Reklama

Luxusná ozdoba alebo netradičná pochúťka? Patria k nim aj chryzantémy, no nie všetky

Luxusná ozdoba?

Zdroj: shutterstock

Reklama

Kvety fialiek, ruží, či begónií alebo nechtíka dotvoria priam gastronomický zážitok. Napríklad lístky begónie a sedmokrásky sú skvelé do šalátov, chryzantémy sa hodia k mäsu, karafiáty sú stvorené k ovociu a orchideu možno vložiť do pohára šampanského.

Chryzantému pozná každý, obľúbená jesenná rastlina s množstvom malých alebo jednotlivých veľkých kvetov. Jej kvety môžete obdivovať ešte v neskorej jeseni. Naopak rastlina označovaná ako jedlá či šalátová chryzantéma kvitne od marca do októbra a svojimi kvetmi pripomína našu margarétu.

Zdroj: Canva

Listy jedlej chryzantémy pripomínajú petržlen, ale majú skôr zelerovú príchuť.

Jedlá chryzantéma je typická najmä pre východoázijskú kuchynu. Jej výška dosahuje 30 - 100 cm, pričom pre svoj vysoký obsah vitamínov, najmä provitamínu A, minerálnych látok a silíc, je obľúbená do šalátov, špenátu alebo ako príloha k mäsu.

Prečo jesť chryzantému? Dozviete sa na ďalšej strane.

Číňania veria, že práve chryzantéma dodáva človeku životnú silu a tiež napomáha pri liečbe rôznych chorôb. Mladé výhonky, okvetné lístky i celé kvety využívajú v kuchyni a z koreňov varia čaj proti bolesti hlavy, krku, na zotavenie z chrípky, pri diabete a na posilnenie zraku.

V gastronómii sa najviac využívajú mladé listy a stonky. Tie sa používajú ako šalátová zelenina, a to buď samostatne, ako alternatíva k hlávkovému šalátu, alebo s ďalšou zeleninou. Najčastejšie sa kombinuje s paradajkami či naklíčenými fazuľkami, sójou a mungom. Listy chryzantém sa môžu aj tepelne upravovať, buď na spôsob špenátu alebo ako zeleninová prísada do rôznych ázijských jedál. Čínski kuchári chryzantému smažia na oleji spoločne s cesnakom a chilli papričkami. Pikantná zmes je vhodným doplnkom k mäsu aj ryži.

Vyberáme pre vás niečo PLUS