Reklama

Našimi predkami milovaná, dnes už takmer zabudnutá KVAKA. Týchto 5 vecí o nej neviete!

Kvaka takmer zabudnutá plodina.

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Kvaka. Pre mladšie ročníky možno smiešny názov, ale ak by ste sa opýtali tých skôr narodených, určite vám o nej povedia viac. Kedysi to bola plodina na dennom jedálnom lístku. Dnes už takmer vymizla, pretože ju vytláčajú iné plodiny. Tieto veci ste o nej ale netušili...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:10
Remaining Time 1:10
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pestujte reďkovky kvôli kvetom a pašešuliam! Sú zdravé, chutné a málokto o nich vie!

    Zdroj: archív

    Kvaka patrí medzi tradičnú zeleninu, ktorá sa pestovala na našom území.

    1. Sto názvov, jedna chuť

    Volali ju aj turín, karpeľ, runkla, rutabaga, rapifera, vruka, ruba... V skutočnosti ide však o kapustu repkovú. Jej chuť je sladkastá, mierne horká, korenistá. Chuťou pripomína trochu kaleráb, trochu k repu a trochu kapustu.

    4. Kvaka Má charakteristickú horkú chuť, ale ľudskému organizmu vie pomôcť viacerými spôsobmi. Je bohatá na vitamín A a C, obsahuje tiež vzácny mangán a protirakovinotvorný beta-karotén. Shutterstock

    2. V Škótku patrí k tradíciám

    V Škótsku existuje jedlo, ktoré sa volá haggis. Je to ich tradičné a zároveň aj národné jedlo. Jeho sučasťou je zemiaková a kvaková kaša.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    žena - záhrada - práca v záhrade - úroda - kvaka

    3. Nenáročná na pestovanie

    Vo Švédsku rástla ako divorastúca plodina. Zo severských krajín pravdepodobne aj pochádza. Práve preto je veľmi dobre odolná voči chladu, na pôdu je nenáročná, akurát potrebuje dostatok závlahy.

    Zdroj: Dušan Křístek

    Kvaka nakyslo

    4. Buľvy, listy, pyré aj do polievky

    Kvaka je tak všestranne použiteľná, že snáď ani nie je spôsob, na ktorý by sa ju nedalo pripraviť. Môžete si z nej spraviť zdravé čipsy, rozmixovať ju ako pyré. Je vhodná do polievok, na pečenie, varenie a dokonca aj na fritovanie. Konzumujú sa buľvy aj listy. Kvaka je vhodná aj na kvasenie.

    Zdroj: profimedia.sk

    Pripravíte z nej prílohy, polievky či dezerty.

    5. Staršia než zemiaky

    Kvaka patrí medzi jedny z najstarších plodín na našom území. Bola tu ešte predtým, než k nám doviezli ryžu či zemiaky. Do úzadia ju posunul práve import a neskôr aj pestovanie zemiakov. Predtým bola prílohou aj hlavným jedlom. Má mnoho vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Bola by naozaj škoda, ak by z našich záhrad vymizla úplne a navždy.