Reklama

Pochádzal z ÁZIE: Tajomstvá zo života MIKULÁŠA prezrádza etnologička NÁDASKÁ

Svätý Mikuláš (sviatok má 6. decembra) patrí medzi veľmi obľúbených svätcov.

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

Od mladosti bol povestný svojou dobročinnosťou a súcitom s chudobným.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Ľudové zvyky našich predkov Štedrého dňa i večera. Dodržiavate z nich ešte niektoré?

    Svätý Mikuláš patrí medzi veľmi obľúbených svätcov. O jeho živote veľa nevieme. Narodil sa pravdepodobne okolo roku 270 v maloázijskom meste Patar. Od mladosti bol povestný svojou dobročinnosťou a súcitom s chudobným. Stal sa biskupom v Myre, preto sa zobrazuje s biskupskou mitrou biskupskou berlou.

    Známe legendy

    „O jeho dobročinnosti vypovedá mnoho legiend. Známy je príbeh o chudobnej rodine, ktorá mala tri dcéry. Aby sa mohli vydať, potrebovali veno, preto im Mikuláš každý večer tri razy za sebou zanechal v okne mešec s peniazmi, aby sa každá z dcér mohla slušne vydať. Ďalší príbeh hovorí o tom, ako zachránil troch námorníkov v búrke, ako vzkriesil troch mládencov a zachránil troch mužov neprávom odsúdených na smrť rozpráva slovenská etnologička Katarína Nádaská.

    Zdroj: shutterstock

    Svätý Mikuláš (sviatok má 6. decembra) patrí medzi veľmi obľúbených svätcov.

    „Svätého Mikuláša pochovali v Myre, ale neskôr jeho telesné pozostatky uložili do hrobky veľkého chrámu, ktorý mu postavili v talianskom prístavnom meste Bari. Z jeho hrobky vyteká vonná látka – myrha, preto je aj patrónom voňavkárov. Je aj patrónom námorníkov, obchodníkov, majiteľov záložní, lekárnikov, voňavkárov. Keďže svätý Mikuláš bol známy svojou štedrosťou, vžil sa zvyk obdarúvať na jeho sviatok najmä deti. Zvyk chodenia s Mikulášom, mikulášske obchôdzky, bol pôvodne mestský, v 17. storočí ho dokonca udržiavala najmä šľachta. Vo vidieckom prostredí sa objavil až v 19. storočí“ upresňuje Nádaská.

    Zdroj: Shutterstock

    Mikulášska riekanka

    Mikulášku, dobrý strýčku,

    modlím sa ti modlitbičku,

    zlož tú svoju plnú nošu,

    daj nám darov svojich trochu.

    Či koníčka medového,

    či koláča makového,

    veď ty strýčku Mikuláš,

    veľa dobrých darov máš.

    Mikulášska hostina

    Na Slovensku je sviatkom svätého Mikuláša spojený s anjelom, čertom a mikulášskou nošou plnou darčekov pre deti. Na rozdiel od iných národov však nemáme žiadne špeciálne mikulášske jedlo.

    • TALIANSKO: V niektorých regiónoch Talianska sa varí špeciálna mikulášska fazuľová polievka, pripravená z fazule, hovädzieho vývaru, čakanky, bravčového mäsa a parmezánu.
    • FRANCÚZSKO: Naopak vo Francúzsku pečú tento deň bravčové na horčici a jablkách, zjemnené crème fraîche a podávané s čerstvou či opečenou bagetou. Občas sa pridáva aj kapusta dusená na masle.
    • HOLANDSKO: V Holandsku je kulinárskym sprievodom mikulášskeho sviatku pečené korenené hovädzie, obvykle stehno či falošná sviečková, ktoré sa nakrájajú na malé kocky a bohato obalia mletým čiernym korením, soľou, klinčekmi, horčicou a guličkami celého korenia. Potom sa mäso pečie na panvici spoločne so slaninou a cibuľou.
    • BULHARSKO: Mikuláš je v krajine patrónom námorníkov a rybárov, takže sa na tento sviatok pripravuje plnený kapor v rajčinovej omáčke. Je plnený zmesou vlašských orechov, paprík a rajčín, občas sa pridáva aj trocha mletého hovädzieho mäsa.
    • NEMECKO: Tento sviatok sa nezaobíde bez milovaných lievancov, ktorých náplne majú desiatky podôb, od tradičných džemov z lesného ovocia až po korenené, kakaové či gaštanové.

    Zdroj: shutterstock

    K adventu patrí pestrá a nápaditá kuchyňa, plná podmanivých chutí a výrazných vôní. Na trhoch sa objavuje množstvo exotických dobrôt, ako boli šťavnaté granátové jablká, sladké mandarínky, kokosové orechy, datle, figy či pražené arašidy.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.