Záhradkári vyhrali! 6 ŠOKUJÚCICH faktov o kupovanom ovocí a zelenine
14. 1. 2025, 6:00

Zdroj: shutterstock
Pri konzumácii ovocia a zeleniny máte pocit, že si doprajete niečo zdravé? Pri tých kúpených to nemusí byť vždy pravda.

Obchody sú plné ovocia a zeleniny po celý rok, ale nič neprekoná pocit, keď si dopestujete vlastnú úrodu. Aj keď ponuka v obchodoch je široká, vlastné plody vám dávajú úplnú kontrolu nad tým, čo jete. Navyše, keď ovocie a zeleninu nielen dopestujete, ale aj správne spracujete a uskladníte, máte vyhrané.
1. Jablká môžu byť už rok staré
Ak sa tešíte, že sa zahryznete do krásne lesklého a čerstvého jabĺčka zo supermarketu, možno by vás prekvapilo, aké "čerstvé" môžu byť v skutočnosti. Jablká sa skladujú v kontrolovaných atmosférach s nízkym obsahom kyslíka a vysokým obsahom oxidu uhličitého, aby si zachovali svoj vzhľad a chuť až 12 mesiacov.
2. Kam zmizla chuť paradajok?
Chuť kupovaných paradajok už dávno nie je taká, akú by sme si priali. Dôvodom je šľachtenie odrôd s pevnejšou šupkou, ktorá lepšie odoláva pri preprave a umožňuje, aby paradajky vydržali dlhšie krásne aj na pultoch obchodov. Táto zmena však negatívne ovplyvnila ich chuť.
Zdroj: Shutterstock
Dostupné celoročne, ale často bez chuti.
3. Nezrelé ovocie putuje cez pol sveta
Tropické ovocie, na ktoré sme si už zvykli a považujeme ho za samozrejmosť, sa zvyčajne zberá nezrelé a dozrieva až počas dlhej cesty k nám. Napríklad obľúbené banány sa zbierajú nezrelé a dozrievajú v špeciálnych komorách s etylénovým plynom. Tento proces je štandardnou súčasťou ich distribúcie.
4. Jahody
Americká environmentálna skupina (EWG) každoročne zverejňuje rebríček ovocia a zeleniny najviac kontaminovaných pesticídmi. Prvenstvo z minulého roka v ňom držia jahody. Jahody patria medzi plodiny, ktoré sú najviac ošetrované pesticídmi. Predtým, než sa dostanú do obchodov, môžu byť postrekované rôznymi chemikáliami, a to až 10-krát pred zberom.
Zdroj: pixabay.com / croisy
S vlastnou úrodou máte istotu, že ovocie a zelenina sú naozaj zdravou voľbou.
5. Trvanlivosť a lesk dodá vosk
Voskujú sa najmä jablká, ale aj uhorky, citrusy, papriky či baklažány. Vosk totiž zabraňuje strate vlhkosti, predlžuje životnosť, zvyšuje odolnosť pri preprave a dodáva lesk. Vosky používané na ovocie a zeleninu sú všeobecne považované za bezpečné. Avšak niekedy je ťažšie odstrániť povrchové nečistoty iba vodou. Na čistenie ovocia a zeleniny vám pomôže roztok z vody a octu.
Zdroj: shutterstock
Jablká sú jedny z najčastejšie voskovaných plodov, najmä na export.
6. Umiestnenie v predajni
Ovocie a zelenina sú často umiestnené hneď pri vstupe do predajne. Je to údajne preto, aby ste si najskôr nakúpili zdravé potraviny a mali menšie výčitky pri pridávaní nezdravých výrobkov do nákupného košíka.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.