Zelenina, ktorá sa nebojí MRAZU! Odolný kel sa s príchodom zimy dostáva do formy
11. 11. 2022, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: Shutterstock
S príchodom chladného počasia sa dostáva kel ružičkový, kučeravý aj hlávkový do najlepšej formy. Tradičné odrody aj dekoratívne novinky ponúkajú nekonečné variácie.
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: GURMET
Zdroj: archív
Galéria k článku

Na tri spôsoby
Kel hlávkový je najbližší príbuzný kapuste hlávkovej. V porovnaní s ňou má však hneď niekoľko výhod. Hoci je pravda, že sa nedá použiť na kvasenie, je pestovateľsky menej náročný a oveľa viac mrazuvzdorný.
Čo sa týka tvaru, jeho variabilita je pomerne malá, keďže hlávky môžu byť guľaté alebo mierne zašpicatené. Listy majú rôzne odtiene zelenej, žltozelenej až sivozelenej s typickým voskovým povlakom.
Skutoční otužilci
Kel kučeravý sa už v staršej literatúre označoval ako kučeravá zimná kapusta, práve pre svoju skutočne vysokú mrazuvzdornosť. Spolu s kelom ružičkovým mu tak právom patrí prvá priečka v rebríčku hlúbovinových otužilcov.
Postupný zber!
Zdroj: Shutterstock
Home,Grown,Organic,Kale,'nero,Di,Toscana',(brassica,Oleracea,'acephala')
I keď kel pri silnejšom a dlhšie trvajúcom mraze namrzne, listy môžete aj naďalej využívať. So zberom však chvíľu počkajte, kým mráz pominie a rastlina namrznutie takzvane vydýcha. Kel kučeravý môžete spracovávať podobne ako kapustu.
Nutrične najcennejšie sú mladé, ešte mäkké listy. Hoci sa ako zelenina najčastejšie pestujú tmavo- alebo svetlozelené odrody, dostupné sú i modročervené, červenohnedé a pestrolisté formy.
Kvalitné ružičky
Kel ružičkový, je obľúbená pre jemné ružičky, ktoré získajú ešte lepšiu chuť po miernom premrznutí. Keďže znesú mráz až -17 °C, aj ony môžu zostať na hriadke veľmi dlho bez toho, aby sa znehodnotili.
Hoci sa vraví, že začiatkom septembra je dobré rastlinám zaštipnúť – zlomiť – rastový vrchol, aby sa podporila tvorba ružičiek, mnohé moderné hybridné odrody tento úkon už nevyžadujú. Aj bez neho budú po celej dĺžke hlúba vyrastať pevné a pravidelné malé hlávky.
Kvalitné ružičky by mali mať v priemere 2,5 cm. Na jednom hlúbe sa ich pri dobrých pestovateľských podmienkach môže vytvoriť 20 až 55. Ak sú ružičky kelu malé a čerstvé, stačí ich pred konzumáciou zaliať horúcou vodou alebo krátko podusiť v pare.