Namáčanie
Je je jedným zo spôsobov predsejbovej prípravy. Semená dajte do sklenej alebo kameninovej nádoby a nalejte na ne len toľko vlažnej vody, aby mohli napučať. Zeleninové semená obsahujú v povrchových obaloch špecifické chemické látky, ktoré bránia klíčeniu alebo ho spomaľujú. Ak osivo pred sejbou namočíte do vody, tieto látky sa uvoľnia, prípadne vyplavia.

Postup:
1. Teplota vody by sa mala pohybovať v rozmedzí 20 až 25 °C.
2. Počas namáčania ju treba niekoľkokrát (po 12 hodinách) vymeniť.
3. Pred opätovným namočením do čistej vody nechajte semená 30 minút na vzduchu obschnúť.
4. Namáčané osivo občas premiešajte.
5. Čas potrebný na napučanie semien závisí od druhu:
- 30 až 60 hodín potrebuje mrkva, petržlen, zeler a cibuľa,
- 25 až 40 hodín rajčiak, paprika a baklažán,
- 10 až 12 hodín tekvica, uhorka, kapusta a reďkovka,
- 2 až 4 hodiny šalát.