Zaváranie nie je iba pre DÔCHODCOV! V pohároch vyzerá štýlovo aj ZELENINA + RECEPTY
14. 7. 2024, 14:00

Zdroj: shutterstock
Nevyužiť letnú úrodu ovocia a zeleniny by bol pestovateľský hriech. Zaváranie nemusí byť nočnou morou, v ktorej vás naháňajú kilá broskýň či uhoriek nakladačiek. Môžete si z neho urobiť rodinnú aktivitu a v každom pohári tak uchováte spomienky na voňavé a chutné leto.

Hoci sa vám môže zdať, že zaváraniu holdujú prevažne staršie ročníky a plnú špajzu rozmanitých pochúťok má doteraz iba vaša babička, opak je pravda. Zabudnite na regály v obchode, ktoré sa prehýbajú pod váhou presladených džemov či kompótov, a začnite už dnes s prípravou na letný zaváraninový maratón. Pripraviť sa, pozor, štart!
Nakladané rajčiny s mätou
Budete potrebovať: 500 g cherry rajčín • 6 až 8 lístkov čerstvej mäty • 1 l jablkového octu • 75 ml jablčnej šťavy • 2 lyžičky celého čierneho korenia • 1 lyžičku celého nového korenia • ½ lyžičky celých klinčekov • 2 lyžičky celého koriandra • 1 zvitok celej škorice • čili podľa chuti
Zdroj: shutterstock
Nakladané rajčiny s mätou
Tekutiny na ovocný ocot pomaly priveďte do varu. Ak sa vytvorí pena, zberajte ju. Len čo zmes začne vrieť, pridajte korenie a varte približne 10 minút. Ocot sa môže použiť hneď na zaváranie, skvelý je aj do šalátov. Každú rajčinu niekoľkokrát prepichnite špáradlom. Naukladajte ich do sterilizovaného pohára a vložte lístky mäty. Zalejte octom tak, aby hladina prevýšila rajčiny o 2,5 cm. Uzavrite a nechajte štyri až šesť týždňov rozležať. Po otvorení uchovávajte v chladničke.
Chrumkavé uhorky s mrkvou a kôprom
Budete potrebovať: 3 kg uhoriek nakladačiek • 1,3 l vody • 500 ml kvasného liehového octu • 50 g soli • 150 g kryštálového cukru • 4 mrkvy • 2 menšie cibule • 1 zväzok kôpru • 12 guľôčok nového korenia • čierne korenie • 6 lyžičiek horčičných semienok
Zdroj: shutterstock
Chrumkavé uhorky s mrkvou a kôprom
Nálev pripravíte tak, že do hrnca vlejete vodu, ocot, pridáte soľ, cukor a privediete do varu. Varíte 5 minút, potom stiahnite z platne a nechajte vychladnúť. Uhorky očistite kefkou, mrkvu aj cibuľu nakrájajte na kolieska a kôpor nasekajte na väčšie kúsky. Do každého pohára dajte niekoľko mrkiev, cibuľu a kôpor, 1 guľôčku nového korenia, ½ lyžičky horčičných semienok a 2 až 3 guľôčky korenia. Naplňte poháre uhorkami, zalejte vlažným nálevom a nakoniec ich dajte zavariť. Pohárom s objemom 750 ml väčšinou stačí 20 minút pri 85 °C.
Tradičné huby nakyslo
Budete potrebovať: 1 kg čerstvých húb • 400 ml octu • 1,2 l vody • 2 PL kryštálového cukru • 2 PL soli • 2 PL celého korenia (bobkový list, čierne korenie a nové korenie) • 2 PL horčičných semienok
Zdroj: shutterstock
Tradičné huby nakyslo
Huby dôkladne očistite a zbavte červivých častí. Väčšie kusy nakrájajte. Všetky suroviny okrem húb priveďte v hrnci do varu. Za občasného miešania ich spoločne približne 3 minúty povarte, kryštáliky cukru a soli sa musia rozpustiť. Potom nálev preceďte a korenie vyhoďte. Do polovice nálevu (zvyšok zatiaľ nechajte bokom) pridajte huby a 5 minút ich varte. Potom ich prepláchnite, aby sa zbavili slizu. Huby rozdeľte do pohárov a zalejte zvyšným nálevom. Poháre uzavrite a huby zavarte (približne 10 minút), nechajte ich vychladnúť a skladujte na chladnom, tmavom mieste.
Babské rady zo záhrady
- Na sterilizovanie vyberajte menšie pevné kusy uhoriek nakladačiek. Sú chutnejšie a ľahšie ich do pohárov naukladáte. Poháre by totiž mali byť pomerne plné, aby nálev iba vyplnil medzery, nie aby v ňom uhorky voľne plávali.
- Listy z viniča alebo ríbezlí dokážu udržať chrumkavosť plodov, navyše ozvláštnia chuť nálevu. Jednoducho ich prihoďte do pohára k ostatným surovinám.
- Chren dodá uhorkám ostrú arómu a pomôže zachovať pevnú štruktúru. Pridávajte ho do pohárov podľa vlastných preferencií, niekto má rád pikantnejšiu chuť, iný len s jemným nádychom.