Reklama

TOP 9 odrôd ZEMIAKOV, ktorým holdujú SLOVÁCI + rady k nákupu sadby

Zemina nesmie byť veľmi studená, ak má 6 až 9 °C môžete vysádzať. Spravidla to býva už v druhej polovici apríla. Ale keďže tu máme globálne oteplenie, termíny sa rôznia v závislosti od priebehu počasia.

Zdroj: https://sk.pinterest.com/ruralsprout1/_created/

Reklama

Na trhu je nespočetné množstvo odrôd zemiakov. Každá z nich má špecifické vlastnosti, ktoré pri výbere zavážia.

Aktuálne je čas vhodný na nákup sadby a jej nakličovanie. Opýtali sme sa preto odborníčky Andrey Žitňanskej, aké faktory by ste mali brať do úvahy pri výbere a nákupe zemiakovej sadby.

„Aby odroda splnila vaše očakávania, odporúčam zvážiť vlastnosti, ako je skorosť či, inými slovami, termín zberu, účel použitia pri varení a dĺžku skladovania.“ Výber odrody ovplyvňuje aj oblasť pestovania či typ pôdy. Nemali by ste opomenúť ani odolnosť proti často sa vyskytujúcim chorobám, výnosnosť a, samozrejme, chuťové vlastnosti. „Výber varného typu je veľmi individuálny, ale záhradkári sa najčastejšie rozhodnú pre odrody AB/B a B/BC. Mnohí si vyberajú na základe dlhodobej dobrej skúsenosti a celkovej spokojnosti s odrodou a jej chuťovými vlastnosťami, ale zaváži aj farba šupky, dužiny či výnos.“

Skoré odrody zemiakov po zbere uvoľnia miesto následným plodinám, neskoré zase nahradia skorú zeleninu, a tak môžete naplno využiť pestovateľskú plochu.

—  

Zdroj: Shutterstock

Peruánci poznajú viac ako 2 500 odrôd zemiakov.

Bez certifikátu nekupujte 

Zdravé sadivo je základnou podmienkou pestovateľského úspechu. Práve certifikát, ktorý obsahuje priložená etiketa, zaručuje bezviróznosť sadivového materiálu.

Certifikát je zárukou, že sadba prešla skúšobným ústavom a neobsahuje zárodky hubových a vírusových chorôb. Tie by totiž mohli mať negatívny vplyv na výnos.

—  

Pre záhradkára sú najdôležitejšími informáciami z etikety názov odrody, pôvod sadby, veľkosť triedenia a stupeň rozmnožovania. Nájdete tu však aj číslo partie uznávacieho riadenia, údaje o rastlinnolekárskom pase a dátum. „Dôležité je všímať si aj fyzické aspekty. Sadba by nemala vykazovať známky mechanického či iného poškodenia,“ upozorňuje Žitňanská.

Podľa čoho vyberať varný typ zemiakov?

Varný typ A: Označuje hľuzy s pevnou dužinou. Po uvarení sa jej konzistencia zjemní, ale nerozvarí ani v prípade, že zemiaky ihneď nevyberiete z hrnca. Môžete ich použiť na prípravu šalátov, uvariť v šupke či upraviť na spôsob klasickej prílohy k mäsu. Varný typ B: Hľuzy majú polopevnú dužinu, ktorá je po uvarení jemná až hrubšia, pričom má tendenciu trochu sa rozpadávať, je mierne múčnatá. Zemiaky sa hodia na prípravu halušiek, polievok či guľášov. Nevylučuje sa však ani použitie do šalátov či ako príloha. Varný typ C: Tieto zemiaky sa ľahko rozvaria – polomúčna dužina po uvarení mäkne. Odrody z tejto skupiny sú vhodné na prípravu zemiakovej kaše, na pečenie v šupke, ideálne na výrobu čipsov, hranolčekov a ako hlavná prísada do placiek a lokší. Kombinované označenie: Pri kúpe zemiakov sa stretnete aj s kombinovaným označením AB alebo BC a podobne. Znamená to, že daná odroda má vlastnosti oboch varných typov, pričom prevažujú tie, ktorých písmenko je prvé v poradí označenia.

Skorosť nevylučuje skladovateľnosť

Prevláda názor, že skoré zemiaky nie sú vhodné na skladovanie, záhradkári preto uprednostňujú neskoré odrody. Odborníčka však vysvetľuje:

Čas dormancie hľúz neurčuje len skorosť odrody. Niektoré druhy skorých zemiakov majú vysokú dormanciu a dajú sa dobre skladovať. Napríklad aj veľmi skorá ‘Anuschka’, ‘Colette’ či ‘Vivaldi’. Skoré odrody ‘Madelaine’, ‘Julinky’ a ‘Sunita’ tiež zvládnu skladovanie pri zachovaní správnych podmienok. Skorosť odrody vypovedá o termíne zrelosti hľúz a ich vhodnosti na konzumáciu vzhľadom na termín vysádzania.

—  

Žitňanská zdôrazňuje, že táto vlastnosť a čas skladovania sa automaticky nemusia vylučovať. Navyše si myslí, že skorší termín zberu veľmi skorých a skorých odrôd má veľkú výhodu pre pestovateľa, ktorý sa chce vyhnúť ochoreniam a škodcom. „Napríklad pri probléme s plesňou zemiakovou sú veľmi skoré odrody vhodnou voľbou.“ Pleseň zemiaková sa prenáša vzduchom v mesiacoch jún až august, keď sú už skoré odrody pripravené na zber, teda skôr, ako ochorenie naplno prepukne. Ak sa stane, že sa na listoch začne rozvíjať, treba ich zničiť. Tak predídete prechodu huby k hľuzám, čo je ekologický spôsob pestovania – vyhnete sa použitiu chemických postrekov.

Zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/563512972119524685/

Zemiaky nechajte šesť týždňov pred výsadbou naklíčiť.

Základom je pôda 

Na pestovanie zemiakov sú vhodné piesočnaté alebo hlinitopiesočnaté pôdy. Odborníčka radí, že už pri výbere odrody treba zvážiť, či sú vhodné pre konkrétny typ pôdy vo vašej záhrade. Platí, že niektoré odrody sú menej náročné na jej kvalitu, iné sú odolné proti chorobám, ktoré sa v nej vyskytujú.

Napríklad ťažké ílovité pôdy držia vlhkosť a pri jej postupnej strate tvrdnú, čo zhoršuje absorpciu vody. Pre hľuzy sú takéto podmienky náročné a ťažšie rastú. Presný opak sú piesočnaté pôdy, ktoré sa ľahko a rýchlo vysušujú. Navyše je tu riziko chrastavosti hľúz. Ak na týchto pôdach použijete dobre vyzretý kompost, ťažké prevzdušní a ľahkým zlepší hospodárenie s vodou. Kompost navyše obsahuje veľa živín a pomáha správnemu rastu hľúz. Kvalitu pôdy zlepší aj vyhnojenie umelým H-P-K hnojivom. Kombinácia týchto živín je pre zemiaky ideálna.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:07
Remaining Time 1:07
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    So zberom zemiakov neotáľajte a tie skoré čím skôr pozberajte

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.