Žravé húsenice na JABLONIACH? Odborník radí, ako mať jablká bez ČERVÍKOV
3. 4. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:38)

Zdroj: Biocont
Radi sledujete motýle, ktoré sa ľahko vznášajú nad rastlinami v záhrade? Pravdepodobne vám však nedochádza, že ešte nedávno boli vo svojom larválnom štádiu otravnými žravými húsenicami.

Jablká bez červíkov
Zdroj: profimedia.sk
Motýľ - obaľovač jablčný
Obaľovač jablčný (Cydia pomonella) patrí k najvýznamnejším škodcom jabloní a hrušiek v záhradách či ovocných sadoch. Napadnuté plody najčastejšie postihujú druhotné ochorenia, ako je monilióza alebo neskoršie skladové choroby. Pri napadnutí prvou jarnou generáciou obaľovača dochádza k opadu mladých plodov.
Zdroj: shutterstock
Obaľovač jablčný kladie vajíčka nielen na plody jabloní, ale aj hrušiek a dule.
Základná farba húseníc je ružová. Postupne vyžierajú chodbičku cez vnútro plodu až k jadrovníku. Čo skonzumujú, vylúčia a zanechajú na ceste za sebou. Charakteristickým znakom je hrdzavočierny trus, ktorý ostáva nielen v útrobách plodu, ale dostáva sa aj na jeho povrch.
Zdroj: profimedia.sk
Jablko poškodené obaľovačom jablčným.
Ako zasiahnuť proti obaľovačovi biologicky? --->>>
Vyrovnajte sa s ním
„Na reguláciu húseníc v záhrade vám poslúži pôdna baktéria Bacillus thuringiensis. Vytvára takzvaný delta-toxín, ktorý špecificky pôsobí proti húseniciam obaľovača jablčného“ uvádza Ing. Matej Vačko, odborník na biologickú ochranu.
Zdroj: shutterstock
Larvy obaľovača prezimujú v trhlinách kôry ovocných stromov a plytko pod povrchom pôdy.
Húsenice sa kontaminujú požerom ošetrených listov prípravkom Lepinox Plus. Uvoľnené toxíny spôsobia poškodenie čreva, čo má za následok prerušenie požeru počas niekoľkých hodín. Približne o dva až päť dní dochádza k úhynu húseníc.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Cieľom ochrany je zabrániť samičkám v kladení vajíčok na listy a plody.
Najvyššiu účinnosť má prípravok na mladé instary škodcu. Pri teplotách nad 15 °C vykazujú húsenice zvýšenú požerovú aktivitu, a tak prijmú dostatočné množstvo prípravku, ktorý obsahuje účinnú baktériu.