Reklama

Zaujímavosti o jedlých gaštanoch! Zdravotné BENEFITY, o ktorých ste (ne)vedeli

jeseň - košík - jedlé gaštany

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Jedlé gaštany sú mierne sladké s tým správnym množstvom chrumkavosti a navyše existuje veľa dôvodov, prečo tieto orechy konzumovať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Sezóna jedlých GAŠTANOV klope na dvere. Je to ORECH alebo OVOCIE?

    Podporujú vyprázdňovanie čriev

    Zdroj: Shutterstock

    Sú výborným zdrojom vitamínu C, ale obsahujú aj vitamíny B, E a K.

    Ak máte problém s trávením a trápi vás zápcha, gaštany môžu byť vynikajúcim doplnkom stravy, ktorý podporuje pravidelné vyprázdňovanie čriev. Ideálne, ak ich budete konzumovať v kombinácii s inými potravinami s vysokým obsahom vlákniny – ako je ovocie, zelenina a strukoviny.

    Chránia pred rakovinou kože

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Gaštany pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene.

    Extrakt z gaštanového kvetu vykazuje silné antioxidačné vlastnosti a dokonca pomáha chrániť pred poškodením melanómom alebo rakovinou kože. Antioxidanty neutralizujú škodlivé voľné radikály, čo sú zlúčeniny, ktoré sa môžu hromadiť a spôsobiť poškodenie buniek, ako aj chronické ochorenia.

    Ochránia srdce

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Gaštanmi sa dajú liečiť reumatické bolesti, anémia, ba dokonca pomáhajú prekonať až vytesniť depresiu.

    Okrem iného, gaštany obsahujú draslík, minerál, ktorý môže znížiť niektoré rizikové faktory spojené so srdcovými chorobami. Zvýšený príjem draslíka môže účinne znížiť krvný tlak a dokonca znížiť riziko mŕtvice o 24 percent.

    Zdravý mozog

    Zdroj: Shutterstock

    Nedostatok niektorých vitamínov skupiny B, napríklad tiamínu môže viesť k delíriu, zatiaľ čo nedostatok kyseliny listovej môže narušiť vývoj mozgu u detí.

    Gaštany sú bohaté na niekoľko vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravého mozgu a na ochranu pred chorobami. Ich nedostatok môže spôsobiť problémy s kogníciou (s poznávacou schopnosťou).