Reklama

Pestovať ZELENINU cez zimu je také JEDNODUCHÉ! Prepadli ste tomuto TRENDU aj vy?

Klíčky podporujú imunitu, srdcovo-cievny systém aj trávenie. Majú antimikrobiálne a antioxidačné účinky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak sa chcete počas zimného obdobia dopracovať k čerstvej porcii doma vypestovanej zeleniny, máte na výber dva skvelé a najmä na prácnosť jednoduché spôsoby. Klíčky a mikrobylinky sa právom stali hitom posledných rokov a dopestovať ich zvládne naozaj každý.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jesenné odrody cesnaku sa dnes vysádzajú až koncom ROKA
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Ich pravidelná konzumácia je jednou zo zásad zdravej výživy. Predstavujú rastliny v primárnej fáze rastu, sú tvorené prvými lístkami a korienkami zo semena. Sú veľmi výživné a dodajú telu veľa energie. Obsahujú vysoké množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín a enzýmov, ktoré zariadia správnu funkciu nielen tráviaceho systému. Tak prečo si ich nedopriať a neskúsiť pestovať?

    Zdroj: Laura Witteková

    Klíčky aj mikrozelenina či mikrobylinky obsahujú omnoho viac vitamínov, minerálov a enzýmov ako dospelá rastlina.

    Samé benefity

    Klíčky i mikrobylinky sú ľahko stráviteľné a plne výživné bez pocitu nadúvania. Namáčaním sa zo semien vyplavujú antinutrienty, ktoré by inak mohli citlivým ľuďom spôsobiť nežiaduce účinky. Pri klíčení semien sa pomocou pôsobenia enzýmov začnú štiepiť organické látky. Škroby sa rozkladajú na jednoduché cukry, bielkoviny na voľné aminokyseliny a nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Najväčšou výhodou však je niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínov a minerálov než pri dospelých rastlinách. Práve tie sú výborné pre organizmus. Okrem zdravotných benefitov vám klíčkovanie a pestovanie mikrobyliniek ponúkajú nespočetné množstvo výhod. Umožnia vám vychutnať čerstvú porciu zeleniny s minimálnou dávkou námahy za veľmi krátky čas. Tento druh pestovania patrí medzi eko i bio, keďže úroda neobsahuje žiadne škodlivé toxické látky. A navyše vám vďaka nízkym nákladom nezruinuje peňaženku.

    Zdroj: Shutterstock

    Klíčky sú ideálnym spestrením jedálneho lístku.

    Nie je semienko ako semienko

    Máte plnú zásobu semienok, ktoré ste nestihli na jar vysiať, a tešíte sa, že ich aspoň takto využijete? Asi vás sklameme, ale na dopestovanie mikroúrody nie sú vhodné. Osivá sú totiž veľakrát chemicky ošetrené, aby lepšie odolávali chorobám či škodcom. Je dobré vyberať kvalitné semienka, ideálne v biokvalite, aby ste mali istotu, že nebudete konzumovať nič nežiaduce. Používajte teda semienka určené na klíčenie a konzumovanie, nie tie určené na predpestovanie. Druhou možnosťou je semienka si dopestovať. Ak vám napríklad reďkovka začala kvitnúť alebo ste nestihli obrať sladučký hrášok, nezúfajte. Nechajte ich úplne dozrieť a počas zimy sa môžete oddať kúzlu mikropestovania takpovediac zadarmo.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Cviklový šalát s kôprom a bryndzou.

    Aké sú pravidlá klíčkovania a ktoré klíčky sa oplatí vyskúšať? Čítajte na ďalšej strane! >>>

    Zdroj: Shuttestock

    Klíčky sú mega zdravé. Ak nejete mäso, určite ich zaraďte do svojho jedálneho lístka.

    Pravidlá klíčkovania

    • Používajte biologicky pestované semienka určené na klíčenie.
    • Na klíčenie môžete použiť rôzne nádoby, napríklad sklenené poháre, misky alebo špeciálne nádoby.
    • Semienka dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a zbavte ich nečistôt. Namočte ich do misky s vodou a nechajte napučať. Doba namáčania sa líši podľa druhu semien, zvyčajne je to 8 až 12 hodín.
    • Semienka pravidelne niekoľkokrát denne oplachujte čistou vodou a nechajte odkvapkať. Dôležité je udržiavať ich vlhké, ale nie premočené.
    • Ideálna teplota na klíčenie je okolo 20-22 °C. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu. V prvých dňoch klíčenia je vhodné semienka uskladniť v tme. Potom ich môžete presunúť na svetlo.
    • Doba klíčenia sa líši podľa druhu semien. Zvyčajne sú klíčky pripravené na konzumáciu za 3-7 dní. Uchovávajte v chladničke v uzavretej nádobe. Vydržia čerstvé niekoľko dní.

    Zdroj: shutterstock

    V chladničke vydržia klíčky najviac päť dní. Tieto najvýživnejšie a najmenej nákladné suroviny na prípravu jedla si môžete vypestovať v pohodlí domova a jesť ich budete už o dva dni. V čase klíčenia sa totiž v semienku zmobilizuje veľa dôležitých vitamínov, niekedy ich je až o dvesto percent viac ako zrelom plode. Klíčky prisypte do zeleninových šalátov, ochuťte si nimi biely jogurt alebo ich pridajte do jedál dusených na vlastnej šťave.

    Ktoré klíčky sa oplatí vyskúšať?

    • Brokolicové: Chuť je veľmi výrazná a výborne sa hodia do šalátov aj na pečivo. Klíčia o dva až tri dni.
    • Horčicové: Majú výraznú korenistú chuť. Klíčia o dva až tri dni.
    • Ďatelinové: Trochu pripomínajú chuť mladého hrášku. Klíčky sa objavia o dva až tri dni.
    • Reďkovkové: Výrazná ostrejšia chuť, akú poznáte pri dopestovanej plodine. Môžete sa s nich tešiť po štyroch až piatich dňoch.
    • Červenej repy: Klíčky majú jemne zemitú chuť. Klíčia už o tri až štyri dni.
    • Fazule mungo: Pripomínajú chuť čerstvého hrášku. Dĺžka klíčenia je tri až štyri dni.

    Zdroj: Shutterstock

    Naklíčiť sa dá takmer všetko, napríklad aj žerucha, červená repa, rukola, reďkovka, horčica, šošovica.

    • Šošovicové: Majú sladkú orieškovú chuť a sú bohaté na bielkoviny. Vyklíčia o tri dni.
    • Červenej kapusty: Vďaka svojej farbe sú príjemným oživením šalátov či príloh. Klíčia o dva až tri dni.
    • Rukolové: Majú štipľavejšiu chuť. Klíčia už o šesť až sedem dní.
    • Cícerové: Majú orechovú chuť a sú vhodné do šalátov alebo hummusov. Vyklíčia o päť dní.
    • Hráškové: Chrumkavé so sladkou chuťou. Vyklíčia o dva dni.
    • Fazuľa adzuki: Pridajte ju do šalátov alebo na konci varenia do jedla. Vyklíči o tri dni.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka i záhradná architektka, milovníčka prírody, zelene a pestrofarebných kvetov vždy pripravená prinášať novinky, tipy a rady zo sveta záhradného dizajnu, floristiky i úžitkových záhrad.