Reklama

Zelené HNOJENIE: Čo možno v SEPTEMBRI vysiať na voľné hriadky?

Facélia vratičolistá (Phacelia tanacetifolia)

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ing. Marcela Šišoláková

Marcela Šišoláková

Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár

Po zbere úrody zeleninové hriadky pustnú. Úroda je spracovaná a uskladnená. Čo však s voľnou pôdou? Okrem jesenných výsevov skúste zelené hnojenie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Ako vybrať rastliny ZELENÉHO HNOJENIA podľa druhu pôdy?
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Spôsob zlepšovania kvality pôdy, ktorý už dlhšie existuje a slúži na obohatenie pôdy živinami, nie je celkom neznámy. Táto metóda nie je priamym hnojením. Na dodanie potrebných látok na ďalšie pestovanie používa rastliny s rozvinutým koreňovým systémom, ako je facélia, horčica, žerucha, vika, repka, lucerna a iné. Tieto rastliny pridávajú dusík do pôdy a zlepšujú jej štruktúru, čím ju zúrodňujú. Keď sa zelená biomasa zapracuje do pôdy, slúži ako potrava pre pôdne organizmy, ktoré následne obohacujú pôdu o humus. Celkovo je teda zelené hnojenie efektívny a cenovo dostupný spôsob, ako zlepšiť kvalitu pôdy a zvýšiť jej úrodnosť.

    Zdroj: Shutterstock

    Rastliny ešte pred tvorbou semien zapracujte do pôdy.

    Kedy vysievať?

    Na zelené hnojenie sa používajú rastliny s rýchlym rastom, čo vám umožní vysievať ich nielen na jar (od marca), ale aj po zbere úrody od júla až do neskorej jesene (do polovice októbra). Pre výsev v auguste alebo septembri neexistujú prakticky žiadne obmedzenia pre výber druhov. Ale keď sa blíži neskorá jeseň, vyberte si druhy, ktoré sú odolné proti chladu, ako je napríklad ozimná pšenica, repka, vika.
    Porast, ktorý ste zasiali v lete, bude zamrznutý pri prvých mrazoch. Po skosení ho môžete do pôdy zapracovať alebo ho nechať na povrchu ako nástielku počas celej zimy a zapracovať ho až na jar. Ak chcete hnojenie čo najefektívnejšie, odporúča sa zapracovanie rastlinných zvyškov do pôdy štyri týždne pred jarnou sejbou. Rýľovacie vidly sú na to najvhodnejším nástrojom.

    Zdroj: Shutterstock

    Zelené hnojenie nielen obohatí pôdu o živiny, ale aj zníži riziko erózie či potlačí rast buriny.

    Zvoľte vhodné druhy

    Medzi najcennejšie a najvhodnejšie rastliny na zelené hnojenie patria druhy z čeľade bôbovitých (Fabaceae), napríklad vika, hrach, bôb a lupína. Tieto rastliny majú na svojich koreňoch baktérie, ktoré viažu dusík a vrátia ho späť do pôdy. Okrem toho, spolu s horčicou, pohánkou a facéliou, dokážu viazať fosfor, draslík a vápnik, čím obohacujú pôdu o tieto dôležité živiny.
    Po bôbovitých druhoch (ako vika, hrach) nesejte na jar na hriadku iné strukoviny alebo listovú zeleninu. Podobne po repke a horčici z čeľade kapustovitých (Brassicaceae) by ste nemali sadiť hlbokokorenné plodiny. To isté platí, aj keď sa po zbere úrody rozhodnete siať rastliny určené na zelené hnojenie. Takisto sa nesmie vysievať zelené hnojenie na hriadky po plodinách rovnakej čeľade (napríklad nesaďte repku na hriadku, kde ste pestovali kapustu).

    Zdroj: Jarmila Szabóová

    Kvitnúca zmes na zelené hnojenie je užitočná nielen pre pôdu, ale aj pre hmyz.

    Miešanky zeleného hnojenia obsahujúce facéliu a pohánku sú ideálne na malé plochy. Je dobré meniť osivo zeleného hnojenia každý rok. Do osiva môžete bez problémov pridať aj semienka slnečnice, boráka, aksamietnice, nechtíka a slezu. Týmto spôsobom si navyše môžete nazberať kvety do vázy alebo pestovať liečivé bylinky.

    Kde ho môžete využiť?

    Rastliny na zelené hnojenie vysievajte na prázdne hriadky po zbere zeleniny, do pôdy, ktorú potrebujete zúrodniť alebo zlepšiť jej štruktúru. Zelené hnojenie sa využíva i na plochách, kde sa dlho pestovala monokultúra, prípadne na miestach, kde sa vo veľkej miere vyskytol v poraste škodca. Vhodnými sú i vinice či ovocné sady. Tu sa využívajú zmesi, ktoré zároveň prilákajú opeľovače a tým sa zvýši opelenie rastlín.

    Zdroj: Andrei Dubadzel

    Facélia je univerzálnou rastlinou na zelené hnojenie. Môžete po nej sadiť a siať všetky plodiny

    Stop chémii

    Základom dopestovania zdravej a chutnej úrody je bezpochyby úrodná a vitálna pôda. Tento stav najjednoduchšie dosiahnete pomocou zeleného hnojenia. Nemusíte zakladať kompost a čakať na jeho vyzretie ani zháňať ťažko dostupný maštaľný hnoj či vyrábať hnojivové zálievky. Rastliny len jednoducho vysejete a po 40 až 50 dňoch zapravíte do pôdy.

    Čo vysiať v septembri? Čítajte na ďalšej strane...

    Zdroj: Shutterstock

    Rastliny zeleného hnojenia

    Zdroj: Shutterstock

    Facélia vratičolistá

    V septembri môžete siať:

    • Horčica biela: medonosná, odolná proti chladu, vysievajte od apríla do septembra.
    • Facélia vratičolistá: medonosná, ozdravuje pôdu a zamedzuje výskytu háďatok, vhodná ako predplodina pre všetku bežne pestovanú zeleninu, sejte do polovice septembra na všetky typy pôd.
    • Vika huňatá: ozimina, ktorá sa môže na rovnaké miesto siať viac rokov po sebe, sejte v polovici až koncom septembra.
    • Repka olejná – ozimná: odolná proti chladu, chráni pôdu pred mrazom, sejte do polovice októbra.

    Zdroj: Shutterstock

    Rastliny vhodné na zelené hnojenie sú nielen užitočné, ale veľakrát hriadku skrášlia.

    10 výhod zeleného hnojenia

    • obohacuje pôdu o humus
    • je vynikajúcou náhradou kompostu alebo maštaľného hnoja
    • rastliny koreňmi pôdu prevzdušňujú a vracajú do nej dusík (bôbovité)
    • zlepšená štruktúra pôdy znamená zároveň lepšie hospodárenie s vodou
    • zabraňuje vodnej, veternej erózii, tvorbe prísušku
    • potláča rast burín
    • chráni pôdu pred pôsobením mraz
    • je najmenej náročným spôsobom, ako zúrodniť pôdu
    • rastliny dodávajú potravu aj pôdnym mikroorganizmom
    • správny výber osiva priláka opeľovače a iný užitočný hmyz

    Jesenné hnojenie pôdy je jednou zo základných povinností záhradkára. Ako ju udržať zdravú a v dobrej kondícii sa môžete dozvedieť aj na webinári permakultúrnej dizajnérky Zuzany Matúšovej.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Marcela Šišoláková

    Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár
    Som vyštudovaná záhradná architektka obľubujúca kvitnúce, jedlé a prírodné záhrady. Svojimi skúsenosťami a najmä činmi sa snažím zveľaďovať svoje okolie, edukovať nielen mládež a šíriť skúsenosti a rady renomovaných odborníkov.