Veľkosť klíčkov
Na dlhodobejšie uskladnenie sú vhodné stredne skoré až neskoré odrody (‘Adretta’, ‘Cara’, ‘Nicola’). Aj pre ne však platí, že zemiaky treba zberať až vtedy, keď sú úplne dozreté.
Pri teplote skladovania 4 až 6 °C zemiaky často začnú pomerne skoro klíčiť.

Silne naklíčené hľuzy s dlhými svetlými klíčkami nie sú na kuchynské spracovanie vhodné. Naklíčené zemiaky nevarte v šupke a nekonzumujte ani zemiaky napadnuté plesňou či hnilobou. Vykrojenie takejto časti zo zemiaka nestačí.
Zemiaky s klíčkami dlhými najviac 1 cm môžete po vylomení a ošúpaní bez obáv konzumovať.
- Zelené miesta!
- Klíčky a zelené miesta na hľuzách, ktoré vzniknú pôsobením slnka, obsahujú toxický glykoalkaloid solanín a ďalšie horčiny, ktoré sú jedovaté už v malom množstve.
