4. Aký je ďalší postup, keď sú už vrecia prerastené?
Prerastené vrecia postavte do miestnosti s teplotou od 8 °C do 18 °C, ideálna teplota je 13 °C. Vhodná je miestnosť s rozptýleným svetlom, v ktorej dokážete udržiavať vyššiu vlhkosť vzduchu (asi 75 %) a zabezpečíte vetranie, napríklad pivnica s oknom, garáž, hala, bývalá stajňa, maštaľ, šopa. V chladnejšom období môžete hlivu pestovať aj vonku na severnej strane budovy, pod stromami alebo kríkmi. Vždy však musíte dbať na to, aby na vrecia nedopadali priame slnečné lúče!

5. Kedy sa dočkáme prvých plodov?
Cez otvory vo vreci začnú asi po 3 týždňoch od zaočkovania vyrastať malé plodnice. Zo zárodku sa postupne vytvárajú klobúky a „nožičky“. Plodnice rastú v trsoch a postupne v niekoľkých vlnách. Každé obdobie rodenia trvá päť až desať dní. Potom nastáva útlm dva až tri týždne. V domácich podmienkach tak môžete pozberať tri až štyri úrody. Medzitým priestory vetrajte a vlhkosť vzduchu zvyšujte kropením podlahy.
Ak majú plodnice dlhé nožičky a malé klobúky, znamená to nedostatok čerstvého vzduchu, prípadne svetla. V prípade, že sa plodnice nezačnú tvoriť, je vhodné vrece premiestniť na dva až tri dni do chladnejšej miestnosti s teplotou 6 °C až 12 °C, prípadne nechať vrecia na tri chladnejšie noci vonku.
6. Ako máme postupovať pri zbere úrody?
Zberajú sa celé trsy plodníc bez ohľadu na to, či sú v trsoch malé plodničky. Trs vytočte trsu z vreca tak, aby otvor po ňom zostal čistý bez zvyškov huby. Plodnice hlivy môžete skladovať v chladničke pri teplote do 4 °C maximálne päť dní. Plodnice ukladajte lupeňmi nahor. Upraviť ich môžete na rôzne spôsoby podobne ako iné huby. Sú veľmi vhodné na sterilizáciu nakyslo so zeleninou a následné použitie do šalátov.