Skvelé hnojivo, nie však pre každého
Kávová usadenina sa často odporúča ako jedno z najlepších hnojív pre izbové aj záhradné rastliny. Nie je však tak univerzálne, ako by sa mohlo zdať. Niekde hnojenie kávovou usadeninou skutočne rastlinám pomôže a prinesie želaný efekt. Nie je to však výživový všeliek a navyše sa nedá aplikovať širokospektrálne.

Ideál pre kyslé rastliny
Odpad z kávy stále obsahuje malé množstvo dusíka a ďalších prvkov vrátane fosforu, horčíka, draslíka, medi. No a má aj mierne kyslé pH. Je teda ideálnym hnojivom pre acidofilné rastliny doma aj na záhrade. Navyše ak zápasíte so slimákmi, káva je skvelá, pretože slimáky ju nemôžu ani cítiť. Kofeín je pre nich jedovatý.
Káva je len doplnok
Hoci alternatívne hnojenie zažíva boom, nie je možné spoliehať sa iba na vyživovanie rastlín kávou. Jej zloženie totiž nie je nijako zvlášť bohaté na živiny. Káva nemá schopnosť zmeniť pH substrátu, nemožno ju teda použiť ako náhradu prípravkov a špeciálnych hnojív. Môže však pomôcť udržiavať kyslosť pôdy a tiež ju obohatiť o dusík a potrebné minerály. Rovnako tak vylepší jej štruktúru - pôda, prevzdušnená kávou sa stane ľahšou a lepšie priepustnou, zároveň aj lepšie absorbuje vodu a dlhšie ju udrží.

Kávu aj požujte
Ak už je reč o káve, nie každú kávu je potrebné vypiť a použiť na hnojenie, či do kompostu. Popri pití kávy sa ujala čoraz viac aj konzumácia kávy. V posledných rokoch je veľmi populárne kávové zrnká žuť. Touto metódou sa totiž kofeín a ďalšie živiny vstrebávajú do krvi rýchlejšie. Zrná obsahujú veľké množstvo látok, ktoré ovplyvňujú naše zdravie pozitívnym spôsobom. Ide predovšetkým o užitočné bielkoviny, vlákninu, sacharidy, antioxidanty, draslík a horčík.
Pražené, či zelené?
V každom prípade je lepšie konzumovať zrná pražené, ktoré prešli sušením a tepelnou úpravou. Nielenže majú lahodnejšiu chuť, ale sú aj mäkšie na hryzenie. Navyše pražením sa zvyšuje antioxidačná aktivita kávy. Surové kávové zrná sú oproti nim zelené, trochu tvrdé a majú horkú drevitú chuť. Niektorí odborníci sú však zástancami aj zelených zŕn. Konečný výber, tak ako pri hnojení kávou, je však na vás. Ani v jednom prípade to však netreba preháňať.