Reklama

Prečo chovať dážďovky v KUCHYNI? Z prebytočného odpadu si pripravíte výživný ČAJ

Termín vermikompostovanie je odvodený z latinského názvu vermis, čo v preklade znamená červ.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Už dávno neplatí, že kompostovanie patrí len do záhrady. Kompostovať sa dá aj v kuchyni či obývačke, na chodbe v paneláku, na balkóne či na terase. A navyše bez akéhokoľvek zápachu. Stačí na to zvoliť správny kompostér, radí odborník na kompostovanie bioodpadov Michal VAVRÍK z OZ Kompostujme.

Vermikompostéry sú vskutku šikovným pomocníkom na kompostovanie v interiéroch. Vybrať ten ideálny je však jedna vec, vedieť, ako správne kompostovať, je vec druhá. V prvom rade by ste nemali zabudnúť na využitie kalifornských dážďoviek, ktoré majú v kompostéri a v procese rozkladu organického odpadu zaslúžené miesto. Ak už separujete kuchynský bioodpad, časť z neho budete dávať dážďovkám. Ak ešte neseparujete žiadny bioodpad, s dážďovkami sa to rýchlo naučíte, pretože mäso, kosti, mliečne výrobky zvyš­ky varených jedál sa im nedávajú. Tieto zvyšky patria do kompostéra bokaši alebo do hnedého kontajnera na bioodpad.

Zdroj: www.kompostuj.me

Termín vermikompostovanie je odvodený z latinského názvu vermis, čo v preklade znamená červ.

Nájdite im domov

Interiérové kompostéry poskytujú dážďovkám priestor na život, preto je potrebné vyhliadnuť pre ne miesto s pomerne stálou teplotou. Skvele sa im darí aj na balkóne, ale iba v polotieni a nesmú zmrznúť. Pre vermikompostér môžete nájsť vhodné miesto aj priamo v byte – v kuchyni, špajze či obývačke, na chodbe alebo mimo bytu v pivnici, na terase, na medziposchodí alebo po dohode so susedmi v spoločných priestoroch bytovky. Odporúčame jedno stabilné miesto celoročne z praktických dôvodov.

Zdroj: shutterstock

Hoci v ponuke nájdete aj jednoposchodové vermikompostéry, v praxi sa na lepšie využitie priestoru a intenzívnejšie kompostovanie osvedčili viacposchodové. Nájdite im stabilné miesto, na ktorom budú po celý rok.

Ružoví pomocníci

Nemajú oči ani zuby, a predsa zjedia polovicu svojej váhy za deň. V spolupráci s mikro- a pôdnymi organizmami premenia kuchynský bioodpad na superhnojivo (vermikompost). Kalifornské (kompostovacie) dážďovky sú druhy dážďoviek, ktoré milujú organické zvyšky (bioodpad) a svojou neprestajnou činnosťou ich rozkladajú. Využívajú sa tieto druhy, pretože v porovnaní s tými našimi dážďovkami zemnými (Lumbricus terrestris) sa rýchlejšie rozmnožujú a odumierajúca organická hmota im chutí oveľa viac. Nezaliezajú do zeme, a preto sú šikovnými pomocníkmi aj v záhradných kompostéroch.

Zdroj: www.kompostuj.me

Dážďovky si poradia aj s tými ťažšími kúskami (citrusy), a to všetko na jednom mieste pár centimetrov od vašej kuchynskej linky, kde ste nedávno šúpali zemiaky alebo vykrajovali jabĺčka.

Živý balíček

Ak nejdete založiť domáci vermikompostér alebo pridať dážďovky do záhradného kompostéra ihneď, odložte balíček s dážďovkami na suché a chladné miesto, napríklad na chodbu, do pivnice či špajzy. Pri nižšej teplote pod 18 °C spomalia svoju činnosť a vydržia niekoľko dní aj viac. V balíčku majú dostatok podstielky na komfortnú cestu aj ďalšie preskladovanie, preto sa o ne nemusíte obávať. Ak ich náhodou potrebujete preskladovať dlhšie, môžete ich vložiť do chladničky do teploty 5 °C.

Zdroj: www.kompostuj.me

Množstvo dážďoviek, ktoré budete potrebovať, závisí od objemu vyprodukovaného biologického odpadu. Na štvorčlennú rodinu pripadá asi 250 g biologického odpadu za deň, čo za rovnaký čas skonzumuje asi 500 g dážďoviek. V balíčku majú dostatok podstielky na komfortnú cestu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.