Plody JARABINY vtáčej sú síce nabité vitamínmi, ale takto ich nikdy nekonzumujte!
23. 10. 2024, 6:02

Zdroj: shutterstock
Počas prechádzky jesennou prírodou si nezabudnite nazbierať žiarivé plody jarabiny vtáčej, ktoré sú jedným z našich najbohatších zdrojov vitamínu C.
Zdroj: čitateľ Marián
Zdroj: pinterest/mediastorehouse.co.uk
Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/324470348159609301/
Galéria k článku

Zdroj: NMH/Záhradkár
Prispôsobivá jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia) si vyslúžila titul takzvanej pionierskej dreviny rýchlo sa rozširujúcej na rúbaniskách či rumoviskách. Obľubuje chudobnejšie, mierne vlhké až suchšie pôdy s kyslou pôdnou reakciou a ľahko ju nájdete popri cestách, na okrajoch listnatých lesov, na lúkach a medziach od nížin až po vyššie polohy, dokonca i vo vysokohorskom pásme kosodreviny.
Zdroj: pinterest.com/artdotcom/
Jarabina je bohatým zdrojom vitamínu C, avšak jej plody sú pre nás v surovom stave jedovaté.
Krásna i užitočná
Pre svoju nenáročnosť sa jarabina vtáčia stala obľúbenou drevinou a jej okrasné a jedlé odrody sú čoraz viac vysádzané v mestskej zeleni i v súkromných záhradách. Kvitne krémovými až žltobielymi chocholikatými kvetmi v máji a v júni, ktoré sa v septembri až v októbri premenia na drobné, šesť až deväť milimetrov veľké malvičky. Počas jesene sa pérovité listy sfarbujú do žltých odtieňov a spolu s oranžovočervenými plodmi vďaka tomu drevina zaujme očarujúcim kontrastom.
Plody nabité vitamínmi
Oranžovočervené plody sa môžu pochváliť vysokým obsahom vitamínu C a nájdete v nich aj porciu karotenoidov a flavonoidov, kyseliny jablčnej, železa, vápnika, jódu, horčíka a draslíka, trieslovín, pektínov či fytoestrogénov. Jarabina je osožná hlavne pre močopudný účinok na prečisťovanie obličiek, no pozitívne pôsobí aj na činnosť čriev. Okrem toho zmierňuje bolesti kĺbov pri reumatizme a dne, zvyšuje obranyschopnosť organizmu a výborne napomáha pri liečbe chrípkových ochorení i zápalov priedušiek.
Ako plody konzumovať zistíte na ďalšej strane! >>>

Zdroj: Shutterstock
Jedlá jarabina moravská veľkoplodá má sýtočervené plody mierne trpkej chuti.
Ako plody konzumovať?
Pre vyšší obsah kyseliny parasorbovej by sa plody jarabiny určite nemali konzumovať surové. Po zbere ich môžete usušiť. Najlepšie je nechať ich najskôr na vzduchu bez priameho slnka mierne zatiahnuť a potom v rúre alebo v sušičke dosušiť tak, aby si zachovali peknú farbu. Využijete ich ako skvelú náhradu brusníc, napríklad pri príprave omáčok k divine.
Zdroj: shutterstock
V záhrade sa na tento účel osvedčilo pestovanie mrazuvzdorného kríženca jarabiny a arónie s príznačným názvom ‘Likernaja’.
Druhou možnosťou je pripraviť zdravú šťavu, sirup, sladký kompót či lahodný džem. Aby vynikla ich chuť, pri varení k nim pridajte klinčeky či škoricu.
Samozrejmosťou je lahodný čaj alebo tinktúry pripravené nielen z plodov, ale aj z listov či z kvetov. Menej známy spôsobom využitia je jarabinový ocot či obľúbený alkoholický nápoj našich poľských susedov, takzvaná jarabinka.
Zdroj: shutterstock
Plody jarabiny sa nemajú konzumovať čerstvé, pretože niektoré látky v nich by mohli spôsobiť miernu otravu. Sušením alebo tepelným spracovaním sa však negatívny účinok týchto substancií stráca.
Jarabina na spôsob brusníc
Budete potrebovať: l kg čerstvých plodov • 1,8 kg cukru • 1 ks celej škorice
POSTUP:
Jarabiny nasypte do vriacej vody a krátko povarte. Sceďte, preložte do hrnca, trošku podlejte vodou, pridajte škoricu a zasypte cukrom. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec povarte asi 5 minút, pozberajte penu a horúcu zmes naplňte do zohriatych zaváraninových pohárov. Uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte pod utierkou vychladnúť.
Zdroj: archív NMH
Milovník Jarabiny: Drobné bobuľky sú plné vitamínu C.
Magická sila
Ak veríte sile magických rituálov, nezabudnite si nazbierať aj zopár konárikov. Táto čarovná drevina vás podľa našich predkov ochráni pred duchmi, čertmi i čarami a podľa povier, konár pripevnený na streche domu odoženie blesky. Konáriky však vyberajte z bohato obsypaného stromu. Množstvo oranžovočervených plodov totiž určuje intenzitu čarovnej sily.