Reklama

Túžite po živom VIANOČNOM stromčeku? Na čo sa treba pripraviť?

Živý vianočný stromček skrášli aj prevonia interiér

Zdroj: Freshome.com

Reklama
Ing. Marcela Šišoláková

Marcela Šišoláková

Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár

Možno sa aj vy každý rok zamýšľate, aký stromček zvoliť. Umelý, rezaný? Živý? Presvedčte sa, že výber a starostlivosť toho pravého nie je žiadna veda.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Návod: Vianočná hviezda. Vyrobia ju s vami aj deti

    Ekologický, ale aj ekonomický aspekt voľby vianočného stromčeka v kontajneri nepochybne prevyšuje skladnosť umelého či rýchly nákup a likvidáciu rezaného stromčeka. Nie, nemyslite si, že takýto strom musíte bezpodmienečne na jar vysadiť do záhrady. Pokojne ho môžete pestovať v črepníku po celý rok. A dokonca aj niekoľko sezón za predpokladu, že ho na jar presadíte do väčšej nádoby.

    Výber nepodceňte

    • Pri výbere stromu si radšej všetko dobre premyslite a vyberte taký druh, ktorý vám ani po rokoch v záhrade nebude prekážať veľkosťou.
    • Nakupujte obozretne v kvalitných záhradných centrách a overte si, že stromček má celistvý koreňový bal, je od začiatku pestovaný v nádobe (nie je presádzaný z voľnej pôdy) a nemá poškodené korene.
    • Pri nákupe poproste predavača, aby strom k črepníka vytiahol, môžete tak posúdiť stav koreňov.

    Zdroj: Shutterstock

    Jedľa kórejská (Abies koreana)

    Ktorý vám učaruje?

    • Jedľa kórejská (Abies koreana) rastie pomalšie. Zaujme svojím hustým tmavozeleným ihličím, zo spodnej strany takmer bielym. Už od mladého veku ju zdobia modrofialové dekoratívne šišky.

    Zdroj: Shutterstock

    Smrek pichľavý ‘Glauca’ (Picea pungens)

    • Smrek pichľavý ‘Glauca’ (Picea pungens) známy ako strieborná jedlička, je, už ako názov prezrádza, sfarbený do striebornej farby. Husté ihličky sú mimoriadne pichľavé.

    Zdroj: Shutterstock

    Smrek biely ‘Conica’ (Picea glauca)

    • Smrek biely ‘Conica’ (P. glauca) je vhodný aj do najmenších priestorov. Dokonca pokojne na štedrovečerný stôl. Rastie veľmi pomaly, poslúži až desaťročia.

    Na čo dať pozor počas sviatkov? Čítajte na ďalšej strane...

    Dostatočne dlhá aklimatizácia

    Aby ste stromček nevystavili stresu, ktorý sa môže skončiť až jeho odumretím, aklimatizácia musí byť dostatočne dlhá. Aspoň dva týždne pred plánovaným umiestnením na konečnom mieste v byte začnite s postupným prechodom z exteriéru do interiéru. Najskôr ho umiestnite do svetlej, ale stále chladnejšej miestnosti, následne so zvyšovaním teploty zabezpečte dostatočnú zálievku a pravidelné rosenie ihličia.

    Zdroj: Pinterest

    Živý vianočný stromček umiestnite pri kozub len v tom prípade, ak ho nepoužívate.

    Umiestnenie stromčeka

    V prekúrených priestoroch by mal stráviť naozaj len nevyhnutný čas. Zabezpečte mu rosenie a dostatok vody, pričom dávajte pozor na dlhodobé premokrenie koreňového balu. Vyberte mu miesto v dostatočnej vzdialenosti od zdroju tepla, ako je napríklad radiátor alebo kozub.

    Zdroj: Pinterest

    Živý vianočný stromček, ktorý sa nevyhadzuje. Poteší aj o rok.

    "Ihličnan by mal byť v interiéri maximálne 10 až 14 dní. Inak hrozí, že začne pučať a po prenesení do exteriéru mladé výhonky zamrznú."

    Čo po sviatkoch? Čítajte na ďalšej strane...

    Zdroj: Pinterest/monsterscircus.com

    Vianočný stromček v črepníku si zaslúži špeciálnu starostlivosť.

    Čo po sviatkoch?

    Spätná aklimatizácia na chladné prostredie by mala prebiehať takisto aspoň dva týždne vo svetlom chladnom priestore. Až potom by mal stromček bez problémov prežiť presun do záhrady alebo na terasu. Po jeho definitívnom vyložení von nezabudnite chrániť koreňový bal pred premrznutím zakopaním do pripravenej jamy alebo tepelným odizolovaním nádoby. Nezabudnite ho počas bezmrazých dní zalievať. Práve nedostatok vlahy je hlavnou príčinou odumretia.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Marcela Šišoláková

    Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár
    Som vyštudovaná záhradná architektka obľubujúca kvitnúce, jedlé a prírodné záhrady. Svojimi skúsenosťami a najmä činmi sa snažím zveľaďovať svoje okolie, edukovať nielen mládež a šíriť skúsenosti a rady renomovaných odborníkov.