Reklama

Plody JARABINY vtáčej sú síce nabité vitamínmi, ale takto ich nikdy nekonzumujte!

Okrasné rastliny sú nevyhnutným prvkom v každej záhrade. Obohacujú jej vizuál a prispievajú k estetike okolitého prostredia.

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Počas prechádzky jesennou prírodou si nezabudnite nazbierať žiarivé plody jarabiny vtáčej, ktoré sú jedným z našich najbohatších zdrojov vitamínu C.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | 9 výhod Záhona Rozuma: Pre TOTO by ste ho mali skúsiť
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Prispôsobivá jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia) si vyslúžila titul takzvanej pionierskej dreviny rýchlo sa rozširujúcej na rúbaniskách či rumoviskách. Obľubuje chudobnejšie, mierne vlhké až suchšie pôdy s kyslou pôdnou reakciou a ľahko ju nájdete popri cestách, na okrajoch listnatých lesov, na lúkach a medziach od nížin až po vyššie polohy, dokonca i vo vysokohorskom pásme kosodreviny.

    Zdroj: pinterest.com/artdotcom/

    Jarabina je bohatým zdrojom vitamínu C, avšak jej plody sú pre nás v surovom stave jedovaté.

    Krásna i užitočná

    Pre svoju nenáročnosť sa jarabina vtáčia stala obľúbenou drevinou a jej okrasné a jedlé odrody sú čoraz viac vysádzané v mestskej zeleni i v súkromných záhradách. Kvitne krémovými až žltobielymi chocholikatými kvetmi v máji a v júni, ktoré sa v septembri až v októbri premenia na drobné, šesť až deväť milimetrov veľké malvičky. Počas jesene sa pérovité listy sfarbujú do žltých odtieňov a spolu s oranžovočervenými plodmi vďaka tomu drevina zaujme očarujúcim kontrastom.

    Plody nabité vitamínmi

    Oranžovočervené plody sa môžu pochváliť vysokým obsahom vitamínu C a nájdete v nich aj porciu karotenoidov a flavonoidov, kyseliny jablčnej, železa, vápnika, jódu, horčíka a draslíka, trieslovín, pektínov či fytoestrogénov. Jarabina je osožná hlavne pre močopudný účinok na prečisťovanie obličiek, no pozitívne pôsobí aj na činnosť čriev. Okrem toho zmierňuje bolesti kĺbov pri reumatizme a dne, zvyšuje obranyschopnosť organizmu a výborne napomáha pri liečbe chrípkových ochorení i zápalov priedušiek.

    Ako plody konzumovať zistíte na ďalšej strane! >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nazbierajte si zdravé jarabinky, máme pre vás nápady na ich spracovanie!

      Zdroj: Shutterstock

      Jedlá jarabina moravská veľkoplodá má sýtočervené plody mierne trpkej chuti.

      Ako plody konzumovať?

      Pre vyšší obsah kyseliny parasorbovej by sa plody jarabiny určite nemali konzumovať surové. Po zbere ich môžete usušiť. Najlepšie je nechať ich najskôr na vzduchu bez priameho slnka mierne zatiahnuť a potom v rúre alebo v sušičke dosušiť tak, aby si zachovali peknú farbu. Využijete ich ako skvelú náhradu brusníc, napríklad pri príprave omáčok k divine.

      Zdroj: shutterstock

      V záhrade sa na tento účel osvedčilo pestovanie mrazuvzdorného kríženca jarabiny a arónie s príznačným názvom ‘Likernaja’.

      Druhou možnosťou je pripraviť zdravú šťavu, sirup, sladký kompót či lahodný džem. Aby vynikla ich chuť, pri varení k nim pridajte klinčeky či škoricu.

      Samozrejmosťou je lahodný čaj alebo tinktúry pripravené nielen z plodov, ale aj z listov či z kvetov. Menej známy spôsobom využitia je jarabinový ocot či obľúbený alkoholický nápoj našich poľských susedov, takzvaná jarabinka.

      Zdroj: shutterstock

      Plody jarabiny sa nemajú konzumovať čerstvé, pretože niektoré látky v nich by mohli spôsobiť miernu otravu. Sušením alebo tepelným spracovaním sa však negatívny účinok týchto substancií stráca.

      Jarabina na spôsob brusníc

      Budete potrebovať: l kg čerstvých plodov • 1,8 kg cukru • 1 ks celej škorice

      POSTUP:
      Jarabiny nasypte do vriacej vody a krátko povarte. Sceďte, preložte do hrnca, trošku podlejte vodou, pridajte škoricu a zasypte cukrom. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec povarte asi 5 minút, pozberajte penu a horúcu zmes naplňte do zohriatych zaváraninových pohárov. Uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte pod utierkou vychladnúť.

      Zdroj: archív NMH

      Milovník Jarabiny: Drobné bobuľky sú plné vitamínu C.

      Magická sila

      Ak veríte sile magických rituálov, nezabudnite si nazbierať aj zopár konárikov. Táto čarovná drevina vás podľa našich predkov ochráni pred duchmi, čertmi i čarami a podľa povier, konár pripevnený na streche domu odoženie blesky. Konáriky však vyberajte z bohato obsypaného stromu. Množstvo oranžovočervených plodov totiž určuje intenzitu čarovnej sily.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      redakcia Záhradkár

      Kolektív autorov
      Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.