuje aj ako botrytída. Napáda všetky nadzemné časti viniča – mladé letorasty, súkvetia, nezrelé, zrejúce aj zrelé bobule. Na letorastoch zapríčiňuje tvorbu rôzne veľkých vodnatých škvŕn, na základe čoho vädnú. Na listoch vznikajú zaschýnajúce škvrny, ktoré sa rozširujú zo stredu. Napadnuté súkvetia a mladé bobule zosychajú.
Zdroj: Matej VAČKO
Najväčšie škody spôsobuje pleseň sivá za daždivého alebo vlhkého a teplého počasia, pričom jej šírenie podporujú málo vzdušné polohy, hustý spon výsadby a poškodenie bobúľ (fyziologické prasknutia, obaľovače, osy, vtáky).
Na zrejúcich bobuliach vznikajú hnilobné škvrny, šupka praská. Napadnuté časti kra majú svetlejšie až belavé sfarbenie a tvorí sa na nich typický hustý sivý povlak. Najväčšie škody vznikajú pri napadnutí zrejúcich bobúľ, pretože sa v nich prestáva ukladať cukor. Proces dozrievania je prerušený, čo spôsobuje zníženie kvality a kvantity úrody.
Zdroj: shutterstock
Na ochorenie sú jednotlivé odrody viniča rôzne citlivé. Medzi náchylné patria Buvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Müller-Thurgau, Neuburské, Silvánske zelené, Veltlínske červené skoré, Portugalské modré a Svätovavrinecké.
Ochrana: Pomocou postreku sa vykonáva vo fáze uzatvárania strapcov až do začiatku dozrievania bobúľ. Používajú sa prípravky na báze hydrogénuhličitanu draselného alebo kontaktne pôsobiace, ktoré obmedzujú vývoj patogénnych húb a baktérií na povrchu rastlín a posilňujú tak ich vitalitu.