Reklama

Zabudnutá ZELENINA plná zdravia! Vyberte z TOP 8 druhov a pestujte v novej sezóne

Obohaťte záhradu aj jedálny lístok o menej pestované druhy.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Nová chut' v záhrade! Vďaka zabudnutým druhom zeleniny! Neváhajte a pestujte zdravé a chutné druhy, ktoré budú výborným spestrením hriadok i jedálneho lístka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší odborník na kvety a záhradu je časopis Záhradkár! Nazrite do marcového vydania

    1. Paštrnák siaty

    Podobá sa na petržlen. Povrch koreňa je žltkastý a má bielu dužinu. Chuť je jemne korenistá a sladkastá. Koreň paštrnáka je však väčší ako koreň petržlenu. Pred výsevom je dôležité, aby ste pôdu dostatočne skyprili. Ideálne až do hĺbky 30 cm. 
    Je to plodina druhej trate a dobre sa mu darí na hriadkach napríklad po hlubovinách. Dariť sa mu bude napríklad pri cibuli či špenátu.
    Má veľkú výhodu v nenáročnosti na pestovanie. Darí sa mu aj tam, kde petržlenu nie. Vysieva sa na jar (marec až apríl), ale pre svoju odolnosť voči mrazom aj začiatkom jesene. Pri jesennom výseve ho môžete zberať postupne a na hriadkach ho nechať až do jari. 
    Osivo vysievajte do hĺbky 2-3 cm, do riadkov vzdialených 30-40 cm. Rastlinky začínajú vzchádzať po 2 až 3 týždňoch. 

    Zdroj: shutterstock

    Paštrnák sa vzhľadom podobá koreňovému petržlenu. Rozlíšite ich podľa „hlavy“. Petržlen ju má vypuklú, paštrnák má po obvode val a rastový vrchol je posadený nižšie.

    2. Bôb

    Bôb obyčajný záhradný môže byť tiež zaujímavým doplnkom vašej záhrady a tiež novou chuťou na vašom tanieri. Navyše je výbornou predplodinou. S jeho pestovaním môžete začať už koncom februára, ak si chcete predpestovať priesady. Na priamo ho môžete vysievať už od polovice marca do apríla, v južnejších oblastiach platí skorší termín. 
    Možnosti zberu úrody sa ponúkajú hneď viaceré. V júni môžete zberať veľké zelené lusky, ktoré môžete pripravovať rovnako ako struky kríčkovej fazule. Taktiež môžete od júla zberať ešte stále nezrelé struky, z ktorých získate semená v takzvanej mliečnej zrelosti. Tie sú výborné na zaváranie alebo do šalátov. Koncom augusta už môžete zberať semená na sušenie. Tie sú skvelé napríklad ako príloha. 

    3. Krkoška hľuznatá

    Ako zelenina sa používa od druhej polovice 19. storočia. Pestuje sa pre chutné koreňové hľuzy, ale aj pre aromatickú vňať, ktorá sa konzumuje podobne ako špenát. Hľuznaté krátke korene žltej farby sú dlhé 10 cm a hrubé asi 2,5 cm.
    Dužina je múčnatej konzistencie s chuťou pripomínajúcou varené gaštany. Priemerná hmotnosť koreňa je 150 až 200 g. Korene majú vysokú výživnú hodnotu s vysokým obsahom škrobových látok a sušiny.
    Krkoška hľuznatá je dvojročná zelenina. V prvom roku vytvára ružicu listov a hľuznatý koreň a v druhom roku nasadzuje biele kvety.
    Na stanovište nie je náročná, kvalitné hľuzy vytvára v ľahkej, dobre spracovanej pôde.
    Vysieva sa na jar (marec, apríl) alebo na jeseň (september, október) priamo na stanovište. Výhodnejšia je jesenná sejba. Riadky sú od seba vzdialené 20 cm. Semeno schádza veľmi pomaly.

    Zdroj: Canva

    Krkoška hľuznatá je dvojročná zelenina. V prvom roku vytvára ružicu listov a hľuznatý koreň a v druhom roku nasadzuje biele kvety.

    4. Čierna reďkev 

    Nachádza si svoje miesto v záhradách čoraz častejšie. Dôvodom sú jej skvelé účinky a liečivá sila. Chuťovo je štipľavejšia ako bežná reďkev a ak by vám nevyhovovala, určite sa ju oplatí odšťaviť a šťavu pridať do zeleninového smoothie.
    Reďkev pestujeme zo semena, ktoré vysievame v júli až do polovice augusta. Najvhodnejšie do kyprej pôdy dobre zásobenej humusom. Úrodu zberáme v októbri až v novembri.

    Zdroj: Canva

    Ak vás čierna reďkev oslovila, jednoducho si ju môžete dopestovať aj doma.

    5. Potočník sladký 

    Potočník sladký nazývaný aj sladký koreň patrí k prastarým druhom zeleniny. Pestuje sa pre hľuzy, ktoré sú 20 až 30 cm dlhé a 2 až 3 cm široké, krehké. Majú špinavobielu šupku. Dužina je biela múčnatej konzistencie s príjemne sladkastou chuťou. Hľuzy sú veľmi výživné. Obsahujú značné množstvo škrobu a cukrov, pektíny, minerálne látky a vitamíny.
    Priama sejba sa robí v auguste až septembri. Vzdialenosť riadkov je 30 cm od seba. Korene sa zberajú na jeseň nasledujúceho roku. 

    Zdroj: Canva

    Priama sejba sa robí v auguste až septembri.

    6. Čierny koreň 

    Čierny koreň či hadomor španielsky je pomerne známa, i  keď menej používaná koreňová zelenina s  mliečnobielym koreňom. Pochutná si na ňom každý gurmán. Tento koreň má úžasnú špargli podobnú, ale silnejšiu orieškovú arómu.
    Máte dve možnosti, kedy môžete zasadiť semená čierneho koreňa. Môžete ich sadiť už vo februári (úroda bude na jeseň) alebo v auguste (úroda bude na jar) - v prípade, že ho plánujete pestovať ako ozimnú zeleninu. Hadomor je totiž výborne odolný voči mrazom. Semená vysievajte do hĺbky 2-3 cm. Dariť sa mu bude na slnečnom aj polotienistom mieste. Vyhovuje mu dobre priepustná a výživná pôda. Potrebuje vlhkosť, ale nemá rád premokrenie.

    Zdroj: Canva

    Dajte šancu tejto zabudnutej zelenine.

    7. Topinambur 

    Kedysi to bola obľúbená plodina našich predkov. Postupne sa na ňu zabudlo a istý čas bolo jej pestovanie dokonca zakázané. Dnes je to však už inak a ľudia opäť objavujú výborné vlastnosti, ktoré táto zelenina ponúka. 

    Slnečnice hľuznatá dokáže rásť takmer všade. Dorastá do výšky aj 5 m a kvitne žltými dekoratívnymi kvetmi. Dôležitá je jej podzemná hľuzovitá časť, ktorá pripomína kríženca zemiaku a ďumbiera – topinambur. Pestovanie by nemal byť problém. Je totiž podobné ako u zemiakov. Stačí ju na jar vysadiť a už v jeseni si môžete pochutnať na úrode.

    Zdroj: Shutterstock

    Pred pár rokmi patril ešte topinambur do zoznamu zakázaných rastlín.

    8. Mangold 

    Môžete si vybrať podľa svojich stravovacích preferencií. Listový mangold má tenkú stopku a menšiu veľmi bublinatú čepeľ, ktorá môže byť podľa odrody sfarbená na zeleno, žltozeleno, zelenofialovo, fialovo až červeno. Môžete ho použiť ako náhradu za špenát. Špargľový mangold nazývaný aj stopkový má silne rebrované listy a širšiu mohutnú stopku. Je predovšetkým vhodný do šalátov. 
    S vysievaním priamo na záhon môžete začať od polovice apríla, no v teplejších oblastiach môžete už aj koncom marca.

    Zdroj: Canva

    Mangold má veľmi jemnú chuť a je to výnimočne zdravá zelenina.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.