Reklama

Zber a sušenie šípok: Berte kvalitné plody, neznehodnoťte ich skladovaním

Zbierajte šípky, ktoré sú krásne červené a nemajú na sebe kazy.

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Šípky vám pri dobrom skladovaní vydržia rok. Musíte však siahnuť po zdravých plodoch a sušiť ich vhodným spôsobom. Všetko vám vysvetlíme.

Šípky sú plodmi ruže šípovej (Rosa canina). Keď dozrievajú, majú oranžovú farbu, keď sú však zrelé a vhodné na zber, majú krásnu lesklú červeň. Zdravé plody sú pevné, tvrdé, nemajú hnedé fľaky ani nejavia iné známky poškodenia.

Zber šípok

Šípky sa zberajú v septembri až v októbri. Krásne červené plody treba očistiť od kvetných zvyškov a vložiť najlepšie do košíka, kde sa nesparia. Ak máte dosť trpezlivosti, môžete brať rovno šípky bez semien. Plod jednoducho rozpolte a semená odstráňte. Takto sa vám podarí šípky rýchlejšie usušiť.

Pripravte si lahodný šípkový čaj.

Zdroj: profimedia.sk

Pripravte si lahodný šípkový čaj.

Sušenie šípok

Šípky môžete sušiť prirodzeným teplom v dobre vetranej suchej miestnosti pri teplote do 35 °C. Sušte ich najlepšie v jednej vrstve. Ak máte možnosť, siahnite po elektrickej sušičke. V nej sušte šípky pomaly pri teplote 30°C.

Kvalitne vysušená šípka by mala byť krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť.

Skladovanie šípok

Dobre vysušené šípky treba skladovať v poriadne uzatvorených sklenených nádobách či zaváraninových pohároch na suchom a chladnom mieste. Zle skladované šípky absorbujú naspäť vlhkosť z prostredia a môžu začať plesnieť.

Aj v optimálnych skladovacích podmienkach uchovajte úrodu asi jeden rok. Postupne aj tak z plodov ubúdajú prospešné látky a počas ďalšej jesene si predsa nazbierate nové zásoby.

Zdroj: Zuzka Slaninka

Silný alebo opakovaný mráz plod šípky znehodnotí.

Zberanie šípok po mrazoch

Niektorí labužníci nedajú dopustiť na šípky zberané po prvých mrazoch. Majú lahodnejšiu chuť a sú ideálne do džemu. Prílišné a časté zmrznutie však kvalitu plodov znehodnocuje, preto to so zberaním v mrazoch netreba preháňať.

Šípky znehodnotené mrazom sú mäkké, mazľavé a často aj skrčené. Takéto šípky navyše rapídne strácajú množstvo želaného vitamínu C. Zdravé šípky okrem neho obsahujú ešte vitamíny A, B1, B2, P a K.

Zdravé šípky

Plody ruže šípovej sú vítaným pomocníkom vtedy, ak potrebujete posilniť imunitu alebo prečistiť močové cesty. Vzpružia vás, zlepšia krvný obraz a zaženú únavu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C vám zabezpečia jeho dostatok aj v období, keď už záhradka neponúka dostatok čerstvých plodín.

Vyskúšajte šípkové recepty

Príprava šípkového čaju je celkom jednoduchá - postačí podrviť jednu polievkovú lyžicu plodov a nechať ich asi hodinu lúhovať vo vlažnej vode. Prečo tak dlho a len vo vlažnej? Predsa chceme zachovať čo najviac vitamínu C!

Trošku náročnejšie sú však recepty na lahodný šípkový džem alebo likér. Inšpirujte sa a pripravte si šípkovú pochúťku s našimi receptami aj vy.

Viac sa o šípkach aj o tom, ako ich pestovať dozviete v októbrovom čísle časopisu Záhradkár.