
Jalapeño
Papričky Jalapeño môžu dosahovať hodnotu medzi 2 500 a osemtisíc SHU. V španielčine ich meno znamená „z Xalapy“ – hlavného mesta Veracruz v Mexiku. Teraz sa Jalapeño pestuje v rôznych oblastiach po celom svete a darí sa im okrem iného aj v západných a juhozápadných štátoch USA. Úspešne papričky môžete vypestovať doma zo semien, ale nepoužívajte semená zelenej papriky, pretože nie sú zrelé. Zasejte ich a dobre polievajte. Čoskoro by ste mali mať úrodu hladkých, pevných jalapeños. Vyskúšajte ich pridať do makarónov so syrom – rozdiel je obrovský.


Paprika
Paprika je základnou zložkou mnohých maďarských jedál. Maďari rozoznávajú osem tried papriky, od veľmi jemnej po pálivú. Ale paprika nepochádza z Maďarska, ale z Mexika. Vo všeobecnosti je jemná a dosahuje hodnotu 250 až tisíc SHU. Pravdepodobne ju poznáte ako práškové korenie. Kuchári často používajú najjemnejšiu papriku len na „zafarbenie“ jedál. Je to škoda, pretože paprika má jedinečnú chuť, ktorá oživí rôzne jedlá. Vyskúšajte ju v polievkach alebo prívarkoch, skvelo sa hodí k hovädziemu, kuraciemu a bravčovému mäsu a môže pridať šmrnc i vegetariánskemu jedlu. A určite ňou skúste potierať mäso pred grilovaním.