Reklama

Zelenina našich predkov! Pestujte aj tieto 3 zabudnuté druhy

Spestrite hriadky i jedálny lístok.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Kedysi sa pestovali úplne bežne. Znovuobjavte 3 tipy na zabudnutú zeleninu, ktorá je nenáročná na pestovanie, plná živín a ponúka množstvo možností na spestrenie vášho stravovania.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najzdravšia zelenina podľa vedcov! Žeruchu dopestuje každý

    1. Čierna reďkev

    Reďkev čierna je jedna z mála zelenín, ktoré majú liečivé účinky. V minulosti bola bežnou pestovanou zeleninou. Dnes sa na ňu trochu pozabudlo, ale vďaka svojim skvelým účinkom sa opäť dostáva do povedomia.
    Chuťovo je štipľavejšia ako bežná reďkev a ak by vám nevyhovovala, určite sa ju oplatí odšťaviť a šťavu pridať do zeleninového smoothie. Čistú šťavu z nej môžete využiť aj na očistnú kúru, keďže reďkev čierna perfektne detoxikuje organizmus.
    Čerstvú ju môžete nastrúhanú pridať do šalátov. Bude zaujímavým doplnkom zeleninovej polievky či rôznych omáčok. Tiež ju môžete upiecť ako zeleninové čipsy.

    Zdroj: shutterstock

    Na dlhodobejšie skladovanie treba pestovať zimné odrody. Odporúča sa jednorazový zber až tesne pred príchodom mrazov, budú lepšie skladovateľné. Do pivnice dávajte buľvy bez listov.

    Pestovanie

    • Pestuje sa zo semien, vysieva sa v júli až do polovice augusta.
    • Vyžaduje kyprú, humóznu pôdu s dostatkom živín.
    • Výsadbové riadky: vzdialenosť 15 – 20 cm.
    • Po vzídení odstraňujte burinu a pravidelne zavlažujte.
    • Zber úrody: október – november, pred príchodom mrazov.
    • Skladovanie: pri 0 °C, ideálne v debničkách s vlhkým pieskom.
    • Pri správnych podmienkach vydrží až 6 mesiacov.

    2. Topinambur

    Slnečnice hľuznatá sa čoraz viac dostáva do povedomia ľudí. V posledných rokoch sa viac pestuje a je aj pomerne dostupná v obchodoch. Kedysi to bola obľúbená plodina našich predkov. Postupne sa na ňu zabudlo a istý čas bolo jej pestovanie dokonca zakázané.

    Zdroj: shutterstock

    Slnečnica hľuznatá pochádza zo Severnej Ameriky, kde ju poznali a využívali Indiáni. Konzumujú sa hľuzy sfarbené do biela, žlta, ružova či červena. Majú nepravidelný tvar.

    Pestovanie

    • Topinambur si nevyžaduje špeciálnu starostlivosť ani úrodnú pôdu, takže jeho pestovanie je jednoduché.
    • Stačí ju na jar (apríl - máj) vysadiť a na jeseň (október - november) sa môžete tešiť na bohatú úrodu topinamburov.
    • Rastlina je odolná a nepotrebuje postreky ani hnojivá.
    • Hľuzy zvládnu teploty až do -40 °C, takže ich môžete ponechať v pôde na ďalšiu sezónu.
    • Neabsorbuje škodliviny z pôdy, čo z nej robí zdravú a ekologickú potravinu.

    3. Bôb

    V minulosti bol bežne pestovanou plodinou. Najmä vďaka tomu, že bol cenovo dostupný, nenáročný na pestovanie a veľmi výživný. Pestovať ho môžete aj dnes. Stačí dodržiavať správnu rotáciu rastlín a dobre pripraviť pôdu a môžete sa tešiť zo spestreného jedálneho lístka. Z bôbu sa dajú pripraviť rôzne pokrmy, ako polievky, pomazánky, šaláty či prílohy. Je to tiež skvelý základ na výrobu vegetariánskych a vegánskych jedál.

    Zdroj: shutterstock

    Bôb je veľmi výživná strukovina, bohatá na bielkoviny, vlákninu a vitamíny.

    Pestovanie

    • Bôb je skvelá predplodina, ktorá pôdu hlboko prekyprí a obohatí o dusík. Po ňom môžete pestovať väčšinu zeleniny, okrem strukovín.
    • Pôdu je potrebné obohatiť draslíkom, ktorý rastlina odčerpá, a po strukovinách neodporúčame pestovať na tom istom mieste ďalšie strukoviny skôr ako o 4 až 6 rokov.
    • S prípravou hriadky začnite už na jeseň zrýľovaním pôdy. Priame hnojenie maštaľným hnojom sa neodporúča. Na jar pôdu prekyprite, urovnajte a zapracujte minerálne hnojivo
    • Osivo bôbu vysievajte na pripravené hriadky čo najskôr, najlepšie od polovice marca do apríla, v južnejších oblastiach platí skorší termín. Osvedčilo sa aj predpestovanie sadeníc z februárového vysievania.
    • Počas vegetácie rastliny okopávajte, zbavujte buriny a prihŕňajte pôdu k stonkám. Počas kvitnutia a rastu strukov výdatne zavlažujte.
    • Od začiatku júla môžete zberať ešte nezrelé struky, z ktorých vylúskate semená v takzvanej mliečnej zrelosti.
    • Zrelé semená na vysušenie zberajte až od konca augusta.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.