Aktuálne je čas vhodný na nákup sadby a jej nakličovanie. Opýtali sme sa preto odborníčky Andrey Žitňanskej, aké faktory by ste mali brať do úvahy pri výbere a nákupe zemiakovej sadby.
„Aby odroda splnila vaše očakávania, odporúčam zvážiť vlastnosti, ako je skorosť či, inými slovami, termín zberu, účel použitia pri varení a dĺžku skladovania.“ Výber odrody ovplyvňuje aj oblasť pestovania či typ pôdy. Nemali by ste opomenúť ani odolnosť proti často sa vyskytujúcim chorobám, výnosnosť a, samozrejme, chuťové vlastnosti. „Výber varného typu je veľmi individuálny, ale záhradkári sa najčastejšie rozhodnú pre odrody AB/B a B/BC. Mnohí si vyberajú na základe dlhodobej dobrej skúsenosti a celkovej spokojnosti s odrodou a jej chuťovými vlastnosťami, ale zaváži aj farba šupky, dužiny či výnos.“
Skoré odrody zemiakov po zbere uvoľnia miesto následným plodinám, neskoré zase nahradia skorú zeleninu, a tak môžete naplno využiť pestovateľskú plochu.

Bez certifikátu nekupujte
Zdravé sadivo je základnou podmienkou pestovateľského úspechu. Práve certifikát, ktorý obsahuje priložená etiketa, zaručuje bezviróznosť sadivového materiálu.
Certifikát je zárukou, že sadba prešla skúšobným ústavom a neobsahuje zárodky hubových a vírusových chorôb. Tie by totiž mohli mať negatívny vplyv na výnos.
Pre záhradkára sú najdôležitejšími informáciami z etikety názov odrody, pôvod sadby, veľkosť triedenia a stupeň rozmnožovania. Nájdete tu však aj číslo partie uznávacieho riadenia, údaje o rastlinnolekárskom pase a dátum. „Dôležité je všímať si aj fyzické aspekty. Sadba by nemala vykazovať známky mechanického či iného poškodenia,“ upozorňuje Žitňanská.
TOP 9 podľa odborníčky: „Týmto odrodám zemiakov udeľujem titul NAJ.“ nájdete v galérii- Podľa čoho vyberať varný typ zemiakov?
- Varný typ A: Označuje hľuzy s pevnou dužinou. Po uvarení sa jej konzistencia zjemní, ale nerozvarí ani v prípade, že zemiaky ihneď nevyberiete z hrnca. Môžete ich použiť na prípravu šalátov, uvariť v šupke či upraviť na spôsob klasickej prílohy k mäsu. Varný typ B: Hľuzy majú polopevnú dužinu, ktorá je po uvarení jemná až hrubšia, pričom má tendenciu trochu sa rozpadávať, je mierne múčnatá. Zemiaky sa hodia na prípravu halušiek, polievok či guľášov. Nevylučuje sa však ani použitie do šalátov či ako príloha. Varný typ C: Tieto zemiaky sa ľahko rozvaria – polomúčna dužina po uvarení mäkne. Odrody z tejto skupiny sú vhodné na prípravu zemiakovej kaše, na pečenie v šupke, ideálne na výrobu čipsov, hranolčekov a ako hlavná prísada do placiek a lokší. Kombinované označenie: Pri kúpe zemiakov sa stretnete aj s kombinovaným označením AB alebo BC a podobne. Znamená to, že daná odroda má vlastnosti oboch varných typov, pričom prevažujú tie, ktorých písmenko je prvé v poradí označenia.