Reklama

Teraz je ideálny čas! MEDVEDÍ CESNAK si môžete dopestovať aj na vlastnej záhrade

Z cesnaku medvedieho zberajte mladé listy. Zberajte ich, pokým nezačne rastlina kvitnúť drobnými bielymi kvetmi. Pretože potom už nemajú takú chuť ani toľko vitamínov.

Zdroj: Profimedia

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Tou najlepšou vzpruhou, akú môžete svojmu telu po zime dopriať je úžasný cesnak medvedí, ktorý obohatí váš jedálny lístok a telo o prospešné látky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:36
Remaining Time 0:36
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miesta, na ktorých zaručené nájdete MEDVEDÍ CESNAK
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Cesnak medvedí (Allium ursinum) je typická európska bylina, ktorá obľubuje tienisté miesta a vlhké pôdy listnatých a lužných lesov okolo potokov a mokrejších lúk, kde vytvára husté porasty. Práve v lužných lesoch skoro na jar môžeme vidieť množstvo medvedieho cesnaku, ktorý na mnohých miestach úplne pokrýva zem. Z pôdy vyrastá v marci či apríli.

    Zdroj: Profimedia

    Cesnak medvedí obľubuje vlhké a tmavšie miesta. Lužné lesy bývajú na jar pokryté cesnakovým kobercom.

    Pestovanie nie je zložité, ak mu vytvoríte vhodné podmienky – vyberiete vlhké stanovište s dostatkom tieňa a s mierne kyslou pôdou, ktorú obľubuje. Cesnak si môžete rozmnožiť semenami – vysievajú sa hneď po dozretí, prípadne ich môžete presádzať na nové stanovište odkopaním cibuliek. Tie sa zberajú v neskorom lete, ideálne v septembri, keď je cibuľa úplne zatiahnutá a nehrozí, že by ste ju pri presádzaní poškodili. Na presádzanie nepoužívajte ostré náradie, ideálne je, ak cibule dokážete vyhrabať iba rukami a ihneď presadiť na nové miesto. Úrody sa dočkáte už skoro na jar. Cesnak medvedí nebýva náchylný na choroby a škodce.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak si nie ste istí, či držíte v ruke medvedí cesnak, určite vás o tom presvedčí prenikavá cesnaková aróma.

    Ako na jeho využitie, zber a spracovanie sa dozviete na ďalšej strane >>>

    Môžete zberať celú rastlinu, ale vykopať cibuľku je pomerne náročné a navyše sa tým cesnak ničí. Preto úplne postačí, ak sa uspokojíte so zelenými listami, z ktorých sa však pre krátke vegetačné obdobie rastliny môžete tešiť len pár týždňov v roku. Pri zbere si vyberajte mladé a svieže listy. Zberajte ich, pokým nezačne rastlina kvitnúť drobnými bielymi kvetmi. Pretože potom už nemajú takú chuť ani toľko vitamínov. Konzumujú sa čerstvé, pretože sušené strácajú svoje účinky, chuť aj arómu. Sú vynikajúce v šalátoch, nátierkach, hlavných jedlách či len na chlieb s maslom. 

    Zdroj: Profimedia

    Sezónu cesnaku medvedieho, ktorý je plný vitamínov si užijete len pár týždňov v roku. Môžete ho však zamraziť.

    Ak ho potrebujete uskladniť, vydrží niekoľko dní v chladničke. Môžete natrhať tiež listy aj so stopkami a tie zabaliť do mokrej vreckovky a až potom ich odložiť do chladničky. Pre dlhšie uskladnenie treba pripraviť pesto či tinktúru alebo listy zmraziť.

    Zdroj: Profimedia

    Ľudia v minulosti pripisovali cesnaku medvediemu priam zázračné schopnosti a verili, že ich ochráni pred upírmi.

    Cesnak nepoteší len chuťou, ale tým, že je výborný na detoxikáciu organizmu a dezinfekciu tráviacej sústavy. Pôsobí pri zápche, plynatosti aj hnačke. Priaznivo účinkuje na črevá a telo zbavuje hlienov. Má protiplesňové, antimikrobiálne a protirakovinové účinky. Reguluje krvný tlak a pôsobí ako prírodné antibiotikum.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.