1. Bazalka pravá
Najlepšie rastie na teplom svetlom mieste, chránenom pred vetrom a poludňajším slnkom. Listy chutia najlepšie, keď sú ešte mladé a rastlina nezačala kvitnúť. Obsahujú silice, ktoré pomáhajú znížiť svrbenie po uštipnutí. Navyše má množstvo skvelých účinkov na zdravie.
Použitie: Tvorí súčasť väčšiny jedál Stredomoria. Pridáva sa do šalátov, do varených jedál tesne pred dovarením.

2. Medovka lekárska
Darí sa jej na slnečnom mieste s poludňajším tieňom. Pravidelne ju zavlažujte, aby substrát nevyschol. Listy zberajte podľa potreby, ale najvýraznejšiu chuť majú tesne pred kvitnutím.
Použitie: Varením a sušením stráca arómu, preto sa používa iba v čerstvom stave. Bez obáv ju použite na prípravu šalátov, nápojov, omáčok a rýb.
