Reklama

Zelenina, ktorá sa nebojí MRAZU! Odolný kel sa s príchodom zimy dostáva do formy

Nájdu sa aj také odrody kelu hlávkového, ktoré sú natoľko odolné proti mrazu, že ich môžete vysadiť na jeseň a prezimovať na hriadke.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

S príchodom chladného počasia sa dostáva kel ružičkový, kučeravý aj hlávkový do najlepšej formy. Tradičné odrody aj dekoratívne novinky ponúkajú nekonečné variácie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Kelové ČIPSY sú nielen zdravé, ale aj nesmierne chutné

    Na tri spôsoby

    Kel hlávkový je najbližší príbuzný kapuste hlávkovej. V porovnaní s ňou má však hneď niekoľko výhod. Hoci je pravda, že sa nedá použiť na kvasenie, je pestovateľsky menej náročný a oveľa viac mrazuvzdorný.

    Čo sa týka tvaru, jeho variabilita je pomerne malá, keďže hlávky môžu byť guľaté alebo mierne zašpicatené. Listy majú rôzne odtiene zelenej, žltozelenej až sivozelenej s typickým voskovým povlakom.

    Aj kel, podobne ako kapustu hlávkovú, môžete skladovať. Vhodné odrody vydržia v dobrej pivnici až do mája.

    —  

    Skutoční otužilci

    Kel kučeravý sa už v staršej literatúre označoval ako kučeravá zimná kapusta, práve pre svoju skutočne vysokú mrazuvzdornosť. Spolu s kelom ružičkovým mu tak právom patrí prvá priečka v rebríčku hlúbovinových otužilcov.

    Postupný zber!

    Okrem nenáročnosti a jednoduchého pestovania je jeho výhodou i postupný zber listov podľa aktuálnej potreby.

    Zdroj: Shutterstock

    Home,Grown,Organic,Kale,'nero,Di,Toscana',(brassica,Oleracea,'acephala')

    I keď kel pri silnejšom a dlhšie trvajúcom mraze namrzne, listy môžete aj naďalej využívať. So zberom však chvíľu počkajte, kým mráz pominie a rastlina namrznutie takzvane vydýcha. Kel kučeravý môžete spracovávať podobne ako kapustu.

    Nutrične najcennejšie sú mladé, ešte mäkké listy. Hoci sa ako zelenina najčastejšie pestujú tmavo- alebo svetlozelené odrody, dostupné sú i modročervené, červenohnedé a pestrolisté formy.

    Kvalitné ružičky

    Kel ružičkový, je obľúbená pre jemné ružičky, ktoré získajú ešte lepšiu chuť po miernom premrznutí. Keďže znesú mráz až -17 °C, aj ony môžu zostať na hriadke veľmi dlho bez toho, aby sa znehodnotili. 

    Na prezimovanie v naozaj chladných oblastiach si však vyberajte radšej neskoré a nízke odrody.

    —  

    Hoci sa vraví, že začiatkom septembra je dobré rastlinám zaštipnúť – zlomiť – rastový vrchol, aby sa podporila tvorba ružičiek, mnohé moderné hybridné odrody tento úkon už nevyžadujú. Aj bez neho budú po celej dĺžke hlúba vyrastať pevné a pravidelné malé hlávky.

    Kvalitné ružičky by mali mať v priemere 2,5 cm. Na jednom hlúbe sa ich pri dobrých pestovateľských podmienkach môže vytvoriť 20 až 55. Ak sú ružičky kelu malé a čerstvé, stačí ich pred konzumáciou zaliať horúcou vodou alebo krátko podusiť v pare.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS